Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą na talerzu-min
|

Łatwa zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i mięsem mielonym

Kolejna niedziela, kolejny raz Stary w kuchni. Tym razem zapiekanka, bardzo proste danie, które jak typowy facet zrobił sobie na leniucha, jak mnie nie było półtora tygodnia w mieszkaniu.

Zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Ze swojej strony dodałam jedynie sos beszamelowy.

Składniki na zapiekankę z kiełbasą

Zapiekanka z kiełbasą składniki-min
  • 500 g łódeczek pikantnych z Lidla,
  • 200 g kiełbasy,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 100 g tartego sera,
  • przyprawy do mięsa mielonego (wedle uznania),

Sos beszamelowy – składniki

  • 2 łyżki stołowe mąki (ok. 40 g),
  • 50 g masła,
  • szklanka ciepłego mleka (ok. 250 ml),
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny

Przepis na sos beszamelowy mam tu na blogu.

Mięso mielone wzięliśmy z indyka. Nienajlepszy wybór, ciężko się je obrabia na patelni, ale Staremu nie bardzo wolno inne – wieprzowina wcale, wołowina od święta. W smaku mimo wszystko wyszło niezłe.

Te pikantne łódeczki z Lidla robią robotę, jeśli chodzi o smak. Robiliśmy wcześniej z innych i zapieksa była niewyraźna. Można spróbować zrobić te łódeczki samodzielnie z ostrą papryką, pieprzem, może trochę chilli itp. Ale Stary lubi w kuchni chodzić na łatwiznę.

Niestety, kiełbasa też z Lidla (Pikok Pure). Akurat nie mieliśmy możliwości pójść gdzieś dalej po jakąś lepszą. Dobrze, żeby kiełbasa była z gatunku aromatycznych i nie mocno chuda, bo nie da smaku.

Kiełbasę możesz smażyć z cebulą, fajnie by to grało. Nie mieliśmy tego dnia cebuli (zresztą ja nie przepadam), a że to była niedziela, Staremu nie chciało się iść do Żabki.

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami – przygotowanie

Krok 1. Pokrój kiełbasę

My pokroiliśmy w talarki, ale możesz też dać w kostkę albo półkrążki, bez wielkiej różnicy.

Pokrój kiełbasę w talarki na zapiekankę-min

Krok 2. Zacznij smażyć kiełbasę

Ważne, żeby zacząć smażyć kiełbasę przed mięsem, żeby zdążyła puścić sok. Wówczas mięso powinno przejść jej aromatem.

Usmaż kiełbasę-min

Krok 3. Dodaj mięso i usmaż

Smaż mięso, aż będzie białe, ale bez ciśnienia. Co się nie dosmaży, to się dopiecze.

W tym momencie możesz włączyć piekarnik na 180 stopni, dwie grzałki z termoobiegiem.

Dodaj mięso i usmaż-min

Krok 4. Zrób sos beszamelowy

Chyba że nie umiesz, jak mój Stary, to ten krok możesz pominąć. Zapiekanka z kiełbasą i tak będzie smaczna.

  1. Rozpuść masło w garnuszku.
  2. Do masła dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
  3. Do zasmażki dodaj ciepłe mleko.
  4. Mieszaj i w trakcie mieszania dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej.
  5. Dodaj łyżkę stołową soku z cytryny.
  6. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 5. Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem

Wybierz tłuszcz wedle preferencji. Ja lubię masło, Stary użył zwykłego oleju (po taniości). Nie polecam smalcu, potrafi się przypalić, a zapiekanka potem śmierdzi świnią.

naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem na zapiekankę-min

Nie ma co przesadzać, bo teoretycznie te łódeczki czy inne kuleczki/frytki są z olejem, ale dla bezpieczeństwa wolę posmarować. Jak się potem okazało, i tak miejscami przywarło, więc warto mimo wszystko posmarować.

Krok 6. Wyrzuć łódeczki do naczynia

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą wrzuć łódeczki-min

Krok 7. Na łódeczki wyrzuć usmażone mięso z kiełbasą

I na to daj sos beszamelowy.

Protip. Sos warto zrobić nieco rzadszy, wtedy się fajnie wleje pomiędzy kawałki mięsa i kiełbasę i równomiernie rozejdzie po zapiekance.

Dodaj do zapiekanki sos beszamelowy-min

Krok 8. Posyp serem

Posyp zapiekankę ziemniaczaną serem-min

Krok 9. Piecz w 180 stopniach 25-30 minut

Jeśli obawiasz się, że łódeczki się nie dopieką, możesz je podpiec przed finalnym pieczeniem.

Gotowa zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami widok od góry-min
Gotowa zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą widok od boku-min

I gotowe!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą na talerzu-min

Uwaga! Ta zapiekanka jest dość tłustym daniem, bo kiełbasa, mięso smażone, ser żółty, beszamel, więc jeśli masz problemy z wątrobą i lekarz zalecał ograniczyć jedzenie tłustych rzeczy, to uważałabym. Ewentualnie polecam wypić po posiłku rumianek.

Smacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *