Cynamonki z zasmażką tangzhong
składniki na ciasto;
100 g wody +20 g mąki (wystudzony tangzhong)
500 g mąki pszennej typ 550
1 jajko
1 żółtko
60 g cukru
8 g suchych drożdży
210 g ciepłego mleka (nie gorącego!)
0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
80 g miękkiego masła
0,5 płaskiej łyżeczki soli
Nadzienie:
4 łyżeczki cynamonu (takie z górką)
80 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
Krem:
70 g miękkiego masła
130 g serka śmietankowego w temp pokojowej
50 g cukru pudru
Smarowanie wierzchu bułeczek;
1 żółtko
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Ciasto:
W misie mieć odmierzoną mąkę, dodać do niej pół łyżeczki soli,cukier,pół łyżeczki kardamonu,1 jajko i 1 żółtko,dodać przestudzony tangzong i suche drożdże 8 g
Wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystecji .(około 15 min) pod koniec dodajemy masło w temp pokojowej i wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 min. Jak ciasto sie ładnie wyrobi i będzie miało jednolitą konsystecję dajemy je do misy i odstawiamy na półtorej godz do wyrośnięcia. Mój protip w wyrastaniu ciasta drożdzowego , nagrzewamy piekarnik do min temp piekarnika (u mnie 50 C i dajemy ciasto drożdzowe do wyłączonego nagrzanego piekarnika do wyrośnięcia , ja dodałam nakładke z ikei żeby ciasto się nie zsechło podczas procesu wyrastania)
Nadzienie ;
Miękkie masło łączymy z brązowym cukrem , dodajemy cynamon , wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.
Po upłynięciu półtorej godz ciasto wałkujemy na prostokąt.Na rozwałkowane ciasto wykładamy nasze całe nadzienie cynamonowe .
Tak rozwałkowane i posmarowane nadzieniem cynamonowym ciasto zawijamy w rulon, powstanie nam rolada. Tniemy roladę na małe drożdżówki, dajemy je na blache do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Po 30 min smarujemy cynamonki rozbełtanym żółtkiemz odrobiną mleka (2 łyżki). Nagrzewamy piekarnik do 180 C grzanie góra dół ,pieczemy nasze cynamonki ok 30-35 min do złotego koloru.
Moje cynamonki się troche przypaliły ale to nic i tak znikneły w mgnieniu oka bo są przepyszne! Polecam wypróbowac przepis i dać znać w komentarzu jak wam wyszło i czy smakowało .
Tangzhong, znana również jako zasmażka wodna, to gotowana mieszanka mąki i wody, często używana do wypieku chleba w celu poprawy tekstury i zawartości wilgoci w chlebie. Przygotowuje się go przez podgrzanie mieszaniny mąki i wody, aż zgęstnieje i stanie się pastą. Następnie pastę pozostawia się do ostygnięcia i dodaje do ciasta chlebowego. Korzyści ze stosowania tangzhong obejmują: Bardziej miękki i wilgotny chleb: Żelatynizowana skrobia zawarta w paście tangzhong pochłania i zatrzymuje wilgoć, dzięki czemu chleb jest bardziej miękki i wilgotny, a jednocześnie dłużej pozostaje świeży. Poprawiona struktura miękiszu: Pasta tangzhong pomaga uzyskać bardziej otwartą i delikatną strukturę miękiszu w chlebie. Zwiększona rozciągliwość: Pasta tangzhong sprawia, że ciasto jest bardziej rozciągliwe, co oznacza, że można je łatwiej rozciągać i kształtować.
Ściskam wasza Kasia!