Sernik z Wiaderka na Kruchym Spodzie duża blacha
Sernik z wiaderka to sprawdzony sposób na pyszny deser bez zbędnych komplikacji. W niespełna 30 minut przygotujesz masę serową i kruchy spód, a resztę pracy wykona za Ciebie piekarnik. To doskonały wybór na rodzinne spotkania i większe uroczystości, ponieważ przepis jest dostosowany do dużej blachy. Sekret udanego sernika tkwi w odpowiedniej temperaturze składników i właściwym czasie pieczenia.

Sernik z Wiaderka na Kruchym Spodzie duża blacha
Course: Uncategorized4
servings2
hours1
hour490
kcalSkładniki na Sernik z Wiaderka (forma 22×37 cm)
- Na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
140 g masła (w temperaturze pokojowej)
140 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1
- Na masę serową:
1 kg sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
400 ml mleka
180 g cukru
100 ml oleju
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 całe jajka
4 żółtka
4 białka
szczypta soli
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotowanie spodu:
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajka, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wyrobione ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy
- Przygotowanie masy serowej:
- Żółtka i całe jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
- Dodaj olej, ser z wiaderka, proszek budyniowy i mleko – dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Delikatnie połącz masę serową z pianą z białek.
- Pieczenie:
- Przelej masę serową na spód.
- Piecz przez około 60 minut w 180°C.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostygnięcia.
Wskazówki i porady
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki 2 godziny wcześniej.
- Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby sernik nie opadł.
- Sernik jest gotowy, gdy lekko się trzęsie, ale wierzch jest już zrumieniony.
Ile kalorii ma sernik z wiaderka na kruchym spodzie?
Składnik | Ilość | Kalorie/100g | Kalorie w porcji | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Mąka pszenna | 250g | 364 | 910 | 10g | 1.5g | 76.3g |
Masło | 140g | 717 | 1004 | 0.7g | 81.1g | 0.7g |
Cukier puder | 140g | 389 | 545 | 0g | 0g | 99.8g |
Jajka (do spodu) | 2 szt (100g) | 155 | 155 | 12.5g | 11g | 0.7g |
Proszek do pieczenia | 10g | 53 | 5 | 0g | 0g | 27.7g |
Ser z wiaderka | 1000g | 245 | 2450 | 8.5g | 19g | 15.6g |
Mleko | 400ml | 42 | 168 | 3.4g | 2g | 4.8g |
Cukier | 180g | 400 | 720 | 0g | 0g | 100g |
Olej | 100ml | 884 | 884 | 0g | 100g | 0g |
Budyń waniliowy (2 op.) | 80g | 360 | 288 | 0.5g | 0.5g | 88g |
Cukier waniliowy | 30g | 400 | 120 | 0g | 0g | 100g |
Jajka (do masy) | 6 szt (300g) | 155 | 465 | 37.5g | 33g | 2.1g |
SUMA | – | – | 7714 | 73.1g | 248.1g | 515.7g |
Wartości w przeliczeniu na 100g gotowego sernika:
- Kalorie: 295 kcal
- Białko: 8.5g
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 32g
Waga całego sernika (przybliżona): 2600g Liczba porcji: 12 Wartości na 1 porcję (~216g):
- Kalorie: 642 kcal
- Białko: 6.1g
- Tłuszcze: 20.7g
- Węglowodany: 43g
Wskazówki dotyczące redukcji kaloryczności:
- Zamiana sera z wiaderka na twaróg chudy zmniejszy kaloryczność o około 500 kcal w całym serniku
- Użycie erytrolu zamiast cukru i cukru waniliowego zredukuje kalorie o około 840 kcal
- Zmniejszenie ilości masła w spodzie o połowę obniży kaloryczność o około 500 kcal
Po zastosowaniu wszystkich modyfikacji kaloryczność całego sernika spadnie do około 5874 kcal, czyli około 490 kcal na porcję.