Przepis na Tiramisu (termorobot mrk 18)
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 150 g biszkoptów podłużnych
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka z jajek
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 200 ml wody
- kakao do posypania
Tiramisu Wykonanie:
1. Przygotowuję napar z kawy, do miseczki wlewam 200 ml wrzącej wody dodaję kawę, rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia.
2. Jajka myję i sparzam wrzątkiem. Odzielam żółtka od białek.
3.W naczyniu miksującym umieszczam motylek, wlewam 200 ml mocno schłodzonej śmietanki, zamykam pokrywę dzbanka i ubijam śmietanę, czas 1 min, prędkość 4. Ubitą śmietanę przekładam do miseczki, misę myję i osuszam.
4.W dzbanku ponownie umieszczam motylek, wbijam 3 żółtka jaj i wsypuję 70 g cukru pudru.Zamykam pokrywe dzbanka i miksuję żółtka z cukrem.Czas 2 min prędkość 4.
5.Otwieram pokrywę dzbanka,do żółtek wkładam ubitą wcześniej śmietankę 36% i 250 g serka mascarpone. Zamykam pokrywę dzbanka, mieszam krem czas 30 s, prędkość 3.
6.Biszkopty namaczam w kawie na ok.20 s i układam w szerokim pudełku jeden obok drugiego.
7.Na wyłożone biszkopty wykładam połowę kremu i znowu biszkopty namoczone w kawie i pozostałą część kremu. Krem posypuję kakaem i wkładam do lodówki na całą noc. Smacznego!