gotowa prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem-min

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem i oliwkami

Robiłam niedawno zapiekankę z jajkiem i serkiem wiejskim i z rozpędu nastawiłam jajka na twardo. Stary powiedział, że to nie tak, i że tam idą surowe, ale te jajka i tak się ugotowały. A że u mojego Starego nic się nie marnuje, to jak widzi, że coś zostało, zbiera to staropolskim sposobem do kupy, miesza i robi sałatkę. I albo wyjdzie dobra, albo nie.

Ta sałatka z jajkiem i tuńczykiem akurat wyszła dobra.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – składniki

  • 3 jajka na twardo,
  • 80 g oliwek zielonych,
  • puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (170 g),
  • pół sałaty lodowej.
sałatka z jajkiem i tuńczykiem składniki-min

Tutaj poszła akurat sałata lodowa, bo została mi po burgerze Drwala, ale normalnie użyłabym raczej zwykłego mixu sałat.

Normalnie dałabym też zwykłą oliwę, tylko że tu miałam oliwę z tuńczyka.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – tabela kaloryczności

SkładnikiKalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)Sól (g)
3 jajka na twardo21018151.500.45
80g oliwek zielonych130113432
Puszka tuńczyka (170g)3004015001
Pół sałaty lodowej1010.121.50.01
Całe danie6506043.17.54.53.46
Na 100 g 1209.686.951.210.730.56

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem – przygotowanie

1. Pokrój jajka w kostkę, troszkę mniejszą niż 1 cm na 1 cm.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem jajko w kostkę-min

2. Posiekaj sałatę.

Jeśli używasz gotowego mixu sałat, pomiń ten krok.

sałatka z jajkiem i tuńczykiem Pokrój sałatę lodową-min

3. Otwórz puszkę tuńczyka.

Jeśli używasz oliwy z tuńczyka, to wrzuć wszystko do szkła. Jeśli jednak używasz swojej oliwy, odcedź go najpierw i wyduś. Polecam też rozdrobnić go przed wrzuceniem do miski, bo potem mogą zostać duże kawałki.

4. Odcedź oliwki i wrzuć do miski.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem składniki w szkle-min

5. Wymieszaj dokładnie.

I gotowe!

gotowa prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem-min

Chciałabym tu napisać coś więcej, ale naprawdę, ta sałatka jest tak prosta, że nie ma się nad czym rozpisywać. Oliwki rewelacyjnie grają w smaku z tuńczykiem i fajnie się gryzą. Jajko daje trochę więcej białka.

Daliśmy też trochę siemienia lnianego, żeby podbić błonnik, ale nie za wiele, bo potem lata po zębach.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *