Ciasto na pizzę bez wyrastania (termorobot mrk 18)
Cześć! Dzisiaj robimy ciasto na pizzę bez wyrastania, bardzo lubię je robić, ponieważ jest szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Zapraszam na gotowanie! ;).
Ciasto na pizzę bez wyrastania (termorobot mrk 18)
Course: MPM iCoook przepisy, Obiady4
servings30
minutes40
minutes300
kcal1
hour10
minutesDzisiaj robimy ciasto na pizzę bez wyrastania, bardzo lubię je robić, ponieważ jest szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Zapraszam na gotowanie
Składniki na Ciasto na pizzę bez wyrastania
115 g mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
5 g cukru
215 g mąki pszennej typ 450
5 g soli
15 g oleju
Ciasto na pizzę bez wyrastania – Przygotowanie
- Podgrzewam 115 g mleka
- Dodaję 7 g droższy suchych i 5g cukru
- Po tym czasie otwieram pokrywę, wrzucam 7 g suchych drożdży oraz 5 g cukru. Zamykam pokrywę ustawiam czas 1 min., prędkość 3.
- Dodaję mąkę, sól i olej i ugniatam
- Otwieram pokrywę, wsypuję 215 g mąki, 5 g soli oraz 15 g oleju. Zamykam pokrywę, nastawiam ugniatanie, czas 3 min., obroty 2.
- Ciasto jest gotowe
Wykonanie – ciasto na pizzę bez wyrastania
Krok 1. Podgrzewam 115 g mleka
Do naczynia miksującego zakładam nóż. Wlewam 115 g mleka. Zamykam pokrywę dzbanka, ustawiam czas 1 min obroty 1, temperatura 37 C.

Krok 2. Dodaję 7 g droższy suchych i 5g cukru
Po tym czasie otwieram pokrywę, wrzucam 7 g suchych drożdży oraz 5 g cukru. Zamykam pokrywę ustawiam czas 1 min., prędkość 3.
Krok 3. Dodaję mąkę, sól i olej i ugniatam
Otwieram pokrywę, wsypuję 215 g mąki, 5 g soli oraz 15 g oleju. Zamykam pokrywę, nastawiam ugniatanie, czas 3 min., obroty 2.


Krok 4. Ciasto jest gotowe
Otwieram pokrywę dzbanka, wyjmuję ciasto na wyłożoną okrągłą formę do pieczenia i formuję cienki placek na całą szerokość formy.

Teraz pozostaje tylko zrobić sos do pizzy, wybrać składniki i piec. Ja robiłam np. pizzę z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą i staremu pizzę z łososiem.
Jak zrobić ciasto na pizzę z MPM bez robota
- Podgrzej mleko.
- Dodaj 7 g suchych drożdży i 5 cukru. Wymieszaj.
- 215 g mąki, 5 g soli oraz 15 g oleju i wymieszaj.
- Ugniataj do czasu, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję.
Myślę, że największa różnica w cieście jest w ugniataniu.
Jeśli masz robota planetarnego, to polecam z niego skorzystać. W przeciwnym razie rękoma będzie ciężko (chyba że masz zdolną babcię, jak ja).
Jeden komentarz