Gulasz z indyka delikatny i kremowy:
Cześć dzisiaj będziemy gotować gulasz zi ndyka, ponieważ za bardzo nie przepadam za tradycyjnymi gulaszami postanowiłam że poszukam jakiegoś przepisu z kremowym sosem . No i trafiłam !Ten gulasz jest przepyszny delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach. Zaczynamy gotowanie!
Składniki gulasz z indyka delikatny i kremowy:
- kilogram mięsa z indyka najlepiej udżca.
- 2 większe cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 100 ml kremówki śmietanki
- łyżka mąki pszennej plus mąka do obtoczenia mięsa
- olej
- majeranek,ziele angielskie,liście laurowe, sól, pieprz
- 500 ml wody lub bulionu
Gulasz z indyka wykonanie:
- Mięso kroję w kostkę,oprószam solą i mąką pszenną, wszystko mieszam aż każdy kawałek bedzię obtoczony.
2.Na głębokiej patelni rozgrzewam olej,rozkładam mięso smażę na średnim ogniu bez ruszania mięsa przez 3 min .W tym czasie kroję cebulę, obieram czosnek i kroję pomidory.
3.Jak indyk sie juz przysmaży dodaję kolejno: wywar, przyprawy, obranego ze skórki pomidora i pokrojonego.Całość duszę na małym ogniu przez 1 godz i 20 min.
4.Śmietankę przelewam do pojemnika dodaję drugie tyle wody,dodaję łyżkę mąki i mieszam całość.Tak zrobioną mieszankę wlewam do gulaszu i mieszam do połączenia składników i aż potrawa „pyrknie” po tym czasie nasza potrawka z indyka jest gotowa do spożycia.Ja tak zrobioną potrawkę podaję z ziemniakami lub ryżem.P{olecam spróbować jest naprawdę pyszna! A na dziś to już wszystko ściskam wasza kucharka Kasia!