Domowy Syrop na odporność (termorobot mrk 18)
Cześć! Ostatnio coś mnie i mojego “starego” brało na przeziębienie. Pomyślałam: “Nie będę przepłacać za jakieś specyfiki jak mogę sama domowymi sposobami “podleczyć” naszą odporność . Wtedy też wpadłam żeby zrobić domowy syrop na odporność.
Składniki na syrop na odporność
- 3 cm imbiru (ja dałam 6)
- 1 duża biała cebula
- 150 ml płynnego miodu (ważne, żeby miód miał konsystencję płynną wtedy syrop jest rzadszy)
- 1 ząbek czosnku
- wyciśnięty sok z 4 cytryn
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 150 ml przegotowanej zimnej wody
Domowy syrop na odporność – Wykonanie:
Syrop jest banalny w przygotowaniu.
Wrzuć do misy robota wszystkie składniki i miksuj 1 minutę lub minuty 2 do posiekania wszystkich składników. Gotowy syrop wlej do słoika i schowaj do lodówki.
Jeżeli chcesz zrobić ten syrop na odporność bez termorobota
- Cebulę zetrzyj.
- Czosnek wyciśnij.
- Imbir posiekaj drobno.
- Kurkumę, jeśli dajesz korzeń, też posiekaj.
- Wlej sok z cytryny i miód.
- Wymieszaj.
- Przejedź się blenderem po całości.
Syrop przechowuj w lodówce do 4 tyg.
Smacznego!
Dlaczego ten syrop to bomba odpornościowa?
- Imbir: Zawiera gingerol, związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Pomaga w walce z infekcjami i wspiera system odpornościowy. Gingerol może też złagodzić objawy przeziębienia i grypy.
- Cebula: Jest bogata w siarczki, flawonoidy i witaminę C, które mają właściwości antyoksydacyjne i mogą wspomagać system odpornościowy. Cebula działa też antybakteryjnie i może pomagać w zwalczaniu infekcji.
- Miód: Znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Miód może pomagać w łagodzeniu podrażnień gardła i ma działanie wspierające układ odpornościowy, szczególnie dzięki obecności związków fenolowych i enzymów.
- Czosnek: Zawiera allicynę, która ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga w walce z infekcjami i wspiera ogólną odporność organizmu.
- Cytryna: Jest bogata w witaminę C, która jest kluczowym składnikiem wspierającym zdrowie układu odpornościowego. Pomaga w walce z infekcjami, a także działa jako przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki.
- Kurkuma: Zawiera kurkuminę, silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie i wspierać układ odpornościowy.
zrobiłam i stwierdzam w 100% że jest bardzo smaczny
Cieszę się 😉 a przy reguralnym spożywaniu naprawdę poprawia odporność.