Lasagne bolognese(Termorobot MRK-18)
Składniki lasagne bologonese (termorobot MRK-18):
Sos boloński:
- 90 g cebuli
- 10 g czosnku
- 70 g marchwi
- 60 g oleju
- 500 g passaty pomidorowej
- 500 g mięsa mielonego
- 5 g oregano suszonego
- 5 g suszonej bazylii
- 10 g soli
Sos beszamelowy:
- 500 g mleka
- 60 g masła ciepłego
- 70 g mąki pszennej
- 5 g soli
- pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- czubek łyżeczki gałki muszkatałowej
Dodatkowo:
- 12 płatów makaronu lasagne
- 250 g żółtego startego sera
Wykonanie lasagne bolognese:
1.Zaczynam od wykonania sosu bolońskiego.W naczyniu miksującym montuję nóż.Wkładam 90 g cebuli i 10 g czosnku.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość siekam.Czas 10 s prędkość 5.W tym czasie ścieram marchew i dodaję do przysmażonej cebuli i wlewam 60 g oliwy, zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Całość podsmażam.Temperatura 100 C,czas 2 min, prędkość 1.
2.Po tym czasie zdejmuję pokrywę.Do naczynia dodaję 500 g mięsa mielonego,wsypuję 5 g suszonej bazyli,10 g oregano i 10 g soli.Zakładam pkrywkę z zamkniętą zaślepką.Wszystko przesmażyć. Temperatura 100 C,czas 8 min,prędkość 1.
3.Zdejmuję pokrywę po tym czasie, wlewam 500 g passaty pomidorowej.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Wszystko razem gotuję.Temperatura 100 C,czas 5 min, prędkość1.Gotowy sos przelewam do innego naczynia, naczynie miksujące myję i osuszam.
4.Teraz robię sos beszamelowy.Do naczynia miksującego wkładam 60 g masła ciepłego.Zakładam pokrywę z zamkiętą zaślepką i rozpuszczam masło.Czas 2 min, temperatura 100 C,prędkośc 1.Po tym czasie zdjemuję pokrywę i montuję mieszadł,wsypuję 70 g mąki pszennej.Zakłądam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Robię zasmażkę.Temperatura 100 C,czas 3 min,prędkość 1.
5.Zdejmuję pokrywę wlewam 500 g mleka,wsypuję 5 g soli,pół płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu,i szczyptę gałki muszkatałowej.Zakłądam pokrywę z zamkniętą zaślepką .Gotuję sos.Temperatura 90 C, czas 8 min prędkość1.Po tym czasie zdejmuję pokrywę i przekładam sos do innej miski.Naczynie myję i osuszam.
6.Teraz pora na skladanie naszej lasagne.Na dnie żaroodpornej formy smaruję cienką warstwę sosu bolońskiego.Na wierzchu układam w poprzek ugotowane płaty makaronu lasagne,następnie daję cienką warstwę sosu bolońskiego,póżniej beszamel i warstwę startego żółtego sera.Tą czynność powtarzam do skończenia się składników.Na samym wierzchu ostatniąwarstwą powinien być starty żółty ser.Piekarnik nagrzewam do 170 C i piekę lasagne przez 35-40 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekuję 5 min.Smacznego!