Szybkie ciastka czekoladowe z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki:
- 110 g miękkiego masła
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 lub 2 tabliczki gorzkiej, lub mlecznej czekolady
Szybkie ciastka czekoladowe z frytkownicy beztłuszczowej wykonanie:
1. Wszystkie składniki mieszam razem trzepaczką oprócz mąki, proszku do pieczenia, czekolady i soli. Masa może wyglądać jakby się zważyła, ale tak ma być później po dodaniu reszty składników masa się ładnie połączy.
2. Po wymieszaniu składników dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pół łyżeczki soli. Mieszam do konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto będzie nadal zbite, dodaję jeszcze łyżkę mleka.
3. Teraz kroję czekoladę w kawałki i dodaję do ciasta, mieszam łyżką.
4. Ciasto odstawiam do lodówki na 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki, dno frytkownicy beztłuszczowej wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formuję większe kulki i wkładam na dno frytkownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w 180 C przez 17 min. Smacznego!