Sernik Mars z ciągnącym się karmelem
Któregoś dnia chodziło za mną coś słodkiego (wiesz, jak to jest 😉). Mam zapas czekolady mlecznej, bo mój facet oddaje krew. Szukałam przepisu na proste ciasto z czekoladą i tak znalazłam sernik Mars.
Zastanawiałam się chwilę, czy zrobić go na ciepło, czy na zimno. Sernik mars można zrobić tak i tak. Ostatecznie zrobiłam sernik Mars na ciepło. W przepisie było dodanie batoników Mars, ale zastąpiłam je batonikami białkowymi.
Składniki
Spód:
- 150 g kakaowych ciasteczek
- 40 g masła
Składniki do masy serowej:
- 600 g twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 3-4 deserki Monte (100 g)
- 70 g erytrytolu lub cukru.
Polewa;
- pół puszki masy kajmakowej
- 3-4 batoniki Mars (lub inne).
Sernik Mars – przygotowanie
Przygotowanie sernika zaczynam od spodu, ponieważ musi się schłodzić. W czasie, kiedy spód się chłodzi, przechodzę do przygotowania masy.
Przygotowanie spodu
Wrzuć ciasteczka kakaowe i roztopione masło do blendera. Zmiksuj w blenderze na piasek.

Wyłóż na dno tortownicy, uklep i schowaj do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Tutaj trudno jednoznacznie określić czas. Trzeba zaglądać i sprawdzać.

Sernik Mars – masa serowa
Aby zrobić masę serową, do miski wrzuć twaróg, jajko, 3 deserki Monte i 3 kopiaste łyżki nutelli.

Dosłódź do smaku, mieszaj mikserem, aż osiągnie konsystencję trochę bardziej sztywnego budyniu.

Sernikową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Piecz w parze wodnej.
Piecz w 175 stopniach przez 15 min. Później zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 min.

Sernik po upieczeniu wygląda na niedopieczony- taki ma być. Sernik dochodzi w lodówce przez całą noc.

Polewa do sernika Mars
Masę kajmakową podgrzej w kąpieli wodnej. Jak zrobi się lejąca, wylej ciepłą na schłodzony sernik.
Wskazówki
Unikaj trzymania go w temperaturze pokojowej, bo się szybko roztapia.
Domyślnie przepisy podają pokrojone batoniki Mars do dekoracji. Ja dałam batoniki białkowe Vitanella z Biedronki. Bardziej je polecam ze względu na zawartość białka.
Domyślnie w przepisie był cukier puder, ale unikam cukru, więc dałam erytrytol.
Kremowy sernik Mars – Podsumowanie
Sernik Mars to prawdziwe kulinarne arcydzieło, które przyjemnie zaskakuje podniebienia swoim niepowtarzalnym smakiem i konsystencją. Połączenie kruchego spodu z intensywną masą serową, wzbogacone polewą z kajmakiem i kawałkami batoników Mars, tworzy wyjątkową symfonię smaków.
To ciasto, które nie tylko zachwyca, ale również rozpieszcza zmysły. Przygotowanie sernika Mars jest proste i satysfakcjonujące, a rezultat przekracza wszelkie oczekiwania. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu i podjąć kulinarne wyzwanie, aby zasmakować tego niebiańskiego deseru. Sernik Mars to prawdziwy rarytas dla miłośników czekolady i słodkich uniesień – nie możesz go przegapić!