Ciasto na pizzę bez wyrastania (termorobot mrk 18)

Cześć! Dzisiaj robimy ciasto na pizzę bez wyrastania, bardzo lubię je robić, ponieważ jest szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Zapraszam na gotowanie! ;).

Składniki na ciasto na pizzę z termorobota

  • 115 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 5 g cukru
  • 215 g mąki pszennej typ 450
  • 5 g soli
  • 15 g oleju

Wykonanie – ciasto na pizzę bez wyrastania

Krok 1. Podgrzewam 115 g mleka

Do naczynia miksującego zakładam nóż. Wlewam 115 g mleka. Zamykam pokrywę dzbanka, ustawiam czas 1 min obroty 1, temperatura 37 C.

Krok 2. Dodaję 7 g droższy suchych i 5g cukru

Po tym czasie otwieram pokrywę, wrzucam 7 g suchych drożdży oraz 5 g cukru. Zamykam pokrywę ustawiam czas 1 min., prędkość 3.

Krok 3. Dodaję mąkę, sól i olej i ugniatam

Otwieram pokrywę, wsypuję 215 g mąki, 5 g soli oraz 15 g oleju. Zamykam pokrywę, nastawiam ugniatanie, czas 3 min., obroty 2.

Krok 4. Ciasto jest gotowe

Otwieram pokrywę dzbanka, wyjmuję ciasto na wyłożoną okrągłą formę do pieczenia i formuję cienki placek na całą szerokość formy.

Teraz pozostaje tylko zrobić sos do pizzy, wybrać składniki i piec. Ja robiłam np. pizzę z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą i staremu pizzę z łososiem.

Jak zrobić ciasto na pizzę z MPM bez robota

  1. Podgrzej mleko.
  2. Dodaj 7 g suchych drożdży i 5 cukru. Wymieszaj.
  3. 215 g mąki, 5 g soli oraz 15 g oleju i wymieszaj.
  4. Ugniataj do czasu, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję.

Myślę, że największa różnica w cieście jest w ugniataniu.

Czytaj też  Panierowana miruna z patelni

Jeśli masz robota planetarnego, to polecam z niego skorzystać. W przeciwnym razie rękoma będzie ciężko (chyba że masz zdolną babcię, jak ja).

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *