gotowe tiramisu

Przepis na Tiramisu (termorobot mrk 18)

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 150 g biszkoptów podłużnych
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka z jajek
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wody
  • kakao do posypania

Tiramisu Wykonanie:

1. Przygotowuję napar z kawy, do miseczki wlewam 200 ml wrzącej wody dodaję kawę, rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia.

2. Jajka myję i sparzam wrzątkiem. Odzielam żółtka od białek.

3.W naczyniu miksującym umieszczam motylek, wlewam 200 ml mocno schłodzonej śmietanki, zamykam pokrywę dzbanka i ubijam śmietanę, czas 1 min, prędkość 4. Ubitą śmietanę przekładam do miseczki, misę myję i osuszam.

4.W dzbanku ponownie umieszczam motylek, wbijam 3 żółtka jaj i wsypuję 70 g cukru pudru.Zamykam pokrywe dzbanka i miksuję żółtka z cukrem.Czas 2 min prędkość 4.

5.Otwieram pokrywę dzbanka,do żółtek wkładam ubitą wcześniej śmietankę 36% i 250 g serka mascarpone. Zamykam pokrywę dzbanka, mieszam krem czas 30 s, prędkość 3.

6.Biszkopty namaczam w kawie na ok.20 s i układam w szerokim pudełku jeden obok drugiego.

7.Na wyłożone biszkopty wykładam połowę kremu i znowu biszkopty namoczone w kawie i pozostałą część kremu. Krem posypuję kakaem i wkładam do lodówki na całą noc. Smacznego!

Czytaj też  Likier rafaello (termorobot mrk 18)

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *