Gotowa jajecznica
|

Jajecznica z cebulką i kiełbasą – przepis mojej babci

Wydaje się, że o jajecznicy w Internecie napisano już wszystko. Ot, przysmażyć trochę mięska, wbić jajko, pomieszać chwilę, sól, pieprz, gotowe. Kto nie umie zrobić jajecznicy? Może wszyscy potrafią.

Ale nikt nie robi tego tak, jak moja babcia. Nawet mój Stary je jajecznicę mojej babci, jak zjeżdżamy na święta, choć on nie jada smażonego i nie przepada za jajkami. Jak babcia robi jajecznicę, to cała rodzina ustawia się w kolejkę.

Dzisiaj pokażę Ci, jak ona to robi.

Składniki na jajecznicę

Jajka.

Hahaha!???? Wybitny żart, prawda?

Moja babcia na jajecznicę bierze:

  • 2 jaja prosto od kury (uroki mieszkania na wsi),
  • połówkę średniej wielkości cebuli,
  • ok. 100 g kiełbasy lub boczku,
  • garść szczypiorku
  • łyżkę oliwy,
  • sól i pieprz.

Jajecznica – tabela kaloryczności

SkładnikKalorie (kcal)Białko (g)Węglowodany (g)Tłuszcz (g)
Jajka (2 szt.)143130,710
Cebula (1/2 szt.)201,19,20,2
Kiełbasa (100 g)25018022
Szczypiorek (garść)62,65,60,4
Oliwa (1 łyżka)1200013,5
Razem:53934,715,546,1
Kaloryczność na 100 g:37324,210,832,2

Jeżeli zechcesz obniżyć kaloryczność:

  • Zamiast kiełbasy lub boczku można użyć chudego drobiu, np. indyka lub kurczaka.
  • Można zmniejszyć ilość oliwy do połowy łyżki.
  • Do dania można dodać więcej warzyw, np. paprykę, pomidora lub pieczarki.
  • Zamiast soli można użyć ziół i przypraw.

Sugestie dotyczące poprawy wartości odżywczej:

  • Do dania można dodać pełnoziarniste pieczywo, które jest bogate w błonnik i witaminy z grupy B.
  • Można posypać danie pestkami słonecznika lub dyni, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy.
  • Do dania można dodać awokado, które jest bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik i witaminy.

      Jajecznica – wykonanie

      Krok 1. Pokrój wędlinę w kostkę

      Babcia kroi kiełbasę w plasterki, osobiście tego nie lubię, bo mi się je ciężko przewraca na patelni. Wolę kostkę.

      Jajecznica pokrój boczek w kostkę

      Możesz od razu wrzucić na rozgrzaną patelnię, bo mięso smaży się dłużej niż cebula.

      Krok 2. Pokrój cebulę w piórka

      Dorzuć do mięsa. Posyp solą i pieprzem.

      jajecznica pokrój cebulę w piórka

      Krok 3. Smaż ok. 8-10 minut

      Babcia smaży na oko.

      Krok 4. Wbij jajka

      Tutaj kwestia smażenia jest indywidualna. Niektórzy lubią bardziej na wolno, inni bardziej ścięte.

      Trzeba tylko uważać, bo jajko ścina się bardzo szybko.

      Krok 5. Podawaj z pomidorem i szczypiorkiem

      Gotowe danie wygląda tak:

      Gotowa jajecznica

      To dobre danie na śniadanie, ponieważ nie zawiera dużo węglowodanów, co pozwoli utrzymać energię na dłużej (rano nie powinno się jeść posiłków bogatych w węglowodany).

      Podobne wpisy

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *