Puszyste pierniczki
Składniki puszyste pierniczki:
- 150 g miodu
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 50 g wrzątku
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Wykonanie puszyste pierniczki:
1. W garnku rozpuszczam masło i miód. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam do połączenia się składników.
2. Rozpuszczone masło z przyprawami odstawiam do przestygnięcia. Do misy robota wbijam 1 jajko, dodaję cukier i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki.
3. Teraz dodaję gorącą wodę i sodę oczyszczoną, dalej miksuję. Dodaję po łyżce rozpuszczone masło z miodem i przyprawami w 3 partiach. Wyłączam mikser.
4. Do masy dodaję mąkę i mieszam już sama delikatnie szpatułką. Odstawiam ciasto do odpoczęcia na ok.10 min. Ciasto po tym czasie będzie dość lepkie, ale po wyłożeniu na stolnicę i podsypaniem mąki stanie się plastyczne.
5. Teraz odkrawam kawałek ciasta, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję na cienki placek, wykrajam pierniczki foremkami. Postępuję tak do skończenia się ciasta.
6. Pierniczki piekę w 190 C przez 7-9 min. Wykładam na blat do wystudzenia. Po wystudzeniu wkładam pierniczki do pojemnika, tam czekają na święta. W dniu podania ozdabiam je lukrem. Smacznego!