|

Czekolada na gorąco (termorobot MRK 18)

Cześć! Czy wy tez tak macie że czasami przyjdzie wam ochota na gorącą czekoladę taką z pijalni czekolady w chłodne deszczowe dni? Właśnie mi ostatnio się takiej czekolady zachciało ale że za oknem padało i ogólnie pogoda nie zachęcała do wypraw do pijalni czekolady pomyślałam a sprawdzę czy jest w moim termorobociku i okazało się że jest! Od razu zabrałam się za przygotowanie takiej czekolady na która teraz was zapraszam do zrobienia jej razem ze mną krok po kroku.

Składniki Czekolada na gorąco (termorobot MRK 18):

  • 300 g mleka
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej lub obydwóch pół na pół
  • 1 łyżka kakao ciemnego w proszku
  • 80 ml rumu lub innego alkoholu(jeśli nie pijecie alkoholu ten składnik można pominąć)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Wykonanie Czekolada na gorąco (termorobot MRK 18)

1.W naczyniu miksującym umieszczam motylek.Wlewam 300 g mleka, 100 g śmietanki, dodaję 1 łyżkę kakao, 1 płaską łyżkę cukru, 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Zamykam pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.Gotuję czas 6 min, prędkość 2, temperatura 90 C.

2.Po tym czasie otwieram pokrywę dzbanka,wkłądam 50 g połamanej na kawałki czekolady .Zamykam pokrywę i czekam około 4 min aż czekolada się rozpuści.Po rozpuszczeniu czekolady można dać rum lub inny alkohol przez otwór w pokrywie ja ten etam pominełam.Mieszam czekoladę po tym czasie czas 15 s, prędkość 3.

3.Nasza gorąca czekolada jest już gotowa do spożycia! Teraz tylko nalewam gotową gorącą czekoladę do kubków i rozkoszuję się jej smakiem. Polecam wyróbować przepis i dać znać czy wam smakował?To już na dziś tyle!Ściskam wasza kucharka Kasia!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *