gotowy-krem pistacjowy

Domowa pasta pistacjowa – przepis

Idą święta Wielkanocne i rodzina zamówiła sernik pistacjowy i mazurka pistacjowego.

Oba ciasta robiłam rok wcześniej i zrobiły furorę. Tym razem postanowiłam zrobić z innego przepisu i wyszła zajebista. Sekretem okazała się biała czekolada.

Sprawdź, czy Tobie też wyjdzie.

Domowa pasta pistacjowa składniki

  • 200 g pistacji niesolonych obranych
  • 300 g białej czekolady
  • 120 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • szczypta soli
domowa pasta pistacjowa składniki

Ile ma kalorii pasta pistacjowa domowej roboty?

SkładnikWaga (g)Kalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Pistacje niesolone obrane20056011.244.827.210.4
Biała czekolada30017946.835.656.43.2
Olej roślinny1201080012000
Razem620343418200.483.613.6

Ekstrakt waniliowy i sól pominęłam.

Wskazówka. Można dodać do pasty miarkę odżywki białkowej o smaku pistacjowym, co zwiększy jej wartość odżywczą.

Domowa pasta pistacjowa – wykonanie

Krok 1. Obrane pistacje zalej wrzątkiem

Obrane pistacje zalewam wrzątkiem i odstawiam na 1 godz. Po tym czasie będzie Ci łatwiej obrać je z brązowej skórki.

    zalej pistacje wrzątkiem

    Tutaj polecam kupić gotowe, obrane pistacje, bo z wydłubywaniem ich z łupinek prawie dostałam cholery.

    Krok 2. Upraż pistacje w 180 stopniach, 8 minut

    Obrane pistacje przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem i prażę je w 180 C na ok. 8 min. Po tym czasie wyciągam pistacje i odstawiam do wystudzenia.

    Krok 3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej

    Jeśli do pasty masz dodać białko, to może być dobry moment.

    Krok 4. Blender

    Prażone pistację wrzucamy w blender (lub robota) i siekamy je do konsystencji pisaku.

    posiekaj pistacje na drobno

    Do tak rozdrobnionych pistacji wrzucamy szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i połowę oleju roślinnego (ja dałam oliwę z oliwek, ale lepiej jest dać olej roślinny – oliwa zmienia trochę smak, ale mi to nie przeszkadza).

    Dalej całość blendujemy.

    zblendowana pasta pistacjowa

    Krok 5. Wymieszaj całość

    Przekładam tak przygotowane pistacje do garnka, wlewam rozpuszczoną białą czekoladę i drugą połowę oleju roślinnego. Mieszam wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.

    Tak przygotowaną pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.

    Ta pasta jest idealna do wypieków. Ja np. robię ją do mazurka pistacjowego lub sernika pistacjowego, które niebawem będą na blogu z użyciem właśnie tej pasty 😉

    Smacznego!

    Podobne wpisy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *