pokrojony sernik lotus

Dyniowy sernik lotus

Cześć! Dzisiaj robimy obłędnie pyszny i kremowy sernik z ciasteczkami lotus i kremem ciasteczkowym.

Składniki spód:

  • 200 g ciastek korzennych’
  • 70 g masła

Składniki masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka piątnica
  • 130 g brązowego cukru
  • 40 g cukru białego lub 60 g erytrytolu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 280 g puree z dyni(dynie obieramy i peczemy w 180 C przez 20 min,póżniej blendujemy na puree)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • 20 g mąki pszennej

1.Ser,cukry,jajka,puree i przyprawy miksuję,dodaję śmietankę i ponownie ale krótko miksuję.

Dyniowy sernik lotus
Dyniowy sernik lotus
Dyniowy sernik lotus

2.Masło rozpuszczam,ciastka lotus blenduję na piasek i dodaję rozpuszczone masło,całość mieszam i wykładam na dno tortownicy,uklepuję.Chowam do lodówki.

Dyniowy sernik lotus
Dyniowy sernik lotus
Dyniowy sernik lotus

3.Ubitą masę przelewam na ciasteczkowy spód.Wyrównuję.

Dyniowy sernik lotus
Dyniowy sernik lotus

4.Piekarnik nagrzewam do do 170 C.Wlewam trochę wody do naczynia żaroodpornego i daję na spód piekarnika.

5.Sernik wstawiam na środek piekarnika i piekę przez 1 godz.Lekko przestudzony sernik wstawiam do lodówki na min. 8 godz a najlepiej na całą noc.

6.Na następny dzień wyjmuję sernik z lodówki,zostawiam do ogrzania.Garnek z wodą nagrzewam i jak się zaczyna gotować wstawiam słoik z kremem lotus i podgrzewam do lejącej się konsystencji.

Dyniowy sernik lotus

7.Płynnym kremem polej sernik i udekoruj pokruszonymi ciasteczkami lotus.Udekoruj też 2 całymi ciasteczkami. Smacznego!

Dyniowy sernik lotus
Dyniowy sernik lotus

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *