Rolada drożdżowa z grzybami gotowa

Rolada drożdżowa z grzybami

Stary dostał od swojej mamy słoik pasty grzybowej. Kiedyś lubił ją jeść na kanapce, teraz praktycznie nie je kanapek i stała ta pasta. Coś z nią trzeba było zrobić, bo zawadzała.

Pewnego dnia wpadł na pomysł: “Zrobimy roladę!”. Tyle że powinien powiedzieć jak w reklamie: “Zrobiszmy”.

– Nie, nie! Ty mi powiesz, jak zrobić ciasto drożdżowe. Ja zajmę się resztą.

No, muszę mu przyznać, że zajął się. A jak wałkował ciasto na podłodze i klął, to wyglądał nawet zabawnie. Jak wyszło? Sprawdź.

Rolada drożdżowa z grzybami – składniki

  • 300 g grzybów,
  • cebula,
  • 400 g mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka (ok. 125 g),
  • 80 g masła,
  • jajko,
  • paczka suchych drożdży,
  • sól, cukier.
Rolada drożdżowa z grzybami składniki

Ile kalorii ma rolada grzybowa z drożdżami?

SkładnikBiałko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Kalorie (kcal)
Grzyby9.30.99.966.0
Cebula1.650.1513.9560.0
Mąka pszenna41.24.8305.21456.0
Mleko4.254.06.076.25
Masło0.7264.880.08598.4
Jajko6.34.750.3571.5
Suche drożdże2.80.3992.88422.75
Sól0.00.00.00.0
Cukier0.00.010.038.7
Całe danie66.2279.88348.362389.6
Na 100 g dania5.887.0930.91212.03

Rolada grzybowa jest dużo mniej kaloryczna niż rolada z mięsem mielonym.

Rolada drożdzowa z grzybami – wykonanie

Krok 1. Rozrób drożdże

Do pół szklanki letniego mleka wsyp drożdże z paczki. Alternatywnie daj 25 g drożdży świeżych.

Krok 2. Wyrób ciasto drożdżowe

Dodaj zaczyn do mąki, jajka, masła, wsyp cukier i wymieszaj.

Sposób mieszania ciasta zostawiam do Twojej interpretacji, osobiście wolę tutaj robota planternego od termorobota. Ciasto z termorobota wychodzi mi rzadkie prawie za każdym razem, z wyjątkiem ciasta na pizzę.

Rolada drożdżowa ciasto

Krok 3. Przygotuj farsz grzybowy

Przysmaż cebulkę na patelni, aż się zeszkli. Dorzuć grzyby pokrojone w kostkę i smaż, aż grzyby puszczą sok (w przeciwnym razie puszczą sok w cieście).

Odsącz.

Krok 4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż farsz

rolada drożdżowa rozwałkuj ciasto na prostokąt
Rolada drożdżowa rozwałkowane ciasto
Rolada drożdżowa rozsmaruj farsz

Krok 5. Zawiń i piecz w 175 stopniach ok. 45 minut

Tak jak przy roladzie z mięsem mielonym – sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku się zrobiło, czy nie. Dostosuj czas pieczenia do ciasta.

Gotowe!

Rolada drożdżowa z grzybami gotowa

Podobne wpisy