Racuchy drożdżowe z jabłkami:

Cześć w kolejnym poście! Dzisiaj robimy przepyszne drożdżowe racuchy z jabłkami z ICook. Są przepyszne i puszyste! Szybkie w wykonaniu. Zapraszam do odtworzenia mojego przepisu, wstawienia zdjęć w komentarzu i dania znać, czy smakowały! Zabieramy się za gotowanie.

Składniki racuchy drożdżowe z jabłkami

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 180 g mleka
  • 1 jajko
  • 25 cukru
  • szczypta soli
  • 150 g jabłek(obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania.

1.W naczyniu miksującym montuję nóż.Odważam 150 g jabłek,zakłądam pokrywę z zamkniętą zaślepką,rozdrabniam,czas 7 s,prędkość 5.Rozdrobnione jabłka przekładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny żeby nie zżółkły.

2.Naczynie miksujące myję po jabłkach.Do umytego naczynia zakładam nóż,wlewam 180 g mleka i wsypuję 25 g cukru,20 g mąki pszennej i dodaję 1 łyżeczkę suchych drożdży.Zamykam pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i podgrzewam rozczyn drożdżowy.Czas 1 min i 30 s, temperatura 40 C, prędkość 1.

3.Tak przygotowany rozczyn zostawiam w naczyniu do wyrośnięcia na 10 min.Po tym czasie zdejmuję pokrywę,wsypuję pozostałe 230 g mąki,dodaję 1 jajko i wsypuję szczyptę soli.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką i wyrabiam drożdżowe ciasto.Czas 30 s, prędkość 4.Po tym czasie wyrabiam dokłądnie ciasto.Opcja ugniatanie czas 2 min,prędkość2.

4.Po tym czasie zdejmuję pokrywę dzbanka,dodaję rozdrobnione wcześniej jabłka i przy pomocy silikonowej łopatki wszystko mieszam.Zostawiam ciastko na 15-20 min do wyrośnięcia.

5.W czasie gdy racuchy rosną nagrzewam patelnie z olejem.Leję go trochę więcej żeby racuchy były w połowie zanurzone.Przysmażam około 1 min z obu stron.Usmażone racuchy układam na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym żeby tłuszcz wsiąkł.Podaję ciepłe posypane cukrem pudrem.Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Masa z mleka w proszku do wafli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *