Sernik pistacjowy

Hej dziewczyny i chłopaki!

Dzisiaj obiecany sernik pistacjowy z wykorzystaniem własnoręcznie robionej pasty pistacjowej z poprzedniego postu.

Składniki na sernik pistacjowy:

Sernik pistacjowy spód:

  • 150 g ciemnych herbatników
  • 70 g masła

Sernik pistacjowy masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego (ja wybrałam swój sprawdzony twaróg firmy President nie trzeba go już mielić jest gotowy do użycia)
  • 130 g cukru
  • 1,5 lyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 g pasty pistacjowej

Sernik pistacjowy polewa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 90 g białej czekolady

Sernik pistacjowy wykonanie:

1.Herbatniki kruszę i dokładnie miksuje blenderem, dodaję roztopione masło.Tak powstałą masą wykładam spód tortownicy .

2.Piekarnik nagrzewam do 160 C góra dół bez termoobiegu .Na dno piekarnika wstawiam foremkę z wodą.

3.W czasie gdy piekarnik się nagrzewa do misy robota wkładam twaróg,cukier i skrobię ziemniaczaną.Miksuję na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita.

4.Zmniejszam obroty miksera i dodaję po 1 jajku ,póżniej dodaję śmietankę lejąc małym strumieniem ,jak już wyleję całą śmietankę dodaję pastę pistacjową(ważne żeby pasta była lejącej konsystencji ja daję ją na kilka sec do mikrofali).Miksuję całość do połączenie się wszystkich składników przez ok 2 min.

5.Tak zrobioną masę serową wylewam na wcześniej przygotowany spód z ciasteczkami.Wstawiam do piekarnika z wodą i piekę około 1 godz. Po upieczeniu studzę sernik.

6. Jak widać mój sernik trochę pękł ale to nie odjeło mu smaku ;). Teraz zabieramy się za polewę do naszego sernika.

7. Do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy odłożoną pastę pistacjową i podgrzewamy do jednolitej masy.Odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę, czekamy chwilkę aż czekolada zacznie się rozpuszczac i mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.Tak powstałą polewą polewamy nasz przestudzony sernik.Smacznego!

Czytaj też  Ciasto Maxi King bez pieczenia

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *