Sernik wiedeński z termorobota
Składniki na sernik wiedeński:
- 1 kg sera mielonego na sernik (ja dałam president z wiaderka bez mielenia)
- 60 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 100 g śmietanki 30 % lub 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 jaj
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g rodzynek (można pominąć jak ktos nie lubi)
- 1 łyżka mąki do wymieszania rodzynek
- 20 g miękkiego masła do wysmarowania tortownicy (można zamiast masła użyć papieru do pieczenia)
Sernik wiedeński wykonanie:
1. W dzbanku zakładam motylek.Do dzbanka wbijam 5 jaj i wsypuje 160 g cukru.Zamykam pokrywę dzbanka,z zamkniętą zaślepką ubijam jajka z cukrem temperatura 37 C,czas 5 min,prędkość 3.
2.Otwieram pokrywę dzbanka , motylek zmieniam na nóż i dodaje 150 g miękkiego masła w kawałkach, 1 kg sera twarogowego,100 g śmietanki 30 ,1 większą łyżkęmąki pszennej,1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę cukru waniliowego.Zamykam zaślepkę, mieszam masę 30 sec, prędkość 6.
3.Otwieram pokrywę dzbanka, gotową masę na sernik wylewam na dno tortownicy
4.Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 C i piekę przez 70 min, po upieczeniu uchylam dzwiczki piekarnika i zostawiam sernik do wystudzenia. Smacznego!
Sernik wiedeński – kaloryczność
Uproszczona tabela wartości odżywczych dla sernika wiedeńskiego (na 100g):
Składniki | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Ser mielony | 140 | 11 | 10 | 4 | 0 |
Cukier (łącznie) | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Masło (łącznie) | 717 | 0.85 | 81 | 0.06 | 0 |
Śmietanka 30% | 292 | 2.4 | 30 | 3.3 | 0 |
Jajka | 155 | 13 | 11 | 1.1 | 0 |
Mąka pszenna | 364 | 10 | 1 | 76 | 2.7 |
Mąka ziemniaczana | 357 | 0.3 | 0.1 | 88 | 0.5 |
Rodzynki | 299 | 3.1 | 0.5 | 79 | 3.7 |
Dla celów orientacyjnych, przyjmując ogólną kaloryczność i składniki odżywcze na podstawie powyższych wartości, sernik wiedeński na 100g może zawierać około 250-350 kcal, z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu (głównie z masła, śmietanki i sera) oraz cukru, przy umiarkowanej zawartości białka i niskiej zawartości błonnika. Konkretna zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika zależeć będzie od dokładnych proporcji użytych składników i finalnej masy ciasta.