Sałatka barbecue gotowa

Sałatka barbecue z mięsem mielonym, kukurydzą i papryką

Staremu ta sałatka chodziła po głowie, odkąd pierwszy raz zjedliśmy pizzę „Teksański kurczak” w Telepizzy. No i jak zazwyczaj podchodzę z rezerwą do wynalazków Starego, tak to, muszę przyznać, że mu się udało. Sałatka ma ciekawy smak, nietypowo się gryzie.

Sałatka barbecue z mięsem mielonym – składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • średnia papryka czerwona (opcjonalnie także żółta),
  • pół puszki kukurydzy, ok. 150 g,
  • pół puszki ananasa w kawałkach (ok. 250g),
  • 200 g pieczarek krojonych w kostkę lub talarki,
  • sos barbecue,
  • przyprawy do smażenia mięsa.

Gdyby ktoś się zastanawiał, co to ta pomarańczowa cenówka – to jest promocyjna cenówka z Lidla. Jak się czemuś kończy termin ważności, to przeceniają o 50%.

Sałatka barbecue z mięsem mielonym - składniki

Uwagi:

  • Papryka czasem jest w sklepie pakowana po 3 – czerwona, żółta i zielona. To jest dobra opcja.
  • Mięso mielone nie musi być wieprzowo-wołowe, można spokojnie wziąć drobiowe np. z kurczaka lub indyka,
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać czerwoną fasolę.
  • Sos BBQ dostaniesz w Kauflandzie czy Carrefour Market. Generalnie powinien być w każdym większym sklepie. Cenowo najlepiej wychodzi Winiary.
  • Przy kupowaniu ananasa zwróć uwagę, czy na puszce jest ten dzyndzel do otwierania – Stary potrafi nie popatrzeć na puszkę, a popatrzeć na cenę, i potem trzeba się męczyć.

Ile ma kalorii sałatka barbecue? Kaloryczność

SkładnikIlośćKalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Mięso mielone500 g12501001000
Papryka czerwona120 g371,20,367,2
Kukurydza150 g1294,951,9528,5
Sos barbecue100 g20010,545
Pieczarki200 g4460,66
Ananas w syropie250 g1501,250,2537,5
Razem1320 g1810114,6103,66124,2

Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność tej sałatki:

  • Zamiast mięsa mielonego wieprzowo-wołowego użyj mięsa z piersi kurczaka lub indyka.
  • Zredukuj ilość sosu barbecue lub wybierz wersję o niższej zawartości cukru.
  • Zamiast kukurydzy dodaj więcej niskokalorycznych warzyw, np. ogórka lub pomidora.
  • Wybierz świeżego ananasa zamiast ananasa w syropie, lub dokładnie odsącz ananasa z puszki.
  • Użyj mniej tłustych przypraw lub wyeliminuj oleje/tłuszcze do smażenia, wybierając metodę beztłuszczową (grillowanie lub pieczenie).
  • Dodaj więcej papryki i pieczarek, aby zwiększyć objętość sałatki, bez dużego wpływu na kaloryczność.
Czytaj też  Sałatka z kurczakiem, ananasem i porem

Sałatka barbecue – wykonanie

Krok 1. Usmaż mięso

Daj tłuszcz na patelnię. Wrzuć mięso, rozdrobnij, dodaj przyprawy i sos BBQ. Smaż do białości.

Sałatka barbecue usmaż mięso

Usmażone mięso wrzuć do miski i obficie polej sosem barbecue.

Usmażone mięso wrzuć do miski i obficie polej sosem barbecue.

Uwaga! Jak chcesz obniżyć kaloryczność, upiecz mięso w piekarniku lub air frierze, ostatecznie można je spróbować upiec na parze, ale trzeba często mieszać, bo inaczej zbije się w jeden klocek, a ma być sypkie.

Krok 2. Usmaż pieczarki

Pieczarki smażę na tłuszczu po mięsie, dzięki temu przechodzą smakiem barbecue i przyprawami, a same w sobie nie potrzebują dużo tłuszczu do smażenia.

Krok 3. Pokrój paprykę w kostkę

Moje ulubione. Uwielbiam kroić paprykę. Tak bardzo, że aż wołam męża 😁.

Wielkość kostki – tak centymetr na centymetr.

Krok 4. Wrzuć składniki do miski i dodaj odsączoną kukurydzę

Krok 5. Wymieszaj

I gotowe.

Sałatka barbecue gotowa

Jeśli nie lubisz grzybów, pomiń pieczarki. Ewentualnie możesz dać inne grzyby, ale nie bardzo widzę tutaj inne.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *