Wiejski domowy chleb na maślance
Cześć! Dzisiaj zachciało mi się chlebka takiego domowego ,swojskiego nie z marketu czy piekarni. Już mając termorobota, robiłam chleb sama. Teraz mam robota planetarnego i to ciasto wychodzi po prostu jak z Nieba. Nie pamiętam, kiedy ostatnio chleb kupowałam.
I tym razem postanowiłam że zrobie sama ,jak myślisz udało mi się? 😉
Składniki wiejski domowy chleb na maślance:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g mąki żytniej
- 500 ml maślanki (ciepłej)
- 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
- 50 ml letniej wody (nie może być gorąca bo zabije drożdże)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Maślankę możesz zastąpić jogurtem naturalnym.
Smarowanie:
- 100 ml wrzątku
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
Wykonanie:
1.Do ciepłej maślanki wkruszam drożdże, dodaję cukier i mieszam aż drożdże się rozpuszczą.
2.Do misy robota wsypuję obie mąki, dodaję sól, wodę i wymieszaną maślankę z drożdżami.Zagniatam ciasto,nastepnie przekładam do misy i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Po tym czasie zagniatam ciasto ponownie na podsypanej mąką stolnicy.Formuję bochenek i układam go na posypanym mąką naczyniu żaroodpornym,nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 min.
4.W tym czasie do wrzątku dodaję 1 łyżkę mąki i szczyptę soli, mieszam i tak powstała mieszanką smaruję chleb.
5.Piekę chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 30 min,następnie zmniejszam temperature do 180 C i piekę jeszcze przez przez 20 min.Po tym czasie wyciągam upieczony chleb i studzę go na kratce. Smacznego!