|

Pałki z kurczaka z ryżem w zalewie:

Składniki pałki z kurczaka z ryżem w zalewie:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki słodkiejnpapryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 500 ml wody
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • czubek łyżeczki chilli
  • sól
  • pieprz

Wykonanie pałki z kurczaka z ryżem w zalewie:

1.Pałki z kurczaka umyć, następnie obtoczyć w wymieszanych ze sobą przyprawach: papryce słodkiej,przyprawie do kurczaka i czosnku granulowanym.

2.Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ryż.Cebulę obieram i kroję w krążki,układam na ryżu.

3.Gotuję 500 ml wody, do wrzątku dodaję 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżeczkę cukru, szczyptę chilli, sól oraz pieprz.

4.Powstałą zalewę wlewam do naczynia z ryżem i kurczakiem.Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekę przez ok. 70 min, aż ryż chłonie wodę. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *