Jajka faszerowane z pieczarkami
Cześć! Dzisiaj robimy bardzo proste w wykonaniu jajka faszerowane z pieczarkami u mnie w domu rodzinnym zawsze są na święta wielkanocne ale tez na jakąś okazję .Jest to bardzo szybka w wykonaniu sycąca przekąska.
Składniki Jajka faszerowane z pieczarkami:
- 8 jajek
- 500 g pieczarek
- 5 łyżek majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie jajka faszerowane z pieczarkami:
1.Jajka gotuje na twardo i od razu po ugotowaniu jajek obieram ze skorupki(jak obierzesz po wystygnięciu ,jajka mogą się brzydko obrać ,wygląda to nieestetycznie)
2.Pieczarki kroję w malutką kostkę,daję na suchą patelnię jak zaczną puszczać sok dodaję szczyptę wegety.Smażę do wyparowania soku.Odstawiam do wystygnięcia.
3.Letnie obrane jajka przekrajam na pół, wyciągam żółtko i daje do miski ,postępuję tak ze wszystkimi jajkami.
4.Żółtka rozgniatam widelcem.
5.Do rozgniecionych żółtek dodaję przestudzone i odsączone z nadmiaru wody pieczarki dodaję majonez i wszystko razem mieszam .Tak zrobionym farszem wypełniam wcześniej przekrojone połówki białek. Odstawiam do lodówki na całą noc.