Przepis na cynamonki z sosem herbaciano-karmelowym

Cześć! Dzisiaj pieczemy, jak na jesieniarę przystało, przepyszne cynamonki! Ale to nie są nasze klasyczne cynamonki z zasmażką tangzhong – dodałam do nich tajny składnik i przyprawy! To co? Gotowi, żeby zobaczyć co to za składniki? Zachęcam do odtworzenia tego przepisu i wypróbowania go!

Przepis znalazłam na Instagramie u jednej babki i zaintrygował mnie efekt końcowy. W komentarzach okazało się, że to przepis „pożyczony” z zagranicy, w dodatku ze złymi proporcjami. Były też prośby o przepis w j. polskim. Pomyślałam, że ja to zrobię.

Zaczynajmy.

Cynamonki – Składniki na ciasto

  • 550 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g ciepłego masła
  • 120 g erytrytolu lub cukru
  • 1 jajko
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego(nasz tajny składnik!)
  • szczypta soli

Składniki nadzienie:

  • szczypta soli
  • 3 łyżki cynamonu
  • 100 g ciepłego masła
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Składniki na polewę między cynamonki

  • 2 torebki czarnej herbaty earl grey (nasz tajny składnik!)
  • szklanka ciepłego mleka

Składniki serek na wierzch:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g śmietanki 36%

Ile kalorii mają cynamonki z sosem herbaciano-karmelowym? Tabela kaloryczności

SkładnikIlość (g/ml)kcalBiałko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)
Mąka5502002.0056.825.67419.71
Mleko250105.008.502.5012.50
Masło100717.000.8581.110.06
Erytrytol1200.000.000.00120.00
Jajko5071.506.284.760.36
Aromat waniliowy0.41.150.000.000.40
Drożdże1445.505.740.705.77
Gałka muszkatołowa0.52.630.030.180.25
Cynamon512.350.200.0604.03
Ziele angielskie0.51.320.030.040.27
Sól0.20.000.000.000.00
Cynamon (nadzienie)1844.460.720.2214.51
Masło (nadzienie)100717.000.8581.110.06
Cukier brązowy36135.720.000.0035.32
Gałka muszkatołowa (nadzienie)210.500.120.730.99
Earl Grey herbata40.040.000.000.01
Mleko (polewa)250105.008.502.5012.50
Mascarpone2501072.5015.25107.1511.60
Cukier puder200800.000.000.00200.00
Śmietanka100345.002.0036.003.00
Gotowe cynamonki (na 100 g)301.8 kcal5.1615.7441.03

Polewa na cynamonki z sosem herbaciano-karmelowym: – wykonanie

Zaczynam od polewy. Będzie mi potrzebna, jak skończę cynamonki.

Czytaj też  Mazurek pistacjowy:

1. Szklankę mleka zagotuj w garnku i włóż do zaparzenia 2 torebki herbaty, zostaw.

Wykonanie ciasto cynamonki z sosem herbaciano karmelowym:

2. Drożdże suche rozpuszczam w ciepłym mleku (pamiętaj żeby mleko nie było gorące, w tym przypadku gorąco mleka zabije nasze drożdże i nam nie wyrośnie ciasto). Dodaję 1 łyżeczkę cukru, odstawiam na 10 min.do pojawienia się piany.

3. W dużej misce mieszam 550 g mąki, łyżeczkę cynamonu,100 g ciepłego masła, szczyptę gałki muszkatołowej,pół łyżeczki ziela angielskiego, szczyptę soli i 120 g erytrytolu, kilka kropel aromatu waniliowego,1 jajko i nasz wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Mieszam wszystko w misie robota do połączenia się składników.

4. Nasze ciasto wyrabiam do zrobienia się kulki. Jak ciasto się wyrobi, odstawiam w misce do wyrośnięcia na 1 godz.

Nadzienie na cynamonki – Wykonanie

1. W czasie gdy nasze ciasto rośnie robimy nasze nadzienie cynamonek. W mniejszej misce mieszam 100 g ciepłego masła, dodaję 3-4 łyżki cynamonu,3 łyżki brązowego cukru, łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Odstawiam.

Wykonanie cynamonki:

1.Gdy nasze ciasto wyrośnie, uderzam pięścią, aby uwolnić powietrze. Ciasto rozwałkowuję na duży prostokąt.

2. Następnie na rozwałkowane ciasto nakładam łyżką nadzienie cynamonowe, zostawiając boki ciasta bez nadzienia.

3.Ciasto ciasno zwijam w rulon. Odcinam końcówki ciasta i kroję nasze cynamonki. Gotowe cynamonki układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 min.

4. Gdy nasze cynamonki wyrosną, wylewam między cynamonki naszą polewę herbacianą. Całość piekę w 180 C przez 20-25 min.

Wykonanie serek na wierzch:

  1. Śmietankę 36 % ubijam na sztywno, dodaję 100 g cukru pudru później 250 g mascarpone.

2. Tak przygotowanym serkiem smaruję nasze ostygnięte cynamonki na blasze. Smacznego!

Dajcie znać czy znacie ten przepis, czy już go robiliście? A jeśli nie zapraszam do odtworzenia przepisu i wstawienia zdjęć swoich cynamonek lub podzielenia się co myślicie o przepisie? Na dziś to już tyle ściskam wasza kucharka Kasia!

Czytaj też  Masa z mleka w proszku do wafli

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *