|

Mazurek pistacjowy:

Cześć!

Dzisiaj pieczemy mazurka pistacjowego.Kiedy zrobiłam go 2 lata temu na święta wielkanocne wszyscy się go dopinają na święta 😉 Więc dzisiaj zdradzam wam swój przepis na właśnie ten przepyszny mazurek pistacjowy.

Mazurek pistacjowy Składniki ciasto:

  • 400 g mąki pszennej 450
  • 240 g zimnego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Mazurek pistacjowy składniki konfitura malinowa:

  • 400 g mrożonych malin
  • 120 g konfitury różanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny

Mazurek pistacjowy gnache pistacjowy:

  • 400 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g domowej pasty pistacjowej

Mazurek pistacjowy wykonanie ciasto:

1.Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej łyżeczkę soli i zimne masło.Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.

2.Z tak wyrobionego ciasta odkrawamy większy kawałek na boki mazurka.Resztę ciasta wałkujemy na kwadrat i wykładamy na blaszkę do pieczenia.Odkrojony wcześniej kawałek ciasta rolujemy w rulonik i wykładamy nim boki mazurka.Ciasto dziobiemy widelcem żeby nam nie wyrosło tylko było płaskie 😉

3.Tak przygotowane kruchę ciasto wrzucamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, grzanie góra dół .Pieczemy około 15-16 min do złocistego koloru.

Mazurek pistacjowy wykonanie konfitura malinowa:

1.Do garnka wsypujemy mrożone maliny ,podgrzewamy je na małym ogniu do zagotowania.Gdy maliny będą się gotować dodajemy naszą konfiturę różaną cały czas mieszając dodajemy odrobinę soku z cytryny ,całość blendujemy, jak zblendujemy maliny dodajemy żelatynę w proszku. Jak wszystko się ładnie połączy ze sobą naszą konfiturę malinową odstawiamy do wystygnięcia.

2.Gdy konfitura zrobi się letnia wykładamy ją na wystudzonę kruche ciasto.Chowamy w chłodne miejsce lub do lodówki.

Mazurek pistacjowy wykonanie ganache pistacjowy:

1.Do garnuszka wlewamy śmietankę,dodajemy pastę pistacjową i mieszamy.Tak przygotowaną śmietankę z pastą pistacjową podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając żeby nam się nie przypaliła.Jak śmietanka zacznie się gotować wyłączamy palnik.

2.Do zagotowanej śmietanki wrzucamy połamaną w kostkę białą czekoladę , nastawiamy palnik na najmniejszą moc i mieszamy do rozpuszczenia się białej czekolady.Jak czekolada się całkowicie rozpuści nasz ganache pistacjowy jest gotowy.

3.Dopóki nasz ganache ma lejącą się konsystencję wylewamy go szybko na nasz przygotowany mazurek z malinami, rozprowadzamy ganache po całej powierzchni mazurka.Dekorujemy migdałami lub czym chcemy 😉 .Tak przygotowany mazurek odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 h.Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *