puszysty biszkopt z 8 jaj
|

Przepis na puszysty biszkopt z 8 jaj

Ten klasyczny biszkopt to podstawa wielu wspaniałych ciast i tortów. Dzięki odpowiednim proporcjom i technice wykonania wychodzi zawsze idealnie wyrośnięty i puszysty. To świetna baza do tortów urodzinowych, ciast przekładanych czy rolad. Sekret udanego biszkoptu tkwi w odpowiednim napowietrzeniu masy jajecznej i delikatnym łączeniu składników.

Przepis na puszysty biszkopt z 8 jaj

Recipe by KasiaCourse: Ciasta
Servings

12

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

204.2

kcal

Składniki na puszysty biszkopt z 8 jaj (forma 26 cm):

  • 8 jaj (w temperaturze pokojowej)

  • 240 g cukru

  • 240 g mąki pszennej tortowej (typ 450)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Puszysty biszkopt z 8 jaj – przygotowanie

  • Nastaw piekarnik na 175°C (grzanie góra-dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj tłuszczem.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w czystej, suchej misce.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj połowę cukru (120g), cały czas ubijając.
  • osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałą częścią cukru (120g) na jasną, puszystą masę (około 5 minut).
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy żółtkowej delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek (3 partie).
  • Stopniowo, bardzo delikatnie wsiewaj przesianą mąkę, mieszając szpatułką ruchami z góry na dół.
  • Przelej ciasto do formy i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz 35-40 minut, do suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 30 minut.
  • Po upieczeniu odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z formy i ostudź na kratce.

Wskazówki i porady do pieczenia biszkopta

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • Miskę do ubijania białek przemyj octem – będą lepiej się ubijały
  • Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia – biszkopt może opaść
  • Podczas łączenia składników zachowaj szczególną delikatność

Ile kalorii ma puszysty biszkopt z 8 jaj? Tabela kaloryczności

SkładnikIlośćKalorie/100gKalorie w porcjiBiałkoTłuszczeWęglowodany
Jaja (8 szt.)480g*143686.460.3g45.6g3.5g
Cukier240g387928.80g0g240g
Mąka pszenna typ 450240g347832.822.1g2.9g179.8g
Proszek do pieczenia5g**512.60.03g0.01g0.55g
Sól1g***000g0g0g
SUMA2450.682.43g48.51g423.85g

Objaśnienia do obliczeń:

  • 8 jaj × 60g (średnia waga jajka) = 480g ** 1 łyżeczka proszku do pieczenia ≈ 5g *** Szczypta soli ≈ 1g

Wartości odżywcze na porcję (1/12 całości):

  • Kalorie: 204.2 kcal
  • Białko: 6.9g
  • Tłuszcze: 4g
  • Węglowodany: 35.3g

Optymalizacja kaloryczna

  • Zamień połowę cukru na erytrytol
  • Użyj mąki orkiszowej typu 630 zamiast pszennej
  • Zmniejsz porcję – pokrój na cieńsze plastry

Co jeśli biszkopt nie wyjdzie

  • Jeśli biszkopt opada: temperatura była zbyt wysoka lub otwarto piekarnik za wcześnie
  • Jeśli jest zakalec: składniki nie były w temperaturze pokojowej lub zbyt mocno wymieszano ciasto
  • Jeśli jest zbyt suchy: skróć czas pieczenia o 3-5 minut

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *