Ciasto Maxi King bez pieczenia
Jeśli lubisz słodkie, kremowe desery bez pieczenia, to ciasto Maxi King będzie strzałem w dziesiątkę! To proste w przygotowaniu ciasto łączy chrupiące herbatniki, aksamitny krem, słodką masę kajmakową i pyszną czekoladowo-orzechową polewę. Wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości, bo choć robi się je szybko, najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Spróbuj i przekonaj się sama!
Ciasto Maxi King bez pieczenia
Course: Ciasta, Desery4
servings30
minutes40
minutes300
kcal1
hour10
minutesSkładniki na Ciasto Maxi King bez pieczenia
200 g herbatników
1 puszka kajmaku
500 g mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
1 mleczna czekolada
50 g masłą w temp pok
100 g orzechów laskowych lub włoskich
Ciasto Maxi King bez pieczenia – Przygotowanie
- Wyłóż formę do pieczenia folią aluminiową.
- Na dnie ułóż warstwę herbatników.
- Ubij mascarpone, śmietankę i cukier na puszysty krem.
- Połowę kremu rozsmaruj na herbatnikach.
- Wyłóż kolejną warstwę herbatników, a na nią rozsmaruj masę kajmakową.
- Dodaj resztę kremu i równomiernie rozprowadź.
- Posiekaj orzechy, rozpuść czekoladę i wymieszaj je razem.
- Polewę rozsmaruj na cieście.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Ciasto maxi king bez pieczenia wykonanie
1. Formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową z brzegami!

2. Na wyłożoną formę wyłóż rząd herbatników.Jeżli się trochę połamią to nic 😉

3. Mascarpone,śmietanka 30 % i 2 łyżki cukru ubijamy do zbitej masy.

3. Połowę ubitego kremu wykładamy na dno tortownicy wyłożonej herbatnikami.

4.Na krem wykładamy kolejną warstwę herbatników i na herbatniki dajemy całą puszkę masy kajmakowej, rozsmarowujemy po całej powierzchni.


5.Na masę kajmakową dajemy druga połowę kremu.Rozsmarowujemy.

6.Siekamy 100 g orzechów ,czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali .Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy orzechy i mieszamy do połączenia składników.Tak zrobioną polewę wylewamy na ciasto i szybko rozprowadamy po całej powierzchni.


7.Tak zrobione ciasto wkładamy do lodówki na min 6 godz a najlpiej na całą noc. Ciasto jest przepyszne i łatwe w wykonaniu. Mojej rodzinie bardzo posmakowało ,polecam odtworzyć przepis 😉 Dajcie znać jak wam wyszło i czy smakowało ! 😉
