Czekoladowe ciasto nesquik
Cześć ! Dzisiaj pieczemy czekoladowe ciasto nesquik z obłędną masą czekoladowa ktora rozpływa się w ustach .Ciasto jest trochę pracochłonne ale warto poświęcić na nie czas.Zaczynamy !
Składniki na biszkopt:
- 125 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 6 jajek
- 130 g cukru pudru
Składniki na czekoladową chrupkę :
- 120 g orzechów włoskich lub laskowych
- 150 g gorzkiej czekolady 70 %
- 35 g śmietanki 30 %
- 100 g płatków czekoladowych kulek
Składniki na krem z masłem orzechowym i nutellą:
- 400 g masła w temp pokojowej
- 100 g masła orzechowego
- 180 g kremu czekoladowego
- 50 g cukru pudru
Składniki na wierzch ciasta:
- 100 g gorzkiej czekolady 70 %
- 80 g śmietanki 30%
- 70 g płatków czekoladowych kulek
Przygotowanie biszkopt z kakao:
- Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2.Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ubijając na wysokich obrotach.
3. Kiedy dodamy do białek cukier ,kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając ubijania.Na koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce przesianej mąki z kakao.
4. Spód formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia .Proporcje są podane na formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobic ciasto na dużą blachę ,pomnóż składniki 1,5 raza.
5.Gotową masę wylej do formy. Biszkopt piecz 35-40 min w 180 stopniach .Po upieczeniu wyciągnij biszkopt z piekarnika i zostaw na 10 min w formie.Po 10 min obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy.Odstaw do wystudzenia.
Czekoladowa chrupka przygotowanie;
- Orzechy zmiel ,czekoladę rozpuść z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej
2. Zmielone orzechy wymieszaj z roztopioną (ciepłą) czekoladą i płątkami czekoladowymi. Gotową masę przełóż do formy 24×24 i wyrównaj, wylepiając dokładnie dno formy.Odstaw do lodówki na minimum godzinę,aby chrupka stwardniała.
Maślany krem z masłem otrzechowym i nutellą przygotowanie :
1.Miękkie masło ubij za pomocą miksera na jasną puszystą masę.
2.Następnie w trakcie ubijania dodawaj po łyżce masła orzechowego i kremu czekoladowego,cały czas ubijając.
3.Na koniec ubijania dodaj cukier puder.
Przełożenie ciasta:
- Biszkopt przekrój na pół,tworząc dwa blaty ciasta.
2.Dolny blat ciasta ułóż w formie do pieczenia .Wyłóż połowę maślanego kremu .Rozsmaruj równomiernie , a na krem delikatnie daj chrupkę.Dociśnij ją lekko do kremu.
3.Na chrupkę wyłóż pozostałą część kremu, rozsmaruj i przyłóż 2 blatem ciasta.Aby udekorować wierzch ciasta,100 g czekolady rozpuść w kapieli wodnej z dodatkiem 80 g śmietanki.Wierzch ciasta polej czekoladową polewą, a na polewę wyłóż czekoladowe płatki i delikatnie dociśnij je do polewy,aby się przykleiły.Odstaw na noc do lodówki.Smacznego!