|

Sernik wiedeński z termorobota

Składniki na sernik wiedeński:

  • 1 kg sera mielonego na sernik (ja dałam president z wiaderka bez mielenia)
  • 60 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g śmietanki 30 % lub 36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g rodzynek (można pominąć jak ktos nie lubi)
  • 1 łyżka mąki do wymieszania rodzynek
  • 20 g miękkiego masła do wysmarowania tortownicy (można zamiast masła użyć papieru do pieczenia)

Sernik wiedeński wykonanie:

1. W dzbanku zakładam motylek.Do dzbanka wbijam 5 jaj i wsypuje 160 g cukru.Zamykam pokrywę dzbanka,z zamkniętą zaślepką ubijam jajka z cukrem temperatura 37 C,czas 5 min,prędkość 3.

sernik wiedeński składniki
sernik wiedęński dodaj twaróg

2.Otwieram pokrywę dzbanka , motylek zmieniam na nóż i dodaje 150 g miękkiego masła w kawałkach, 1 kg sera twarogowego,100 g śmietanki 30 ,1 większą łyżkęmąki pszennej,1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę cukru waniliowego.Zamykam zaślepkę, mieszam masę 30 sec, prędkość 6.

3.Otwieram pokrywę dzbanka, gotową masę na sernik wylewam na dno tortownicy

4.Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 C i piekę przez 70 min, po upieczeniu uchylam dzwiczki piekarnika i zostawiam sernik do wystudzenia. Smacznego!

Sernik wiedeński – kaloryczność

Uproszczona tabela wartości odżywczych dla sernika wiedeńskiego (na 100g):

SkładnikiKalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Ser mielony140111040
Cukier (łącznie)400001000
Masło (łącznie)7170.85810.060
Śmietanka 30%2922.4303.30
Jajka15513111.10
Mąka pszenna364101762.7
Mąka ziemniaczana3570.30.1880.5
Rodzynki2993.10.5793.7

Dla celów orientacyjnych, przyjmując ogólną kaloryczność i składniki odżywcze na podstawie powyższych wartości, sernik wiedeński na 100g może zawierać około 250-350 kcal, z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu (głównie z masła, śmietanki i sera) oraz cukru, przy umiarkowanej zawartości białka i niskiej zawartości błonnika. Konkretna zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika zależeć będzie od dokładnych proporcji użytych składników i finalnej masy ciasta.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *