Tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami
Cześć dziewczyny i chłopaki czy wy też tak macie że jak robicie rosół to zostają wam warzywa i mięso i wasza “wewnętrzna cebula” mówi wam nie wyrzucaj wykorzystaj to zapłacone? Ja tak i ponieważ szkoda mi było wyrzucać warzywa i mięso z rosołu z wywarów postanowiłam że zrobię z nich potrawkę z kurczaka i wiecie co?To był strzał w dziesiątkę!Od kiedy zrobiłam ją pierwszy raz w domu mój stary jak słyszy że robię wywary od razu dopomina się tej właśnie potrawki na którą teraz zdradzę wam przepis .Gotujmy!
Składniki tradycyjna potrawka z kurczaka i warzywami:
- 500 g obranego z kości mięsa z rosołu u mnie to były udka z kurczaka
- 3 płąskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu z rosołu
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g ugotowanej marchewki z rosołu
- 100 g ugotowanej pietruszki z rosołu
- 50 g zielonego groszku z puszki
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki chrzanu z słoiczka
Wykonanie tradycyjna potrawka z kurczaka z warzywami:
1.Cebulę siekamy w piórka dajemy na rozgrzaną patelnie ,dodajemy sól i smażymy do zmiękczenia cebuli.
2.Kurczaka kroimy w kostkę i przekłądamy do miseczki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki .
3.Gdy cebula zmięknię dodaje składniki kolejno:pokrojone warzywa w kostkę, Smietanę, groszek oraz nasze pokrojone mięso.Wszystko razem mieszam i podsmażam ok.2-3 min.
4.Teraz kolej na wywar z rosołu , gdy całość ładnie sie podsmaża na patelni wlewam gotowy wywar do naszej potrawki, dodaję chrzan i mieszam.
5.Teraz wszystko razem po mału mieszam łyżką ,czekam aż nasza potrawka zacznie się gotowac.Ggy potrawka się zacznie gotować przestaję mieszać ,gotuję jakies 4-5 min od czasu do czasu mieszając. Nasza potrawka jest gotowa!
Ja tak zrobioną potrawkę podaję z ugotowanymi ziemniakami.Gdy mój chłop jej spróbował od razu domagał się tej właśnie potrawki coraz częściej i chociaż wygląd potrawki nie skłania do jej konsumpcji to jednak jak się ja spróbuję od razu zmienia się zdanie na jej temat! Polecam wypróbować i dać znac w komentarzu czy znaliście ten przepis i czy ją lubicie?Ściskam wasza Kasia!