Domowa pasta pistacjowa – przepis
Idą święta Wielkanocne i rodzina zamówiła sernik pistacjowy i mazurka pistacjowego.
Oba ciasta robiłam rok wcześniej i zrobiły furorę. Tym razem postanowiłam zrobić z innego przepisu i wyszła zajebista. Sekretem okazała się biała czekolada.
Sprawdź, czy Tobie też wyjdzie.
Domowa pasta pistacjowa składniki
- 200 g pistacji niesolonych obranych
- 300 g białej czekolady
- 120 g oleju roślinnego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
- szczypta soli
Ile ma kalorii pasta pistacjowa domowej roboty?
Składnik | Waga (g) | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Pistacje niesolone obrane | 200 | 560 | 11.2 | 44.8 | 27.2 | 10.4 |
Biała czekolada | 300 | 1794 | 6.8 | 35.6 | 56.4 | 3.2 |
Olej roślinny | 120 | 1080 | 0 | 120 | 0 | 0 |
Razem | 620 | 3434 | 18 | 200.4 | 83.6 | 13.6 |
Ekstrakt waniliowy i sól pominęłam.
Wskazówka. Można dodać do pasty miarkę odżywki białkowej o smaku pistacjowym, co zwiększy jej wartość odżywczą.
Domowa pasta pistacjowa – wykonanie
Krok 1. Obrane pistacje zalej wrzątkiem
Obrane pistacje zalewam wrzątkiem i odstawiam na 1 godz. Po tym czasie będzie Ci łatwiej obrać je z brązowej skórki.
Tutaj polecam kupić gotowe, obrane pistacje, bo z wydłubywaniem ich z łupinek prawie dostałam cholery.
Krok 2. Upraż pistacje w 180 stopniach, 8 minut
Obrane pistacje przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem i prażę je w 180 C na ok. 8 min. Po tym czasie wyciągam pistacje i odstawiam do wystudzenia.
Krok 3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
Jeśli do pasty masz dodać białko, to może być dobry moment.
Krok 4. Blender
Prażone pistację wrzucamy w blender (lub robota) i siekamy je do konsystencji pisaku.
Do tak rozdrobnionych pistacji wrzucamy szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i połowę oleju roślinnego (ja dałam oliwę z oliwek, ale lepiej jest dać olej roślinny – oliwa zmienia trochę smak, ale mi to nie przeszkadza).
Dalej całość blendujemy.
Ważne! Nie blenduj długo, żeby temperatura pasty się nie podniosła, ponieważ może wyjść gorzkawy smak). Najlepiej po ok. 3 minutach blendowania zrobić odpoczynek i dać pistacje do lodówki na ok. 5 minut do odpoczęcia. Wyciągnąć z lodówki i dalej blendować do uzyskania takiej mokrej konsystencji.
Krok 5. Wymieszaj całość
Przekładam tak przygotowane pistacje do garnka, wlewam rozpuszczoną białą czekoladę i drugą połowę oleju roślinnego. Mieszam wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.
Ta pasta jest idealna do wypieków. Ja np. robię ją do mazurka pistacjowego lub sernika pistacjowego, które niebawem będą na blogu z użyciem właśnie tej pasty 😉
Smacznego!