Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
Cześć! Dzisiaj robimy przepyszny makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, niedawno go wypróbowałam i bardzo mi posmakował. Szczerze? Jestem wręcz zaskoczona. Polecam odtworzyć przepis 😉
Spis treści:
Składniki na makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
- 1 duży filet z kurczaka lub paski z kurczaka (możesz kupić gotowe pokrojone już w markecie),
- 180 g ulubionego makaronu
- 8 suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól,pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka.
Makaron z kurczakiem – tabela kaloryczności
Składnik | Kalorie (na 100 g) | Białko (na 100 g) | Węglowodany (na 100 g) | Tłuszcze (na 100 g) | Błonnik (na 100 g) |
---|---|---|---|---|---|
Filet z kurczaka | 165 kcal | 31 g | 0 g | 3.6 g | 0 g |
Makaron | 131 kcal | 5 g | 25 g | 1.1 g | 1.8 g |
Suszone pomidory | 213 kcal | 5.1 g | 23.5 g | 3 g | 12.3 g |
Śmietanka 30% | 292 kcal | 2.4 g | 3.6 g | 30 g | 0 g |
Całe danie | 185.48 kcal | 14.06 g | 10.87 g | 8.59 g | 1.51 g |
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami – wykonanie
Ugotuj makaron i pokrój suszone pomidory w paski
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, suszone pomidory kroję w paski.
Krok 2. Podsmaż mięso z kurczaka
Paski z fileta z kurczaka wyciągam, daję do miski, dodaję oliwę, sól, pieprz i przyprawy, całość mieszam i podsmażam w air frierze kilka minut (jeśli nie masz air fryera, podsmaż tradycyjnie na patelni). Można też zrobić na parze, mięso później dojdzie.
Krok 3. Dodaj suszone pomidory, czosnek, śmietankę 30 i przyprawy
Po podsmażeniu kurczaka daję go na patelnie, dodaję kolejno suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę 30 %, całość doprawiam solą i pieprzem.
Smażę wszystko na małym ogniu około 3 min., od czasu do czasu mieszając.
Krok 4. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj
Po podsmażeniu wszystkiego dodaję ugotowany makaron i wszystko mieszam ze sobą. Smacznego!
Kurczak z makaronem i suszonymi pomidorami – podsumowanie
- nie spodziewałam się, że będzie tak smakował, zwłaszcza że nie wygląda jakoś atrakcyjnie. A w smaku, powiedziałabym, że jest lepszy, niż tagliatelle z kurczakiem i curry,
- zamiast kurczaka spokojnie można dać indyka. Mięso jest droższe, ale podobno indyk słabo przyjmuje antybiotyki i wstrzykiwanie wody, więc mięso powinno być lepsze,
- jeśli chodzi o makaron, to dajemy raczej ciemny z mąki pełnoziarnistej lub durum. Ma więcej białka i błonnika, i przede wszystkim nie jest ze zwykłej białej pszennej mąki.