Ciasto włoszka krok 10 posyp orzechami dla dekoracji
|

Ciasto włoszka – przepis na kremowe, słodkie ciasto

Ciasto włoszka – przepis na kremowe, słodkie ciasto

Recipe by KasiaCourse: Ciasta
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Składniki na ciasto włoszkę

  • Składniki na ciasto orzechowe
  • 5 białek

  • 1 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

  • 3/4 szklanki cukru lub erytrytolu

  • 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka z górką mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Składniki masa budyniowa
  • 600 ml mleka

  • 2 budynie śmietankowe

  • 3 łyżki cukru

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

  • Składniki na Poncz do nasączenia
  • 1/3 szklanki gorzkiej herbaty

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • Dodatkowo
  • 300 ml dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych jeśli nie lubicie wiśni, ja tak właśnie zrobiłam)

  • 120 g okrągłych biszkoptów

  • puszka masy kajmakowej

  • posiekane orzechy włoskie

Ciasto włoszka – Przygotowanie

  • Białka ubijam na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, później zmniejszam obroty miksera na najniższe i dodaję posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
  • Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C, funkcja góra-dół i piekę przez 35 min.Ciasto włoszka
  • W czasie gdy ciasto się piecze robię poncz do nasączenia biszkoptu. Zaparzam herbatę i dodaję sok z cytryny, odstawiam.Ciasto włoszka krok 3 herbata z cytryną
  • Gdy ciasto się piecze zaczynam robić też masę. Gotuję budyń i odstawiam do wystygnięcia.Ciasto włoszka
  • Jak budyń wystygnie, ucieram ciepłe masło w misie robota i dodaję łyżka po łyżce wystudzony budyń. Postępuję tak do skończenia się budyniu.Ciasto włoszka krok 5 ucieram masło z budyniem
  • Zimne ciasto orzechowe nasączam herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarowuję powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy jeśli lubicie i wykładam masę budyniową. Na wierzch masy układam biszkopty.Ciasto włoszka krok 6 nasącz biszkopt ponczem
  • Następnie rozsmarowuję puszkę masy kajmakowej po biszkoptach i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto włoszka krok 9 wysmaruj kajmak
  • Wkładam do lodówki na całą noc

Ciasto włoszka – ciasto orzechowe: wykonanie szczegółowe

1. Białka ubijam na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, później zmniejszam obroty miksera na najniższe i dodaję posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C, funkcja góra-dół i piekę przez 35 min.

Ciasto włoszka składniki
Ciasto włoszka krok 1
Ciasto włoszka krok 2

2. W czasie gdy ciasto się piecze, robię poncz do nasączenia biszkoptu. Zaparzam herbatę i dodaję sok z cytryny, odstawiam.

Ciasto włoszka krok 3 herbata z cytryną

3. Gdy ciasto się pieczę zaczynam robić też masę. Gotuję budyń i odstawiam do wystygnięcia.

Ciasto włoszka krok 4 ugotuj budyń na masę

4. Jak budyń wystygnie, ucieram ciepłe masło w misie robota i dodaję łyżka po łyżce wystudzony budyń. Postępuję tak do skończenia się budyniu.

Ciasto włoszka - przepis na kremowe, słodkie ciasto
Ciasto włoszka - przepis na kremowe, słodkie ciasto
Ciasto włoszka krok 5 ucieram masło z budyniem

5. Zimne ciasto orzechowe nasączam herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarowuję powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy jeśli lubicie i wykładam masę budyniową. Na wierzch masy układam biszkopty.

Ciasto włoszka krok 6 nasącz biszkopt ponczem
Ciasto włoszka krok 7 daj powidła na ciasto
Ciasto włoszka krok 7 wyłóż masę budyniową
Ciasto włoszka krok 8 wyłóż biszkopciki

6. Następnie rozsmarowuję puszkę masy kajmakowej po biszkoptach i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładam do lodówki na całą noc. Smacznego! Jak wam się podobał przepis? Zrobicie w najbliższym czasie? Jeśli tak proszę o zdjęcia w komentarzu z waszymi ciastami lub po prostu zostawienia komentarza 😉 (pomoże mi to bardziej rozwinąć bloga i dodawać więcej ciekawych przepisów) Smacznego!

Ciasto włoszka krok 9 wysmaruj kajmak
Ciasto włoszka krok 10 posyp orzechami dla dekoracji

Podobne wpisy

2 komentarze

    1. To była spora blaszka, 25×30 (nie mam jej już, mąż mi spalił, nie mam jak zmierzyć).
      Orzechy laskowe mają jednak nieco inny smak. Osobiście – sprawdziłabym, ale nie chcę też źle doradzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *