Sernik z Wiaderka na Kruchym Spodzie duża blacha

Sernik z Wiaderka na Kruchym Spodzie duża blacha

Sernik z wiaderka to sprawdzony sposób na pyszny deser bez zbędnych komplikacji. W niespełna 30 minut przygotujesz masę serową i kruchy spód, a resztę pracy wykona za Ciebie piekarnik. To doskonały wybór na rodzinne spotkania i większe uroczystości, ponieważ przepis jest dostosowany do dużej blachy. Sekret udanego sernika tkwi w odpowiedniej temperaturze składników i właściwym czasie pieczenia.

Sernik z Wiaderka na Kruchym Spodzie duża blacha

Sernik z Wiaderka na Kruchym Spodzie duża blacha

Recipe by KasiaCourse: Uncategorized
Servings

4

servings
Prep time

2

hours 
Cooking time

1

hour 
Calories

490

kcal

Składniki na Sernik z Wiaderka (forma 22×37 cm)

  • Na kruchy spód:
  • 250 g mąki pszennej

  • 140 g masła (w temperaturze pokojowej)

  • 140 g cukru pudru

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1

  • Na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)

  • 400 ml mleka

  • 180 g cukru

  • 100 ml oleju

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 całe jajka

  • 4 żółtka

  • 4 białka

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Nastaw piekarnik na 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przygotowanie spodu:
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj jajka, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Wyrobione ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy
  • Przygotowanie masy serowej:
  • Żółtka i całe jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
  • Dodaj olej, ser z wiaderka, proszek budyniowy i mleko – dokładnie wymieszaj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Delikatnie połącz masę serową z pianą z białek.
  • Pieczenie:
  • Przelej masę serową na spód.
  • Piecz przez około 60 minut w 180°C.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostygnięcia.

Wskazówki i porady

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki 2 godziny wcześniej.
  2. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby sernik nie opadł.
  3. Sernik jest gotowy, gdy lekko się trzęsie, ale wierzch jest już zrumieniony.

Ile kalorii ma sernik z wiaderka na kruchym spodzie?

SkładnikIlośćKalorie/100gKalorie w porcjiBiałkoTłuszczeWęglowodany
Mąka pszenna250g36491010g1.5g76.3g
Masło140g71710040.7g81.1g0.7g
Cukier puder140g3895450g0g99.8g
Jajka (do spodu)2 szt (100g)15515512.5g11g0.7g
Proszek do pieczenia10g5350g0g27.7g
Ser z wiaderka1000g24524508.5g19g15.6g
Mleko400ml421683.4g2g4.8g
Cukier180g4007200g0g100g
Olej100ml8848840g100g0g
Budyń waniliowy (2 op.)80g3602880.5g0.5g88g
Cukier waniliowy30g4001200g0g100g
Jajka (do masy)6 szt (300g)15546537.5g33g2.1g
SUMA771473.1g248.1g515.7g

Wartości w przeliczeniu na 100g gotowego sernika:

  • Kalorie: 295 kcal
  • Białko: 8.5g
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 32g

Waga całego sernika (przybliżona): 2600g Liczba porcji: 12 Wartości na 1 porcję (~216g):

  • Kalorie: 642 kcal
  • Białko: 6.1g
  • Tłuszcze: 20.7g
  • Węglowodany: 43g

Wskazówki dotyczące redukcji kaloryczności:

  1. Zamiana sera z wiaderka na twaróg chudy zmniejszy kaloryczność o około 500 kcal w całym serniku
  2. Użycie erytrolu zamiast cukru i cukru waniliowego zredukuje kalorie o około 840 kcal
  3. Zmniejszenie ilości masła w spodzie o połowę obniży kaloryczność o około 500 kcal

Po zastosowaniu wszystkich modyfikacji kaloryczność całego sernika spadnie do około 5874 kcal, czyli około 490 kcal na porcję.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *