Jak zrobić sos beszamelowy? Przepis
Stary zgodnie z niedzielną tradycją robił obiad – zapiekankę z mięsem mielonym, kiełbasą i łódeczkami z Lidla. Pomyślałam, że zapiekanka sama w sobie będzie trochę sucha, więc zasugerowałam, że zrobię sos beszamelowy.
Stary początkowo się opierał, że niby mu się wcinam w gotowanie i tradycję (to maniak kontroli), ale ostatecznie uległ.
Sos beszamelowy robię nie tylko do zapiekanek, ale między innymi także do lazanii.
Sos beszamelowy – składniki
- 2 łyżki stołowe mąki (ok. 40 g),
- 50 g masła,
- szklanka ciepłego mleka (ok. 250 ml),
- 2 szczypty gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Sos beszamelowy – przygotowanie
Krok 1. Rozpuść masło w garnuszku
Krok 2. Do masła dodaj mąkę
Mieszaj bez przerwy aż do uzyskania zasmażki.
Krok 3. Dolewaj mleko i mieszaj
Ważne! Z mlekiem mówią różnie. Jedni, że do ciepłej zasmażki zimne mleko, a do zimnej – ciepłe. Inni dają do ciepłej zasmażki ciepłe mleko. Osobiście wolę je delikatnie podgrzać choćby w mikrofali. Wtedy sos jest mniej problematyczny.
Protip. Stary dał mi zimne mleko do sosu i porobiły się grudki. Kiedyś też czasem potrafił mi nie wyjść, więc nauczyłam się brać blender i rozbijać go na gładko.
Krok 4. Dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej i sok z cytryny
Mieszaj dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos wychodzi za gęsty, dodaj mleka.
I gotowe!
Tego dnia wyszedł mi wybitny ten sos beszamelowy, nawet przy utrudniającym robotę Starym.