Cześć! Dzisiaj robimy szybką babkę z kakao z termorobota, jest naprawdę pyszna i w miarę szubka w wykonaniu.To, co zabieramy się za pieczenie!
Składniki szybka babka z kakao z termorobota:
- forma keksowa
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 15 g ciemnego kakao
- szczypta soli
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie szybka babka z kakao z termorobota:
1.W naczyniu miksującym montuję motylek, wlewam białka z 5 jaj i szczyptę soli.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Ubijam białka na pianę.Czas 7 min, prędkość 4.


2.Po tym czasie zdejmuję pokrywę i wsypuję do ubitych białek 150 g cukru.Zakładam pokrywę z powrotem i mieszam pianę z cukrem.Czas 2 minuty,prędkość 4.Zdejmuję pokrywę wlewam 5 żółtek,zakładam z powrotem pokrywę i znowu mieszam masę z zamkniętą zaślepką.Czas 40 s, prędkość 4.

3.Jak masa się wymiesza wlewam strużką cały olej i mieszam 40 s, obroty 4.

4. Zdejmuje pokrywę dzbanka, wsypuję 160 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej i 5 g proszku do pieczenia.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką i mieszam ciasto. Czas 1 minuta, prędkość 4.
5. Zdejmuję pokrywę i wylewam większość masy na formę keksową wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam trochę masy na dnie, około pół szklanki.


6. Do pozostawionej masy w naczyniu wsypuję nasze kakao i mieszam czas 20 s, prędkość 3.

7. Tak zrobione ciasto wylewam na środek ciasta białego wzdłuż. Piekarnik nagrzewam do 170 C i piekę przez 45 min.

8. Pod koniec pieczenia babki biorę się za lukier. W czystym i osuszonym naczyniu zakładam nóż, wsypuję 100 g cukru pudru, wlewam 3 łyżki wody i 2 łyżki soku z cytryny. Zakładam pokrywkę z zamkniętą zaślepką, mieszam składniki na lukier. Czas 30 s, prędkość 3.


9. Upieczoną i przestygniętą babkę z kakao polewam przygotowanym lukrem. Smacznego!

