Bułki śniadaniowe

  • 5 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 400 g mąki pszennej (może być pomieszana z razową)
  • trochę soli

Przygotowanie:

1.Odmierzamy mąkę do miski,dodajemy szczyptę soli,drożdże rozpuszczamy z pół szkl ciepłej wody.Dodajemy do miski z mąką i solą.

2.Wyrabione ciasto, zawijamy w kulkę i odstawiamy na 10-15 min do odpoczęcia.Po tym czasie do miski wlewamy trochę oleju i wysmarowujemy miskę.Wykładamy ciasto i znowu odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Po godzinię wstawaimy ciasto na bułki do lodówki na całą noc.

3.Rano wykładamy ciasto i dzielimy na 6 równych części.Z każdej częśći utoczamy kulkę, dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .Tozpłaszczamy lekko bułki na płasko .Znowu zostawiamy ciasto do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 45 min.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy bułki przez 10-15 min.

Smacznego!

Czytaj też  Racuchy drożdżowe z jabłkami:

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *