Szarlotka z termorobota MRK 18
Cześć!Dzisiaj robimy tradycyjną szarlotkę z termorobota która z dodatkiem tajemniczego składnika który dodałam zrobiła furorę w moim domu.Zapraszam na pieczenie!
Składniki na szarlotka z termobota MRK 18:
Mus jabłkowy składniki:
- 800 g jabłek (lub jak macie mogą to być jabłka zasmażane w słoiku ,ja właśnie takie dodałam)
- 50 g wody
- 10 g soku z cytryny
- 15 g cukru
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
Kruche ciasto składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła zimnego
- 40 g smalcu
- 3 żółtka
- 130 g kwaśnej gęstej śmietany (ja dałąm 18%)
- 130 g cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
Szarlotka z termorobota MRK 18 wykonanie:
1.Przygotowujemy mus jabłkowy .Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki .Jabłek po obraniu powinno być 800 g .W naczyniu miksującym montuję nóż ,wkładam 800 g obranych jabłek ,zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką siekam jabłka czas 12s prędkość 4.Zdejmujemy pokrywę wyjmuję nóż z naczynia ,montuję mieszało.(Ponieważ ja miałam gotowy mus z jabłek dałam mus od razu do misy więc pominełam ten krok)
2.Do jabłęk wlewam 50 g wody ,10 g soku z cytryny,wsypuję 15 g cukru ,2 brzoskwiniowe galaretki,łyżeczkę cynamonu.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką ,gotuję mus .Temperatura 100 C czas 15 min.
3.Jak mus skonczy się gotować przekładam go do innej miski i zostawiam do ostygnięcia.Naczynie miksujące myję i osuszam.
4.W naczyniu miksującym zakładam nóż.Wsypuję 500 g mąki pszennej,130 g cukru pudru,10 g proszku do pieczenia,dodaję 3 żółtka,200 g zimnego masła,40 g zimnego smalcu i 130 g kwaśnej śmietany.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką,mieszam składniki z zamkniętą zaślepką czas 20 s prędkość 4.Po tym czasie włączam tryb ugniatania czas 2 min, prędkość 2.
5.Wyrobione ciasto wyciągam z dzbanka i odkrajam sporą część ciasta, zawijam folią spożywczą chowam do zamrażalki na ok 30 min.
6.Jak minie 30 min wyjmuję ciasto z zarmażalnika, ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Mniejszą część ciasta ucieram na tarce.Piekarnik nagrzewam do 180 C ipodpiekam kruchy spód przez 20 min.
7.Jak spód na szarlotkę się podpieczę wyjmuję go z piekarnika i wylewam najpierw na spód mus z jabłek,póżniej na mus wykładam wcześniej przygotowaną kruszonkę.Piekę w piekarniku przez 40 min w 180 C.Smacznego!