Lasagne bolognese(Termorobot MRK-18)

Składniki lasagne bologonese (termorobot MRK-18):

Sos boloński:

  • 90 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 70 g marchwi
  • 60 g oleju
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 g oregano suszonego
  • 5 g suszonej bazylii
  • 10 g soli

Sos beszamelowy:

  • 500 g mleka
  • 60 g masła ciepłego
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • czubek łyżeczki gałki muszkatałowej

Dodatkowo:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 250 g żółtego startego sera

Wykonanie lasagne bolognese:

1.Zaczynam od wykonania sosu bolońskiego.W naczyniu miksującym montuję nóż.Wkładam 90 g cebuli i 10 g czosnku.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość siekam.Czas 10 s prędkość 5.W tym czasie ścieram marchew i dodaję do przysmażonej cebuli i wlewam 60 g oliwy, zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Całość podsmażam.Temperatura 100 C,czas 2 min, prędkość 1.

2.Po tym czasie zdejmuję pokrywę.Do naczynia dodaję 500 g mięsa mielonego,wsypuję 5 g suszonej bazyli,10 g oregano i 10 g soli.Zakładam pkrywkę z zamkniętą zaślepką.Wszystko przesmażyć. Temperatura 100 C,czas 8 min,prędkość 1.

3.Zdejmuję pokrywę po tym czasie, wlewam 500 g passaty pomidorowej.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Wszystko razem gotuję.Temperatura 100 C,czas 5 min, prędkość1.Gotowy sos przelewam do innego naczynia, naczynie miksujące myję i osuszam.

4.Teraz robię sos beszamelowy.Do naczynia miksującego wkładam 60 g masła ciepłego.Zakładam pokrywę z zamkiętą zaślepką i rozpuszczam masło.Czas 2 min, temperatura 100 C,prędkośc 1.Po tym czasie zdjemuję pokrywę i montuję mieszadł,wsypuję 70 g mąki pszennej.Zakłądam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Robię zasmażkę.Temperatura 100 C,czas 3 min,prędkość 1.

5.Zdejmuję pokrywę wlewam 500 g mleka,wsypuję 5 g soli,pół płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu,i szczyptę gałki muszkatałowej.Zakłądam pokrywę z zamkniętą zaślepką .Gotuję sos.Temperatura 90 C, czas 8 min prędkość1.Po tym czasie zdejmuję pokrywę i przekładam sos do innej miski.Naczynie myję i osuszam.

6.Teraz pora na skladanie naszej lasagne.Na dnie żaroodpornej formy smaruję cienką warstwę sosu bolońskiego.Na wierzchu układam w poprzek ugotowane płaty makaronu lasagne,następnie daję cienką warstwę sosu bolońskiego,póżniej beszamel i warstwę startego żółtego sera.Tą czynność powtarzam do skończenia się składników.Na samym wierzchu ostatniąwarstwą powinien być starty żółty ser.Piekarnik nagrzewam do 170 C i piekę lasagne przez 35-40 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekuję 5 min.Smacznego!

Czytaj też  W jakiej temperaturze piec ciasto drożdzowe?

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *