Puszyste pierniczki

Składniki puszyste pierniczki:

  • 150 g miodu
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g wrzątku
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Wykonanie puszyste pierniczki:

1. W garnku rozpuszczam masło i miód. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam do połączenia się składników.

masło z przyprawami
rozpuszczone masło z przyprawami

2. Rozpuszczone masło z przyprawami odstawiam do przestygnięcia. Do misy robota wbijam 1 jajko, dodaję cukier i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki.

jajko z cukrem
ubijanie jajka z cukrem

3. Teraz dodaję gorącą wodę i sodę oczyszczoną, dalej miksuję. Dodaję po łyżce rozpuszczone masło z miodem i przyprawami w 3 partiach. Wyłączam mikser.

dodawanie do jajka masła

4. Do masy dodaję mąkę i mieszam już sama delikatnie szpatułką. Odstawiam ciasto do odpoczęcia na ok.10 min. Ciasto po tym czasie będzie dość lepkie, ale po wyłożeniu na stolnicę i podsypaniem mąki stanie się plastyczne.

ciasto na stolnicy

5. Teraz odkrawam kawałek ciasta, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję na cienki placek, wykrajam pierniczki foremkami. Postępuję tak do skończenia się ciasta.

rozwałkowane ciasto
wykrojone pierniczki

6. Pierniczki piekę w 190 C przez 7-9 min. Wykładam na blat do wystudzenia. Po wystudzeniu wkładam pierniczki do pojemnika, tam czekają na święta. W dniu podania ozdabiam je lukrem. Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Dyniowy sernik lotus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *