Bułki śniadaniowe
- 5 g drożdży
- szczypta cukru
- 400 g mąki pszennej (może być pomieszana z razową)
- trochę soli
Przygotowanie:
1.Odmierzamy mąkę do miski,dodajemy szczyptę soli,drożdże rozpuszczamy z pół szkl ciepłej wody.Dodajemy do miski z mąką i solą.
2.Wyrabione ciasto, zawijamy w kulkę i odstawiamy na 10-15 min do odpoczęcia.Po tym czasie do miski wlewamy trochę oleju i wysmarowujemy miskę.Wykładamy ciasto i znowu odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Po godzinię wstawaimy ciasto na bułki do lodówki na całą noc.
3.Rano wykładamy ciasto i dzielimy na 6 równych części.Z każdej częśći utoczamy kulkę, dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .Tozpłaszczamy lekko bułki na płasko .Znowu zostawiamy ciasto do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 45 min.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy bułki przez 10-15 min.
Smacznego!
Jeden komentarz