Sałatka barbecue z mięsem mielonym, kukurydzą i papryką
Staremu ta sałatka chodziła po głowie, odkąd pierwszy raz zjedliśmy pizzę „Teksański kurczak” w Telepizzy. No i jak zazwyczaj podchodzę z rezerwą do wynalazków Starego, tak to, muszę przyznać, że mu się udało. Sałatka ma ciekawy smak, nietypowo się gryzie.
Spis treści:
Sałatka barbecue z mięsem mielonym – składniki
- 500 g mięsa mielonego,
- średnia papryka czerwona (opcjonalnie także żółta),
- pół puszki kukurydzy, ok. 150 g,
- pół puszki ananasa w kawałkach (ok. 250g),
- 200 g pieczarek krojonych w kostkę lub talarki,
- sos barbecue,
- przyprawy do smażenia mięsa.
Gdyby ktoś się zastanawiał, co to ta pomarańczowa cenówka – to jest promocyjna cenówka z Lidla. Jak się czemuś kończy termin ważności, to przeceniają o 50%.
Uwagi:
- Papryka czasem jest w sklepie pakowana po 3 – czerwona, żółta i zielona. To jest dobra opcja.
- Mięso mielone nie musi być wieprzowo-wołowe, można spokojnie wziąć drobiowe np. z kurczaka lub indyka,
- Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać czerwoną fasolę.
- Sos BBQ dostaniesz w Kauflandzie czy Carrefour Market. Generalnie powinien być w każdym większym sklepie. Cenowo najlepiej wychodzi Winiary.
- Przy kupowaniu ananasa zwróć uwagę, czy na puszce jest ten dzyndzel do otwierania – Stary potrafi nie popatrzeć na puszkę, a popatrzeć na cenę, i potem trzeba się męczyć.
Ile ma kalorii sałatka barbecue? Kaloryczność
Składnik | Ilość | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
Mięso mielone | 500 g | 1250 | 100 | 100 | 0 |
Papryka czerwona | 120 g | 37 | 1,2 | 0,36 | 7,2 |
Kukurydza | 150 g | 129 | 4,95 | 1,95 | 28,5 |
Sos barbecue | 100 g | 200 | 1 | 0,5 | 45 |
Pieczarki | 200 g | 44 | 6 | 0,6 | 6 |
Ananas w syropie | 250 g | 150 | 1,25 | 0,25 | 37,5 |
Razem | 1320 g | 1810 | 114,6 | 103,66 | 124,2 |
Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność tej sałatki:
- Zamiast mięsa mielonego wieprzowo-wołowego użyj mięsa z piersi kurczaka lub indyka.
- Zredukuj ilość sosu barbecue lub wybierz wersję o niższej zawartości cukru.
- Zamiast kukurydzy dodaj więcej niskokalorycznych warzyw, np. ogórka lub pomidora.
- Wybierz świeżego ananasa zamiast ananasa w syropie, lub dokładnie odsącz ananasa z puszki.
- Użyj mniej tłustych przypraw lub wyeliminuj oleje/tłuszcze do smażenia, wybierając metodę beztłuszczową (grillowanie lub pieczenie).
- Dodaj więcej papryki i pieczarek, aby zwiększyć objętość sałatki, bez dużego wpływu na kaloryczność.
Sałatka barbecue – wykonanie
Krok 1. Usmaż mięso
Daj tłuszcz na patelnię. Wrzuć mięso, rozdrobnij, dodaj przyprawy i sos BBQ. Smaż do białości.
Usmażone mięso wrzuć do miski i obficie polej sosem barbecue.
Uwaga! Jak chcesz obniżyć kaloryczność, upiecz mięso w piekarniku lub air frierze, ostatecznie można je spróbować upiec na parze, ale trzeba często mieszać, bo inaczej zbije się w jeden klocek, a ma być sypkie.
Krok 2. Usmaż pieczarki
Pieczarki smażę na tłuszczu po mięsie, dzięki temu przechodzą smakiem barbecue i przyprawami, a same w sobie nie potrzebują dużo tłuszczu do smażenia.
Krok 3. Pokrój paprykę w kostkę
Moje ulubione. Uwielbiam kroić paprykę. Tak bardzo, że aż wołam męża 😁.
Wielkość kostki – tak centymetr na centymetr.
Krok 4. Wrzuć składniki do miski i dodaj odsączoną kukurydzę
Krok 5. Wymieszaj
I gotowe.
Jeśli nie lubisz grzybów, pomiń pieczarki. Ewentualnie możesz dać inne grzyby, ale nie bardzo widzę tutaj inne.