|

Cynamonki z zasmażką tangzhong

składniki na ciasto;

100 g wody +20 g mąki (wystudzony tangzhong)

500 g mąki pszennej typ 550

1 jajko

1 żółtko

60 g cukru

8 g suchych drożdży

210 g ciepłego mleka (nie gorącego!)

0,5 łyżeczki kardamonu mielonego

80 g miękkiego masła

0,5 płaskiej łyżeczki soli

Nadzienie:

4 łyżeczki cynamonu (takie z górką)

80 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

Krem:

70 g miękkiego masła

130 g serka śmietankowego w temp pokojowej

50 g cukru pudru

Smarowanie wierzchu bułeczek;

1 żółtko

2 łyżki mleka

Wykonanie:

Ciasto:

W misie mieć odmierzoną mąkę, dodać do niej pół łyżeczki soli,cukier,pół łyżeczki kardamonu,1 jajko i 1 żółtko,dodać przestudzony tangzong i suche drożdże 8 g

Wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystecji .(około 15 min) pod koniec dodajemy masło w temp pokojowej i wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 min. Jak ciasto sie ładnie wyrobi i będzie miało jednolitą konsystecję dajemy je do misy i odstawiamy na półtorej godz do wyrośnięcia. Mój protip w wyrastaniu ciasta drożdzowego , nagrzewamy piekarnik do min temp piekarnika (u mnie 50 C i dajemy ciasto drożdzowe do wyłączonego nagrzanego piekarnika do wyrośnięcia , ja dodałam nakładke z ikei żeby ciasto się nie zsechło podczas procesu wyrastania)

Nadzienie ;

Miękkie masło łączymy z brązowym cukrem , dodajemy cynamon , wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.

Po upłynięciu półtorej godz ciasto wałkujemy na prostokąt.Na rozwałkowane ciasto wykładamy nasze całe nadzienie cynamonowe .

Tak rozwałkowane i posmarowane nadzieniem cynamonowym ciasto zawijamy w rulon, powstanie nam rolada. Tniemy roladę na małe drożdżówki, dajemy je na blache do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min.

Po 30 min smarujemy cynamonki rozbełtanym żółtkiemz odrobiną mleka (2 łyżki). Nagrzewamy piekarnik do 180 C grzanie góra dół ,pieczemy nasze cynamonki ok 30-35 min do złotego koloru.

Moje cynamonki się troche przypaliły ale to nic i tak znikneły w mgnieniu oka bo są przepyszne! Polecam wypróbowac przepis i dać znać w komentarzu jak wam wyszło i czy smakowało .

Tangzhong, znana również jako zasmażka wodna, to gotowana mieszanka mąki i wody, często używana do wypieku chleba w celu poprawy tekstury i zawartości wilgoci w chlebie. Przygotowuje się go przez podgrzanie mieszaniny mąki i wody, aż zgęstnieje i stanie się pastą. Następnie pastę pozostawia się do ostygnięcia i dodaje do ciasta chlebowego. Korzyści ze stosowania tangzhong obejmują: Bardziej miękki i wilgotny chleb: Żelatynizowana skrobia zawarta w paście tangzhong pochłania i zatrzymuje wilgoć, dzięki czemu chleb jest bardziej miękki i wilgotny, a jednocześnie dłużej pozostaje świeży. Poprawiona struktura miękiszu: Pasta tangzhong pomaga uzyskać bardziej otwartą i delikatną strukturę miękiszu w chlebie. Zwiększona rozciągliwość: Pasta tangzhong sprawia, że ​​ciasto jest bardziej rozciągliwe, co oznacza, że ​​można je łatwiej rozciągać i kształtować.

Ściskam wasza Kasia!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *