Składniki pałki z kurczaka z ryżem w zalewie:
- 10 pałek z kurczaka
- 200 g ryżu
- 2 duże cebule
- 2 łyżeczki słodkiejnpapryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 500 ml wody
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- czubek łyżeczki chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie pałki z kurczaka z ryżem w zalewie:
1.Pałki z kurczaka umyć, następnie obtoczyć w wymieszanych ze sobą przyprawach: papryce słodkiej,przyprawie do kurczaka i czosnku granulowanym.

2.Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ryż.Cebulę obieram i kroję w krążki,układam na ryżu.


3.Gotuję 500 ml wody, do wrzątku dodaję 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżeczkę cukru, szczyptę chilli, sól oraz pieprz.

4.Powstałą zalewę wlewam do naczynia z ryżem i kurczakiem.Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekę przez ok. 70 min, aż ryż chłonie wodę. Smacznego!


