|

Domowy chleb orkiszowy(ICookMRK-18)

Cześć, ostatnio złapała mnie i starego ochota na ciemny chlebek z ziarnami myślimy sobie jest póżno nie dostaniemy już o tej porze pewnie chleba, więc pomyślałam że sprawdzę w robocie może jest jakiś przepis i znalazłąm właśnie ten, nie spodziewaliśmy się jak bardzo posmakuje nam ten chleb! Plus jest swój wiesz co jest tam w środku i nie stał nawet koło tego kupnego.Od teraz cały czas go piekę poleam wam również spróbować!

Skłądniki domowy chleb orkiszowy:

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 300 g ciepłej wody
  • 25 g miodu
  • 10g soli
  • 30 g łuskanych nasion słonecznika
  • 30 g łuskanych pestek dyni

Wykonanie chleb orkiszowy:

1.Do naczynia miksującego zakładam nóż,wlewam 300 g ciepłej wody,dodaję suche drożdże i mieszam 10 s prędkość 3.

2.Otwieram pokrywę dzbanka,dodaję 400 g mąki orkiszowej,1 łyżkę miodu oraz 2 płaskie łyżeczki soli.Zamykam pokrywę dzbanka i wyrabiam ciasto, czas 20 s, prędkość 4.

3.Po tym czasie dodaję pestki dyni i słonecznika i ponownie wyrabiam ciasto, czas 2 min , prędkość 2.

4.Gdy ciasto się wyrobi pozostawiam je w zamkniętym naczyniu do wyrastania na ok 30-40 min, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ponownie mieszam ciasto, 15 s, obroty3, obroty wsteczne.

5.Otwieram pokrywę dzbanka, ciasto wykłądam do formy do pieczenia wyłóżonej papierem i zostawiam do wyrośnięcia na 1 godz.Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 C z termoobiegiem.Za pomocą pędzelka smaruję chleb wodą i wkłądam do piekarnika.Po około 10 min zmniejszam temperaturę do 180 C i piekę jeszcze przez 25 min.Po upieczeniu ostudzam chleb.Smacznego!

Czytaj też  Zupa z mięsem po cygańsku z robota MPM

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *