Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami
|

Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami

Cześć dziewczyny i chłopaki! Czy wy też tak macie, że jak robicie rosół, to zostają wam warzywa i mięso, a wasza „wewnętrzna cebula” mówi wam: „nie wyrzucaj, wykorzystaj to, zapłacone”? Ja tak! I ponieważ szkoda mi było wyrzucać warzywa i mięso z rosołu, postanowiłam, że zrobię z nich potrawkę z kurczaka. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Od kiedy zrobiłam ją pierwszy raz w domu, mój stary, jak słyszy, że robię wywary, od razu dopomina się tej właśnie potrawki, na którą teraz zdradzę wam przepis. Gotujmy!

Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami

Recipe by KasiaCourse: Dania Mięsne, Obiady
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal
Total time

1

hour 

10

minutes

Składniki – tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami

  • 500 g obranego z kości mięsa z rosołu u mnie to były udka z kurczaka

  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 250 ml bulionu z rosołu

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 250 g ugotowanej marchewki z rosołu

  • 100 g ugotowanej pietruszki z rosołu

  • 50 g zielonego groszku z puszki

  • 1 duża cebula

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka

Przygotowanie

  • Siekamy cebulę w piórka i dajemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy sól i smażymy do zmiękczenia cebuli.
  • Kroimy kurczaka w kostkę i przekładamy do miseczki. Marchewkę i pietruszkę również kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
  • Gdy cebula jest zmięknięta, dodajemy kolejno składniki: pokrojone warzywa, śmietanę, groszek oraz pokrojone mięso. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy przez około 2-3 minuty.
  • Wlewamy wywar z rosołu do potrawki, dodajemy chrzan i mieszamy.
  • Mieszamy całość łyżką, czekamy, aż potrawka zacznie się gotować. Gdy zacznie się gotować, przestajemy mieszać i gotujemy przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Podajemy potrawkę z ugotowanymi ziemniakami.

Tradycyjna potrawka z kurczaka z warzywami

Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami to duszone danie z kawałkami kurczaka, marchewką, groszkiem, ziemniakami i cebulą w delikatnym sosie. Gotuje się je powoli, aż składniki będą miękkie. Doprawia się je solą, pieprzem i ziołami. To klasyczne danie kuchni domowej.

Postępuj według tych wskazówek.

1. Cebulę siekamy w piórka dajemy na rozgrzaną patelnie ,dodajemy sól i smażymy do zmiękczenia cebuli.

Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami

2.Kurczaka kroimy w kostkę i przekłądamy do miseczki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki .

3.Gdy cebula zmięknię dodaje składniki kolejno:pokrojone warzywa w kostkę, Smietanę, groszek oraz nasze pokrojone mięso.Wszystko razem mieszam i podsmażam ok.2-3 min.

Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami

4.Teraz kolej na wywar z rosołu , gdy całość ładnie sie podsmaża na patelni wlewam gotowy wywar do naszej potrawki, dodaję chrzan i mieszam.

Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami

5.Teraz wszystko razem pomału mieszam łyżką ,czekam aż nasza potrawka zacznie się gotować. Gdy potrawka się zacznie gotować przestaję mieszać ,gotuję jakieś 4-5 min od czasu do czasu mieszając. Nasza potrawka jest gotowa!

Ja tak zrobioną potrawkę podaję z ugotowanymi ziemniakami. Gdy mój chłop jej spróbował, od razu domagał się tej właśnie potrawki coraz częściej i chociaż wygląd potrawki nie skłania do jej konsumpcji, to jednak jak jej spróbujesz od razu zmienisz się zdanie na jej temat!

olecam wypróbować i dać znać w komentarzu czy znaliście ten przepis i czy ją lubicie?Ściskam wasza Kasia!

Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *