Szybkie ciastka czekoladowe z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki:

  • 110 g miękkiego masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 lub 2 tabliczki gorzkiej, lub mlecznej czekolady

Szybkie ciastka czekoladowe z frytkownicy beztłuszczowej wykonanie:

1. Wszystkie składniki mieszam razem trzepaczką oprócz mąki, proszku do pieczenia, czekolady i soli. Masa może wyglądać jakby się zważyła, ale tak ma być później po dodaniu reszty składników masa się ładnie połączy.

ciastka składniki
cukier z masłem i mlekiem

2. Po wymieszaniu składników dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pół łyżeczki soli. Mieszam do konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto będzie nadal zbite, dodaję jeszcze łyżkę mleka.

robienie masy
masa surowa

3. Teraz kroję czekoladę w kawałki i dodaję do ciasta, mieszam łyżką.

pokrojona czekolada
czekolada w masie
masa na ciastka

4. Ciasto odstawiam do lodówki na 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki, dno frytkownicy beztłuszczowej wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formuję większe kulki i wkładam na dno frytkownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w 180 C przez 17 min. Smacznego!

dno z papierem
surowe ciastka w frytkownicy
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Racuchy drożdżowe z jabłkami:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *