3 bit pokrojone
|

3 bit ciasto bez pieczenia na herbatnikach (termorobot mrk 18)

Moja rodzina kocha serniki. Stary nie lubi. Dla niego ciasto to albo z orzechami, albo jakieś kremowe. Często na święta przywozi od swojej mamy 3 bit – ciasto bez pieczenia na herbatnikach.

Kiedy po aktualizacji termobota MPM zobaczyłam, że jest 3 bit do zrobienia, pomyślałam, że zrobię mu przyjemność.

Ciasto jest dość drogie i kaloryczne, ale kurdę warto. Stary powiedział, że to prawdopodobnie najlepsze ciastko, jakie kiedykolwiek zrobiłam.

3 bit – Składniki na ciasto:

  • 250 g herbatników
  • 500 g kajmaku
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g mleka

3 bit – Składniki na krem budyniowy:

  • 800 g mleka
  • 80 g proszku budyniowego waniliowego
  • 4 żółtka jaj
  • 250 g masła w temp pokojowej
  • 150 g cukru pudru

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 g śmietany 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru.

3 bit – tabela kaloryczności

Wartość odżywczaNa 100 g ciasta
Kalorie (kcal)300.4
Białko (g)3.64
Tłuszcz (g)19.63
Węglowodany (g)26.45

3 bit – Krem budyniowy: przygotowanie

Krok 1. Zmieszaj mleko z proszkiem budyniowym i podgrzej

W naczyniu miksującym montuje motylek, wlewam 800 g mleka i wsypuje 80 g proszku budyniowego (ja proszek najpierw wymieszałam z odlanego z 800 g mleka i wlałam już rozcieńczony).

Krok 2. Dodaj żółtka i zmieszaj

Dodaję 4 żółtka jaj. Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką i gotuję budyń. Temperatura 100 C, czas 12 min, prędkość 2. Tak ugotowany budyń przekładam do pojemnika i odstawiam do wystudzenia. Myję misę.

3 bit dodaj zółtka do mleka
3 bit - krem budyniowy ubite mleko z żółtkami
3 bit - krem budyniowy daję do ostudzenia

Krem budyniowy trzeba zostawić do ostudzenia.

Krok 3. Dodaj masło i cukier puder i zmieszaj

W naczyniu miksującym montuję ponownie motylek. Dodaję 250 g pokrojonego na mniejsze kawałki masła w temperaturze pokojowej oraz wsypuję 150 g cukru pudru. Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką, mieszam masę. Czas 1 minuta, prędkość 4.

3 bit - dodaję cukier i masło

Krok 4. W trakcie mieszania dodawaj po łyżce przestudzonego kremu budyniowego

Na pokrywie otwieram zaślepkę w trakcie mieszania masła z pudrem, dodaję po łyżce przestudzonego kremu budyniowego, mieszam do połączenia się kremu z masłem i pudrem.

Możesz to samo zrobić w mikserze czy robocie planetarnym.

3 bit - krem budyniowy połączony

Krok 5. Przełóż krem do miski

Gotowy krem budyniowy przekładam do miski. Misę myję.

Krok 6. Ubij śmietanę na krem

W naczyniu miksującym zakładam motylek. Wlewam 500 g śmietany kremówki 36 % i wsypuję 40 g cukru pudru. Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubijam śmietanę na krem. Czas 2 min prędkość 4.

3 bit - dodana śmietana i cukier

Krok 7. Dodaj mascarpone i wymieszaj

Dodaję do ubitej śmietany 250 g serka mascarpone i mieszam ponownie 2 min prędkość 4.

3 bit krem budyniowy

Krok 8. Blachę wyłóż zamoczonymi w mleku herbatnikami

Blachę do ciasta wkładam papierem do pieczenia, herbatniki moczę w mleku i wykładam nimi spód blachy.

3 bit pierwsza warstwa herbatników

Krok 9. Podgrzej masę kajmakową i wysmaruj na herbatniki

Masę kajmakową podgrzewam 1 min w mikrofali i wykładam na herbatniki, smaruję.

3 bit masa kajmakowa na herbatnikach

Krok 10. Ułóż warstwę herbatników na masie kajmakowej

3 bit druga warstwa herbatników

Krok 11. Na herbatniki wyłóż cały przestudzony krem budyniowy

Układam znowu na krem budyniowy herbatniki.

3 bit krem budyniowy
3 bit trzecia warstwa herbatników

Krok 12. Ubitą śmietanę nałóż na herbatniki i równomiernie rozsmarowuj

3 bit ciasto bez pieczenia bita śmietana

Krok 13. Posyp ciasto gorzką czekoladą

Tabliczkę gorzkiej czekolady rozdrabniam w blenderze na wiórki i posypuję nimi ciastko. Odstawiam na noc do lodówki do chłodzenia. Smacznego.

3 bit ciasto bez pieczenia w blaszce
3 bit ciasto bez pieczenia na herbatnikach gotowe

3 bit – ciasto bez pieczenia na herbatnikach: Podsumowanie

  • ciasto jest dość pracochłonne i drogie, więc nie robiłabym go ot tak, na przekąskę. Raczej na jakieś święto raz do roku, żeby oczarować rodzinę.
  • ciasto nie jest też szczególnie przyjazne cukrzykom i osobom z chorą wątrobą.
  • cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *