Ciasto włoszka – przepis na kremowe, słodkie ciasto
Ciasto włoszka – przepis na kremowe, słodkie ciasto
Course: Ciasta4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSkładniki na ciasto włoszkę
- Składniki na ciasto orzechowe
5 białek
3/4 szklanki cukru lub erytrytolu
1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej
1 łyżka z górką mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki masa budyniowa
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
- Składniki na Poncz do nasączenia
1/3 szklanki gorzkiej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo
300 ml dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych jeśli nie lubicie wiśni, ja tak właśnie zrobiłam)
120 g okrągłych biszkoptów
puszka masy kajmakowej
posiekane orzechy włoskie
Ciasto włoszka – Przygotowanie
- Białka ubijam na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, później zmniejszam obroty miksera na najniższe i dodaję posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
- Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C, funkcja góra-dół i piekę przez 35 min.
- W czasie gdy ciasto się piecze robię poncz do nasączenia biszkoptu. Zaparzam herbatę i dodaję sok z cytryny, odstawiam.
- Gdy ciasto się piecze zaczynam robić też masę. Gotuję budyń i odstawiam do wystygnięcia.
- Jak budyń wystygnie, ucieram ciepłe masło w misie robota i dodaję łyżka po łyżce wystudzony budyń. Postępuję tak do skończenia się budyniu.
- Zimne ciasto orzechowe nasączam herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarowuję powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy jeśli lubicie i wykładam masę budyniową. Na wierzch masy układam biszkopty.
- Następnie rozsmarowuję puszkę masy kajmakowej po biszkoptach i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.
- Wkładam do lodówki na całą noc
Ciasto włoszka – ciasto orzechowe: wykonanie szczegółowe
1. Białka ubijam na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, później zmniejszam obroty miksera na najniższe i dodaję posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C, funkcja góra-dół i piekę przez 35 min.



2. W czasie gdy ciasto się piecze, robię poncz do nasączenia biszkoptu. Zaparzam herbatę i dodaję sok z cytryny, odstawiam.

3. Gdy ciasto się pieczę zaczynam robić też masę. Gotuję budyń i odstawiam do wystygnięcia.

4. Jak budyń wystygnie, ucieram ciepłe masło w misie robota i dodaję łyżka po łyżce wystudzony budyń. Postępuję tak do skończenia się budyniu.



5. Zimne ciasto orzechowe nasączam herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarowuję powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy jeśli lubicie i wykładam masę budyniową. Na wierzch masy układam biszkopty.




6. Następnie rozsmarowuję puszkę masy kajmakowej po biszkoptach i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładam do lodówki na całą noc. Smacznego! Jak wam się podobał przepis? Zrobicie w najbliższym czasie? Jeśli tak proszę o zdjęcia w komentarzu z waszymi ciastami lub po prostu zostawienia komentarza 😉 (pomoże mi to bardziej rozwinąć bloga i dodawać więcej ciekawych przepisów) Smacznego!


Jaka wielkość blaszki?
Czy zamiast orzechów włoskich można laskowe ?
To była spora blaszka, 25×30 (nie mam jej już, mąż mi spalił, nie mam jak zmierzyć).
Orzechy laskowe mają jednak nieco inny smak. Osobiście – sprawdziłabym, ale nie chcę też źle doradzić.