składniki syrop dyniowy
|

Syrop dyniowy pumpkin spice – termorobot MRK 18

Cześć! Dzisiaj robimy coś co jesieniary lubią najbardziej! A mianowicie syrop dyniowy, lubicie starbucksowe pumpkin spice latte? Jeżeli tak ten przepis da wam możliwość zrobić taką kawkę samodzielnie w domu i bez żadnych sztucznych ulepszaczy czy E w składzie. Gotujmy!

Syrop dyniowy (pumpkin spice)(termorobot MRK 18)

Recipe by KasiaCourse: MPM iCoook przepisy, Przekąski
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal
Total time

1

hour 

10

minutes

Składniki na Syrop dyniowy pumpkin spice

  • 250 g upieczonej dyni

  • 450 g wody

  • 200 g cukru lub ksylitolu

  • 30 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

  • 1/5 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki kardamonu

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub 1 cm świeżego

  • wyparzone słoiki

Syrop dyniowy pumpkin spice – Przygotowanie

  • Kroję dynię na ćwiartki i usuwam pestki. Piekę dynię około 20 minut w 180°C.
  • Po upieczeniu przekładam do misy robota z założonym nożem i wlewam wodę.
  • Miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
  • Zbierz resztki osadzone na dzbanku łopatką.
  • Następnie dodaj 200 g erytrytolu, 30 g cukru waniliowego oraz przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 4-6 całych goździków.
  • Gotuj przez 15 minut w temperaturze 100°C na obrotach 3.
  • Po ugotowaniu syropu wyciągnij goździki i przelej syrop do wyparzonych słoiczków.
  • Zakręć i przykryj kocem lub odstaw w ciemne miejsce.

Wykonanie:

  1. Dynię kroję na ćwiartki i usuwam pestki. Piekę dynię około 20 min w 180 C. Po upieczeniu przekładam do misy robota z założonym nożem. Wlewam też wodę.
Syrop dyniowy pumpkin spice - termorobot MRK 18
Syrop dyniowy pumpkin spice - termorobot MRK 18

2. Miksuję, 30 sekund, obroty 8.

Syrop dyniowy pumpkin spice - termorobot MRK 18

3. Resztki osadzone po zmiksowaniu na dzbanku zbieram łopatką i dodaję 200 g erytrytolu,30 g cukru waniliowego oraz przyprawy,1,5 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki kardamonu,1/2 łyżeczki imbiru mielonego,4-6 całych goździków. Gotuję wszystko przez 15 min, w temperaturze 100 C, obroty 3.

Syrop dyniowy pumpkin spice - termorobot MRK 18

4. Po ugotowaniu syropu wyciągam goździki i przelewam nasz syrop do wyparzonych słoiczków. Zakręcam i przykrywam kocem lub ostawiam w ciemne miejsce. Po wystudzeniu przechowuję w lodówce. Smacznego!

Jak przygotować pumpkin spice w domu bez termorobota?

Termorobot nie jest niezbędny do przygotowania syropu pumpkin spice. Składniki zostają te same. Wykonanie w robocie jest po prostu łatwiejsze.

  • Pokrój dynię na ćwiartki i usuń pestki.
  • Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C, aż miąższ będzie miękki.
  • Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie oddziel miąższ od skórki.
  • Przełóż upieczoną dynię do wysokiego naczynia lub garnka i dodaj około 100 ml wody.
  • Zblenduj na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody.
  • Przelej puree dyniowe do garnka.
  • Dodaj 200 g erytrytolu, 30 g cukru waniliowego oraz przyprawy:
    • 1,5 łyżeczki cynamonu,
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • 1/4 łyżeczki kardamonu,
    • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
    • 4-6 całych goździków.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aby syrop się nie przypalił.
  • Po ugotowaniu wyłów goździki. Jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencję, możesz dodatkowo przecedzić syrop przez sitko.
  • Przelej gorący syrop do wyparzonych słoiczków lub butelek.
  • Zakręć i odstaw w ciemne miejsce lub przykryj kocem do powolnego wystudzenia.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *