Rolada drożdżowa z grzybami
Stary dostał od swojej mamy słoik pasty grzybowej. Kiedyś lubił ją jeść na kanapce, teraz praktycznie nie je kanapek i stała ta pasta. Coś z nią trzeba było zrobić, bo zawadzała.
Pewnego dnia wpadł na pomysł: “Zrobimy roladę!”. Tyle że powinien powiedzieć jak w reklamie: “Zrobiszmy”.
– Nie, nie! Ty mi powiesz, jak zrobić ciasto drożdżowe. Ja zajmę się resztą.
No, muszę mu przyznać, że zajął się. A jak wałkował ciasto na podłodze i klął, to wyglądał nawet zabawnie. Jak wyszło? Sprawdź.
Spis treści:
Rolada drożdżowa z grzybami – składniki
- 300 g grzybów,
- cebula,
- 400 g mąki pszennej,
- pół szklanki mleka (ok. 125 g),
- 80 g masła,
- jajko,
- paczka suchych drożdży,
- sól, cukier.
Uwaga! My robiliśmy mieszane mięsno-grzybowe. W zależności od tego, na którą wersję się decydujesz, możesz dać więcej mięsa lub grzybów.
Ile kalorii ma rolada grzybowa z drożdżami?
Składnik | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Kalorie (kcal) |
---|---|---|---|---|
Grzyby | 9.3 | 0.9 | 9.9 | 66.0 |
Cebula | 1.65 | 0.15 | 13.95 | 60.0 |
Mąka pszenna | 41.2 | 4.8 | 305.2 | 1456.0 |
Mleko | 4.25 | 4.0 | 6.0 | 76.25 |
Masło | 0.72 | 64.88 | 0.08 | 598.4 |
Jajko | 6.3 | 4.75 | 0.35 | 71.5 |
Suche drożdże | 2.8 | 0.399 | 2.884 | 22.75 |
Sól | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Cukier | 0.0 | 0.0 | 10.0 | 38.7 |
Całe danie | 66.22 | 79.88 | 348.36 | 2389.6 |
Na 100 g dania | 5.88 | 7.09 | 30.91 | 212.03 |
Rolada grzybowa jest dużo mniej kaloryczna niż rolada z mięsem mielonym.
Rolada drożdzowa z grzybami – wykonanie
Krok 1. Rozrób drożdże
Do pół szklanki letniego mleka wsyp drożdże z paczki. Alternatywnie daj 25 g drożdży świeżych.
Krok 2. Wyrób ciasto drożdżowe
Dodaj zaczyn do mąki, jajka, masła, wsyp cukier i wymieszaj.
Sposób mieszania ciasta zostawiam do Twojej interpretacji, osobiście wolę tutaj robota planternego od termorobota. Ciasto z termorobota wychodzi mi rzadkie prawie za każdym razem, z wyjątkiem ciasta na pizzę.
Krok 3. Przygotuj farsz grzybowy
Przysmaż cebulkę na patelni, aż się zeszkli. Dorzuć grzyby pokrojone w kostkę i smaż, aż grzyby puszczą sok (w przeciwnym razie puszczą sok w cieście).
Odsącz.
Tutaj Stary trochę oszukał z farszem, bo miał świetną pastę grzybową od mamy.
Krok 4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż farsz
Krok 5. Zawiń i piecz w 175 stopniach ok. 45 minut
Tak jak przy roladzie z mięsem mielonym – sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku się zrobiło, czy nie. Dostosuj czas pieczenia do ciasta.
Gotowe!