Ciasta Desery Przekąski

Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

Składniki pączki ziemniaczane:

  • 1 kg mąki
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
  • 3/4 szkl cukru
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jajka
  • 25 dkg margaryny
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie pączki ziemniaczane:

1. Ziemniaki gotuję i jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę. Na gorące ziemniaki kruszę drożdże. Czekam chwilę, dodaję margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, czekam chwilę, żeby margaryna zrobiła się miękka.

Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane

2.W tym czasie ubijam jajka z cukrem i dodaję do ziemniaków z margaryną.

Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane

3. Teraz dodaję płaską łyżeczkę soli, mąkę i 2 łyżki spirytusu i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Ciasto wyjdzie dość lepkie, z takiego ciasta odrywam kawałek, formuję placek i dodaję łyżeczkę marmolady, formuję pączka. Smażę na gorącym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Gotowe pączki wykładam na papier, żeby wpiły tłuszcz. Jak pączki przestygną obtaczam je w cukrze pudrze. Smacznego!

Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane
Zasmakuj też  Przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kasia

Cześć, jestem Kasia i na tym blogu udowadniam, że z każdej sytuacji jest wyjście. Jeszcze niedawno myślałam, że nie ma dla mnie przyszłości, i zostanę kurą domową. Dzisiaj biorę swoją słabość i przekuwam ją w siłę.

Możesz również polubić…

O autorce

Kasia Gotuje autorka

Cześć, jestem Kasia i na tym blogu udowadniam, że z każdej sytuacji jest wyjście. Jeszcze niedawno myślałam, że nie ma dla mnie przyszłości, i zostanę kurą domową. Dzisiaj biorę swoją słabość i przekuwam ją w siłę.

Najnowsze wpisy