Łatwa zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i mięsem mielonym
Kolejna niedziela, kolejny raz Stary w kuchni. Tym razem zapiekanka, bardzo proste danie, które jak typowy facet zrobił sobie na leniucha, jak mnie nie było półtora tygodnia w mieszkaniu.
Zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Ze swojej strony dodałam jedynie sos beszamelowy.
Składniki na zapiekankę z kiełbasą
- 500 g łódeczek pikantnych z Lidla,
- 200 g kiełbasy,
- 500 g mięsa mielonego,
- 100 g tartego sera,
- przyprawy do mięsa mielonego (wedle uznania),
Sos beszamelowy – składniki
- 2 łyżki stołowe mąki (ok. 40 g),
- 50 g masła,
- szklanka ciepłego mleka (ok. 250 ml),
- 2 szczypty gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Przepis na sos beszamelowy mam tu na blogu.
Mięso mielone wzięliśmy z indyka. Nienajlepszy wybór, ciężko się je obrabia na patelni, ale Staremu nie bardzo wolno inne – wieprzowina wcale, wołowina od święta. W smaku mimo wszystko wyszło niezłe.
Te pikantne łódeczki z Lidla robią robotę, jeśli chodzi o smak. Robiliśmy wcześniej z innych i zapieksa była niewyraźna. Można spróbować zrobić te łódeczki samodzielnie z ostrą papryką, pieprzem, może trochę chilli itp. Ale Stary lubi w kuchni chodzić na łatwiznę.
Niestety, kiełbasa też z Lidla (Pikok Pure). Akurat nie mieliśmy możliwości pójść gdzieś dalej po jakąś lepszą. Dobrze, żeby kiełbasa była z gatunku aromatycznych i nie mocno chuda, bo nie da smaku.
Kiełbasę możesz smażyć z cebulą, fajnie by to grało. Nie mieliśmy tego dnia cebuli (zresztą ja nie przepadam), a że to była niedziela, Staremu nie chciało się iść do Żabki.
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami – przygotowanie
Krok 1. Pokrój kiełbasę
My pokroiliśmy w talarki, ale możesz też dać w kostkę albo półkrążki, bez wielkiej różnicy.
Krok 2. Zacznij smażyć kiełbasę
Ważne, żeby zacząć smażyć kiełbasę przed mięsem, żeby zdążyła puścić sok. Wówczas mięso powinno przejść jej aromatem.
Krok 3. Dodaj mięso i usmaż
Smaż mięso, aż będzie białe, ale bez ciśnienia. Co się nie dosmaży, to się dopiecze.
W tym momencie możesz włączyć piekarnik na 180 stopni, dwie grzałki z termoobiegiem.
Krok 4. Zrób sos beszamelowy
Chyba że nie umiesz, jak mój Stary, to ten krok możesz pominąć. Zapiekanka z kiełbasą i tak będzie smaczna.
- Rozpuść masło w garnuszku.
- Do masła dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
- Do zasmażki dodaj ciepłe mleko.
- Mieszaj i w trakcie mieszania dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej.
- Dodaj łyżkę stołową soku z cytryny.
- Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5. Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem
Wybierz tłuszcz wedle preferencji. Ja lubię masło, Stary użył zwykłego oleju (po taniości). Nie polecam smalcu, potrafi się przypalić, a zapiekanka potem śmierdzi świnią.
Nie ma co przesadzać, bo teoretycznie te łódeczki czy inne kuleczki/frytki są z olejem, ale dla bezpieczeństwa wolę posmarować. Jak się potem okazało, i tak miejscami przywarło, więc warto mimo wszystko posmarować.
Krok 6. Wyrzuć łódeczki do naczynia
Krok 7. Na łódeczki wyrzuć usmażone mięso z kiełbasą
I na to daj sos beszamelowy.
Protip. Sos warto zrobić nieco rzadszy, wtedy się fajnie wleje pomiędzy kawałki mięsa i kiełbasę i równomiernie rozejdzie po zapiekance.
Krok 8. Posyp serem
Krok 9. Piecz w 180 stopniach 25-30 minut
Jeśli obawiasz się, że łódeczki się nie dopieką, możesz je podpiec przed finalnym pieczeniem.
I gotowe!
Uwaga! Ta zapiekanka jest dość tłustym daniem, bo kiełbasa, mięso smażone, ser żółty, beszamel, więc jeśli masz problemy z wątrobą i lekarz zalecał ograniczyć jedzenie tłustych rzeczy, to uważałabym. Ewentualnie polecam wypić po posiłku rumianek.
Smacznego.