|

Szarlotka z termorobota MRK 18

Cześć!Dzisiaj robimy tradycyjną szarlotkę z termorobota która z dodatkiem tajemniczego składnika który dodałam zrobiła furorę w moim domu.Zapraszam na pieczenie!

Składniki na szarlotka z termobota MRK 18:

Mus jabłkowy składniki:

  • 800 g jabłek (lub jak macie mogą to być jabłka zasmażane w słoiku ,ja właśnie takie dodałam)
  • 50 g wody
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe

Kruche ciasto składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła zimnego
  • 40 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 130 g kwaśnej gęstej śmietany (ja dałąm 18%)
  • 130 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia

Szarlotka z termorobota MRK 18 wykonanie:

1.Przygotowujemy mus jabłkowy .Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki .Jabłek po obraniu powinno być 800 g .W naczyniu miksującym montuję nóż ,wkładam 800 g obranych jabłek ,zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką siekam jabłka czas 12s prędkość 4.Zdejmujemy pokrywę wyjmuję nóż z naczynia ,montuję mieszało.(Ponieważ ja miałam gotowy mus z jabłek dałam mus od razu do misy więc pominełam ten krok)

2.Do jabłęk wlewam 50 g wody ,10 g soku z cytryny,wsypuję 15 g cukru ,2 brzoskwiniowe galaretki,łyżeczkę cynamonu.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką ,gotuję mus .Temperatura 100 C czas 15 min.

3.Jak mus skonczy się gotować przekładam go do innej miski i zostawiam do ostygnięcia.Naczynie miksujące myję i osuszam.

4.W naczyniu miksującym zakładam nóż.Wsypuję 500 g mąki pszennej,130 g cukru pudru,10 g proszku do pieczenia,dodaję 3 żółtka,200 g zimnego masła,40 g zimnego smalcu i 130 g kwaśnej śmietany.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką,mieszam składniki z zamkniętą zaślepką czas 20 s prędkość 4.Po tym czasie włączam tryb ugniatania czas 2 min, prędkość 2.

5.Wyrobione ciasto wyciągam z dzbanka i odkrajam sporą część ciasta, zawijam folią spożywczą chowam do zamrażalki na ok 30 min.

6.Jak minie 30 min wyjmuję ciasto z zarmażalnika, ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Mniejszą część ciasta ucieram na tarce.Piekarnik nagrzewam do 180 C ipodpiekam kruchy spód przez 20 min.

Czytaj też  Racuchy drożdżowe z jabłkami:

7.Jak spód na szarlotkę się podpieczę wyjmuję go z piekarnika i wylewam najpierw na spód mus z jabłek,póżniej na mus wykładam wcześniej przygotowaną kruszonkę.Piekę w piekarniku przez 40 min w 180 C.Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *