Dyniowy sernik lotus
Cześć! Dzisiaj robimy obłędnie pyszny i kremowy sernik z ciasteczkami lotus i kremem ciasteczkowym.
Składniki spód:
- 200 g ciastek korzennych’
- 70 g masła
Składniki masa serowa:
- 700 g twarogu z wiaderka piątnica
- 130 g brązowego cukru
- 40 g cukru białego lub 60 g erytrytolu
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 280 g puree z dyni(dynie obieramy i peczemy w 180 C przez 20 min,póżniej blendujemy na puree)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 80 ml śmietanki 30 %
- 20 g mąki pszennej
1.Ser,cukry,jajka,puree i przyprawy miksuję,dodaję śmietankę i ponownie ale krótko miksuję.



2.Masło rozpuszczam,ciastka lotus blenduję na piasek i dodaję rozpuszczone masło,całość mieszam i wykładam na dno tortownicy,uklepuję.Chowam do lodówki.



3.Ubitą masę przelewam na ciasteczkowy spód.Wyrównuję.


4.Piekarnik nagrzewam do do 170 C.Wlewam trochę wody do naczynia żaroodpornego i daję na spód piekarnika.
5.Sernik wstawiam na środek piekarnika i piekę przez 1 godz.Lekko przestudzony sernik wstawiam do lodówki na min. 8 godz a najlepiej na całą noc.
6.Na następny dzień wyjmuję sernik z lodówki,zostawiam do ogrzania.Garnek z wodą nagrzewam i jak się zaczyna gotować wstawiam słoik z kremem lotus i podgrzewam do lejącej się konsystencji.

7.Płynnym kremem polej sernik i udekoruj pokruszonymi ciasteczkami lotus.Udekoruj też 2 całymi ciasteczkami. Smacznego!

