Sałatka z papryką zieloną selerem kukurydzą i wędliną

Sałatka z zieloną papryką, ogórkiem, selerem sałatkowym i kukurydzą

Po sałatce barbecue została nam zielona papryka i kukurydza. Nie bardzo pasowała do tamtej sałatki, a nie bardzo mieliśmy pomysł, co z nią zrobić. Stwierdziliśmy, że dodamy składniki o raczej słodkiej naturze, i jakieś mięso, sos i zobaczymy, co wyjdzie.

Też zobacz 🙂.

Sałatka z zieloną papryką, ogórkiem, selerem i kukurydzą – składniki

  • 1 średnia zielona papryka,
  • słoiczek selera sałatkowego, 230 g pod odsączeniu,
  • pół puszki kukurydzy (ok. 250 g),
  • ogórek długi, ok. 200 g,
  • wędlina drobiowa w kawałku 300 g,
  • sos czosnkowy.
Sałatka z papryką zieloną selerem kukurydzą i wędliną składniki

Uwagi:

  • może być spokojnie inny sos. Nie wahałabym się sprawdzić np. tzatziki.
  • możesz dać do tej sałatki smażoną, grillowaną lub pieczoną pierś z kurczaka lub z indyka.

Ile kalorii ma sałatka z zieloną papryką, ogórkiem, selerem i kukurydzą?

SkładnikKalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Papryka zielona241,20,245,52
Seler sałatkowy461,150,2310,35
Kukurydza2158,253,2547,5
Ogórek241,20,24,4
Wędlina drobiowa3305193
Sos czosnkowy2902297
Razem92964,841,9277,77
Na 100 g775,43,56,5

Jeśli chcesz mniej kalorii:

  • Zrezygnuj z sosu czosnkowego lub wybierz wersję light
  • Możesz zamiast gotowego sosu użyć jogurtu naturalnego (np. typu greckiego 0% tłuszczu) z dodatkiem świeżego czosnku, soli i pieprzu, co zmniejszy ilość kalorii i tłuszczu.
  • Używać sosu w mniejszych ilościach (np. 50 g zamiast 100 g) lub wybrać gotowy sos o obniżonej kaloryczności.
  • Użyj mniej kalorycznej wędliny – Zamiast drobiowej wędliny (ok. 110 kcal na 100 g), możesz wybrać pieczoną pierś z kurczaka lub indyka bez skóry.
  • Zredukuj ilość kukurydzy lub zamień ją na warzywa o niższej kaloryczności – kukurydza konserwowa jest stosunkowo kaloryczna ze względu na zawartość cukrów i węglowodanów (86 kcal na 100 g). Zamiast kukurydzy możesz dodać więcej papryki, ogórka, cukinii, a nawet świeżych liści szpinaku – mają one niższą wartość kaloryczną i dodadzą świeżości oraz objętości.
  • Jeśli chcesz pozostawić kukurydzę, rozważ zmniejszenie jej ilości (np. zamiast 250 g, daj 100 g).
Czytaj też  Sałatka z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Sałatka z zieloną papryką, ogórkiem, selerem i kukurydzą – wykonanie

Krok 1. Pokrój wędlinę w kostkę

Wielkość kostki zasadniczo dowolna, ale żeby była dość duża, żeby ją było w tej sałatce czuć.

Sałatka z papryką zieloną selerem kukurydzą i wędliną pokrój wędlinę w kostkę

Krok 2. Pokrój paprykę w kostkę

Moje ulubione. Uwielbiam kroić paprykę i wydłubywać z niej nasiona.

Ja tu miałam łatwo, bo Stary pokroił paprykę przy okazji sałatki barbecue.

Krok 3. Odsącz selera i kukurydzę i dodaj do miski

Uwaga! Selera nie wystarczy odlać. Ja go dodatkowo wyciskam ręcznie, jak gąbkę.

Krok 4. Dodaj sos i wymieszaj

Sałatka z papryką zieloną selerem kukurydzą i wędliną

Sałatka jest zaskakująco dobra, lekka, w miarę szybka. Z uwagi na użycie gotowej wędliny odpada czas pieczenia/smażenia. Najwięcej zajmuje właściwie wydłubanie tych cholernych nasionek z papryki, ale to jest właściwie tyle.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *