Cześć! Dzisiaj robimy pasztet z mięsa z rosołu, ponieważ niedawno zachciało mi się porządnego rosołku i zostało mi dużo mięsa i warzyw a szkoda wyrzucać to postanowiłam zrobić swój pasztet .
Składniki na pasztet z mięsa z rosołu (MPM ICook)
- 400 g mięsa gotowanego z rosołu
- 300 g gotowanych warzyw z rosołu
- 70 g cebuli
- 1 jajko
- 5 g soli
- 5 g słodkiej mielonej papryki
- pół płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
- 40 g oleju
- 60 g rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu wykonanie
1.W naczyniu miksującym montuję nóż. Wkładam 70 g cebuli pokrojonej na 4 części.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Cebulę siekam czas 10 s, prędkość 5.

2. Zdejmuję pokrywę,wyjmuję nóż i montuję mieszadło,Wlewam 40 g oleju,,łopatką zgarniam cebulę ze ścianek naczynia,podsmażam cebulę .

3.Zdejmuję pokrywę,wyjmuję mieszadło,ponownie montuję nóż .Dodaję 400 g mięsa z rosołu i 300 g warzyw z rosołu,Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką całość posiekać .Czas 15 s, prędkość 4.


4.Zdejmuję pokrywę wbijam całe jajko, wsypuję 5 g soli,5 g słodkiej mielonej papryki,pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu iwlewam 60 g rosołu.Zakładam pokrywkę z zamkniętą zaślepką ,siekam 15 s, prędkość 8.

5.Tak przygotowany pasztet wykładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównuje wierzch i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 1 godz. Smacznego!

