Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami
Cześć dziewczyny i chłopaki! Czy wy też tak macie, że jak robicie rosół, to zostają wam warzywa i mięso, a wasza „wewnętrzna cebula” mówi wam: „nie wyrzucaj, wykorzystaj to, zapłacone”? Ja tak! I ponieważ szkoda mi było wyrzucać warzywa i mięso z rosołu, postanowiłam, że zrobię z nich potrawkę z kurczaka. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Od kiedy zrobiłam ją pierwszy raz w domu, mój stary, jak słyszy, że robię wywary, od razu dopomina się tej właśnie potrawki, na którą teraz zdradzę wam przepis. Gotujmy!
Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami
Course: Dania Mięsne, Obiady4
servings30
minutes40
minutes300
kcal1
hour10
minutesSkładniki – tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami
500 g obranego z kości mięsa z rosołu u mnie to były udka z kurczaka
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu z rosołu
250 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g ugotowanej marchewki z rosołu
100 g ugotowanej pietruszki z rosołu
50 g zielonego groszku z puszki
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
Przygotowanie
- Siekamy cebulę w piórka i dajemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy sól i smażymy do zmiękczenia cebuli.
- Kroimy kurczaka w kostkę i przekładamy do miseczki. Marchewkę i pietruszkę również kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
- Gdy cebula jest zmięknięta, dodajemy kolejno składniki: pokrojone warzywa, śmietanę, groszek oraz pokrojone mięso. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy przez około 2-3 minuty.
- Wlewamy wywar z rosołu do potrawki, dodajemy chrzan i mieszamy.
- Mieszamy całość łyżką, czekamy, aż potrawka zacznie się gotować. Gdy zacznie się gotować, przestajemy mieszać i gotujemy przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Podajemy potrawkę z ugotowanymi ziemniakami.
Tradycyjna potrawka z kurczaka z warzywami
Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami to duszone danie z kawałkami kurczaka, marchewką, groszkiem, ziemniakami i cebulą w delikatnym sosie. Gotuje się je powoli, aż składniki będą miękkie. Doprawia się je solą, pieprzem i ziołami. To klasyczne danie kuchni domowej.
Postępuj według tych wskazówek.
1. Cebulę siekamy w piórka dajemy na rozgrzaną patelnie ,dodajemy sól i smażymy do zmiękczenia cebuli.

2.Kurczaka kroimy w kostkę i przekłądamy do miseczki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki .
3.Gdy cebula zmięknię dodaje składniki kolejno:pokrojone warzywa w kostkę, Smietanę, groszek oraz nasze pokrojone mięso.Wszystko razem mieszam i podsmażam ok.2-3 min.

4.Teraz kolej na wywar z rosołu , gdy całość ładnie sie podsmaża na patelni wlewam gotowy wywar do naszej potrawki, dodaję chrzan i mieszam.

5.Teraz wszystko razem pomału mieszam łyżką ,czekam aż nasza potrawka zacznie się gotować. Gdy potrawka się zacznie gotować przestaję mieszać ,gotuję jakieś 4-5 min od czasu do czasu mieszając. Nasza potrawka jest gotowa!
Ja tak zrobioną potrawkę podaję z ugotowanymi ziemniakami. Gdy mój chłop jej spróbował, od razu domagał się tej właśnie potrawki coraz częściej i chociaż wygląd potrawki nie skłania do jej konsumpcji, to jednak jak jej spróbujesz od razu zmienisz się zdanie na jej temat!
olecam wypróbować i dać znać w komentarzu czy znaliście ten przepis i czy ją lubicie?Ściskam wasza Kasia!
