Chlebek z ziołami (termorobot mrk 18)
Cześć! Dzisiaj robimy viralowy chlebek z ziołami , pewnie większość z was już go zna ,ponieważ w swoim czasie był to popularny przepis , ale dla tych którzy go nie znają lub nie mają przepisu zaczynam robic !
Składniki :
700 g mąki pszennej
350 g letniej wody
25 g drożdży (lub 7 g suchych)
pół łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół cebuli czerwonej (może też być biała, czerwona jest bardziej reprezentacyjna)
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki (ja dałam duży , ponieważ lubimy pietruszkę )
80 g świeżych liści bazyli (może nyć suszona taką również zastosowałam w tym przepisie)
100 g masła
pół łyżeczki soli
Wykonanie :
- W dzbanku założyć nóż.Wsypać 700 g mąki,25 g pokruszonych drożdży oraz 350 g letniej wody (Uwaga woda ma być w temp pokojowej , gorąca woda zabije właściwości drożdży). Dodać pół łyżeczki cukru( jeżeli ktoś nie używa cukru może być też ksylitol) i pół łyżeczki soli.Zamknąć pokrywę .Ugniatać ciasto czas 3 min prędkość 3 .



2.Wyrobione ciasto na chleb zostawiamy w ciepłym miejscu na czas robienia nadzienia chlebka.Moj trik na szybsze wyrośnięcie ciasta , wkładam ciasto w misce do nagrzanego i wyłączonego piekarnika na minimalną temp .

3.Myjemy dzbanek. Wkładamy do niego nóż ,siekamy czosnek i cebulę czas 40 s pręd 5.Dodajemy pół łyżeczki soli ,pietruszkę ,ulubione przyprawy do posiekanego czosnku i cebuli oraz 100 g ciepłego masła.



4. Gotowe nadzienie na chlebek wykładamy do miseczki. Bierzemy sie za rozwałkowanie ciasta na chlebek .Rozwałkowujemy jak najcieniej ciasto . Wykładamy farsz, i kroimy w poprzek na średniej szerokości paski.


5.Tak posmarowane i pokrojone ciasto składamy z 2 stron w harmonijki .


6.Tak złożone harmonijki wykłądamy na okrągłą tortownice wyłożoną papierem do pieczenia tak żeby się dotykały .

7.Chlebek ziołowy pieczemy w piekarniku nagrzanym w temp. 200 C (chyba że wiecie że wasz piekarnik przypala to zmniejszcie póżniej temp do 180 C , ja tak zrobiłąm) pieczemy przez 40 min. Smacznego !

Historia chleba z ziołami sięga starożytności. Już w starożytnym Egipcie do chleba dodawano różne zioła, takie jak kminek, kolendra, koper i tymianek. Zioła nadawały chlebowi aromatu i smaku, a także miały właściwości lecznicze.
W starożytnym Rzymie chleb z ziołami był popularnym posiłkiem dla żołnierzy. Zioła wzmacniały ich organizmy i pomagały im przetrwać w trudnych warunkach.
W średniowieczu chleb z ziołami był również popularny w Europie. Dodawano do niego różne zioła, w zależności od regionu. Na przykład w Anglii do chleba dodawano kminek, w Niemczech czosnek, a we Włoszech rozmaryn.
W Polsce chleb z ziołami był również popularny. Dodawano do niego różne zioła, w zależności od regionu. Na przykład na Podlasiu do chleba dodawano kminek, w Wielkopolsce czosnek, a na Śląsku majeranek.
Współcześnie chleb z ziołami jest nadal popularny w wielu krajach świata. Dodaje się do niego różne zioła, w zależności od indywidualnych preferencji.