Mazurek pistacjowy:
Cześć!
Dzisiaj pieczemy mazurka pistacjowego.Kiedy zrobiłam go 2 lata temu na święta wielkanocne wszyscy się go dopinają na święta 😉 Więc dzisiaj zdradzam wam swój przepis na właśnie ten przepyszny mazurek pistacjowy.
Mazurek pistacjowy Składniki ciasto:
- 400 g mąki pszennej 450
- 240 g zimnego masła
- 120 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Mazurek pistacjowy składniki konfitura malinowa:
- 400 g mrożonych malin
- 120 g konfitury różanej
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
Mazurek pistacjowy gnache pistacjowy:
- 400 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g domowej pasty pistacjowej
Mazurek pistacjowy wykonanie ciasto:
1.Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej łyżeczkę soli i zimne masło.Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.
2.Z tak wyrobionego ciasta odkrawamy większy kawałek na boki mazurka.Resztę ciasta wałkujemy na kwadrat i wykładamy na blaszkę do pieczenia.Odkrojony wcześniej kawałek ciasta rolujemy w rulonik i wykładamy nim boki mazurka.Ciasto dziobiemy widelcem żeby nam nie wyrosło tylko było płaskie 😉
3.Tak przygotowane kruchę ciasto wrzucamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, grzanie góra dół .Pieczemy około 15-16 min do złocistego koloru.
Mazurek pistacjowy wykonanie konfitura malinowa:
1.Do garnka wsypujemy mrożone maliny ,podgrzewamy je na małym ogniu do zagotowania.Gdy maliny będą się gotować dodajemy naszą konfiturę różaną cały czas mieszając dodajemy odrobinę soku z cytryny ,całość blendujemy, jak zblendujemy maliny dodajemy żelatynę w proszku. Jak wszystko się ładnie połączy ze sobą naszą konfiturę malinową odstawiamy do wystygnięcia.
2.Gdy konfitura zrobi się letnia wykładamy ją na wystudzonę kruche ciasto.Chowamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Mazurek pistacjowy wykonanie ganache pistacjowy:
1.Do garnuszka wlewamy śmietankę,dodajemy pastę pistacjową i mieszamy.Tak przygotowaną śmietankę z pastą pistacjową podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając żeby nam się nie przypaliła.Jak śmietanka zacznie się gotować wyłączamy palnik.
2.Do zagotowanej śmietanki wrzucamy połamaną w kostkę białą czekoladę , nastawiamy palnik na najmniejszą moc i mieszamy do rozpuszczenia się białej czekolady.Jak czekolada się całkowicie rozpuści nasz ganache pistacjowy jest gotowy.
3.Dopóki nasz ganache ma lejącą się konsystencję wylewamy go szybko na nasz przygotowany mazurek z malinami, rozprowadzamy ganache po całej powierzchni mazurka.Dekorujemy migdałami lub czym chcemy 😉 .Tak przygotowany mazurek odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 h.Smacznego!