Przepis na puszysty biszkopt z 8 jaj
Ten klasyczny biszkopt to podstawa wielu wspaniałych ciast i tortów. Dzięki odpowiednim proporcjom i technice wykonania wychodzi zawsze idealnie wyrośnięty i puszysty. To świetna baza do tortów urodzinowych, ciast przekładanych czy rolad. Sekret udanego biszkoptu tkwi w odpowiednim napowietrzeniu masy jajecznej i delikatnym łączeniu składników.
Przepis na puszysty biszkopt z 8 jaj
Course: Ciasta12
servings30
minutes40
minutes204.2
kcalSkładniki na puszysty biszkopt z 8 jaj (forma 26 cm):
8 jaj (w temperaturze pokojowej)
240 g cukru
240 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Puszysty biszkopt z 8 jaj – przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 175°C (grzanie góra-dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj tłuszczem.
- Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w czystej, suchej misce.
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj połowę cukru (120g), cały czas ubijając.
- osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałą częścią cukru (120g) na jasną, puszystą masę (około 5 minut).
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do masy żółtkowej delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek (3 partie).
- Stopniowo, bardzo delikatnie wsiewaj przesianą mąkę, mieszając szpatułką ruchami z góry na dół.
- Przelej ciasto do formy i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
- Piecz 35-40 minut, do suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 30 minut.
- Po upieczeniu odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z formy i ostudź na kratce.
Wskazówki i porady do pieczenia biszkopta
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- Miskę do ubijania białek przemyj octem – będą lepiej się ubijały
- Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia – biszkopt może opaść
- Podczas łączenia składników zachowaj szczególną delikatność
Ile kalorii ma puszysty biszkopt z 8 jaj? Tabela kaloryczności
Składnik | Ilość | Kalorie/100g | Kalorie w porcji | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Jaja (8 szt.) | 480g* | 143 | 686.4 | 60.3g | 45.6g | 3.5g |
Cukier | 240g | 387 | 928.8 | 0g | 0g | 240g |
Mąka pszenna typ 450 | 240g | 347 | 832.8 | 22.1g | 2.9g | 179.8g |
Proszek do pieczenia | 5g** | 51 | 2.6 | 0.03g | 0.01g | 0.55g |
Sól | 1g*** | 0 | 0 | 0g | 0g | 0g |
SUMA | – | – | 2450.6 | 82.43g | 48.51g | 423.85g |
Objaśnienia do obliczeń:
- 8 jaj × 60g (średnia waga jajka) = 480g ** 1 łyżeczka proszku do pieczenia ≈ 5g *** Szczypta soli ≈ 1g
Wartości odżywcze na porcję (1/12 całości):
- Kalorie: 204.2 kcal
- Białko: 6.9g
- Tłuszcze: 4g
- Węglowodany: 35.3g
Optymalizacja kaloryczna
- Zamień połowę cukru na erytrytol
- Użyj mąki orkiszowej typu 630 zamiast pszennej
- Zmniejsz porcję – pokrój na cieńsze plastry
Co jeśli biszkopt nie wyjdzie
- Jeśli biszkopt opada: temperatura była zbyt wysoka lub otwarto piekarnik za wcześnie
- Jeśli jest zakalec: składniki nie były w temperaturze pokojowej lub zbyt mocno wymieszano ciasto
- Jeśli jest zbyt suchy: skróć czas pieczenia o 3-5 minut