Syrop dyniowy (pumpkin spice)(termorobot MRK 18)

Cześć! Dzisiaj robimy coś co jesieniary lubią najbardziej! A mianowicie syrop dyniowy, lubicie starbucksowe pumpkin spice latte?Jeżeli tak ten przepis da wam możliwość zrobić taką kawkę samodzielnie w domu i bez żadnych sztucznych ulepszaczy czy E w składzie. Gotujmy!

Składniki:

  • 250 g upieczonej dyni
  • 450 g wody
  • 200 g cukru lub ksylitolu
  • 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub 1 cm świeżego
  • wyparzone słoiki

Wykonanie:

1.Dynię przekrajam na ćwiartki i usuwam pestki.Piekę około 20 min w 180 C.Po upieczeniu przekładam do misy robota z założonym nożem.Wlewam też wodę.

2.Miksuję, 30 sekund, obroty 8.

3.Resztki osadzone po zmiksowaniu na dzbanku zbieram łopatką i dodaję 200 g erytrytolu,30 g cukru waniliowego oraz przyprawy,1,5 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej,1/4 łyżeczki kardamonu,1/2 łyżeczki imbiru mielonego,4-6 całych gożdzików.Gotuję wszystko przez 15 min, w temperaturze 100 C,obroty 3.

4.Po ugotowaniu syropu wyciągam gożdziki i przelewam nasz syrop do wyparzonych słoiczków.Zakręcam i przykrywam kocem lub ostawiam w ciemne miejsce.Po wystudzeniu przechowuje w lodówce.Smacznego!

Czytaj też  W jakiej temperaturze piec ciasto drożdzowe?

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *