Syrop dyniowy pumpkin spice – termorobot MRK 18
Cześć! Dzisiaj robimy coś co jesieniary lubią najbardziej! A mianowicie syrop dyniowy, lubicie starbucksowe pumpkin spice latte? Jeżeli tak ten przepis da wam możliwość zrobić taką kawkę samodzielnie w domu i bez żadnych sztucznych ulepszaczy czy E w składzie. Gotujmy!
Syrop dyniowy (pumpkin spice)(termorobot MRK 18)
Course: MPM iCoook przepisy, Przekąski4
servings30
minutes40
minutes300
kcal1
hour10
minutesSkładniki na Syrop dyniowy pumpkin spice
250 g upieczonej dyni
450 g wody
200 g cukru lub ksylitolu
30 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
1/5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub 1 cm świeżego
wyparzone słoiki
Syrop dyniowy pumpkin spice – Przygotowanie
- Kroję dynię na ćwiartki i usuwam pestki. Piekę dynię około 20 minut w 180°C.
- Po upieczeniu przekładam do misy robota z założonym nożem i wlewam wodę.
- Miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
- Zbierz resztki osadzone na dzbanku łopatką.
- Następnie dodaj 200 g erytrytolu, 30 g cukru waniliowego oraz przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 4-6 całych goździków.
- Gotuj przez 15 minut w temperaturze 100°C na obrotach 3.
- Po ugotowaniu syropu wyciągnij goździki i przelej syrop do wyparzonych słoiczków.
- Zakręć i przykryj kocem lub odstaw w ciemne miejsce.
Wykonanie:
- Dynię kroję na ćwiartki i usuwam pestki. Piekę dynię około 20 min w 180 C. Po upieczeniu przekładam do misy robota z założonym nożem. Wlewam też wodę.


2. Miksuję, 30 sekund, obroty 8.

3. Resztki osadzone po zmiksowaniu na dzbanku zbieram łopatką i dodaję 200 g erytrytolu,30 g cukru waniliowego oraz przyprawy,1,5 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki kardamonu,1/2 łyżeczki imbiru mielonego,4-6 całych goździków. Gotuję wszystko przez 15 min, w temperaturze 100 C, obroty 3.

4. Po ugotowaniu syropu wyciągam goździki i przelewam nasz syrop do wyparzonych słoiczków. Zakręcam i przykrywam kocem lub ostawiam w ciemne miejsce. Po wystudzeniu przechowuję w lodówce. Smacznego!
Jak przygotować pumpkin spice w domu bez termorobota?
Termorobot nie jest niezbędny do przygotowania syropu pumpkin spice. Składniki zostają te same. Wykonanie w robocie jest po prostu łatwiejsze.
- Pokrój dynię na ćwiartki i usuń pestki.
- Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C, aż miąższ będzie miękki.
- Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie oddziel miąższ od skórki.
- Przełóż upieczoną dynię do wysokiego naczynia lub garnka i dodaj około 100 ml wody.
- Zblenduj na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody.
- Przelej puree dyniowe do garnka.
- Dodaj 200 g erytrytolu, 30 g cukru waniliowego oraz przyprawy:
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
- 4-6 całych goździków.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aby syrop się nie przypalił.
- Po ugotowaniu wyłów goździki. Jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencję, możesz dodatkowo przecedzić syrop przez sitko.
- Przelej gorący syrop do wyparzonych słoiczków lub butelek.
- Zakręć i odstaw w ciemne miejsce lub przykryj kocem do powolnego wystudzenia.