Wiejski domowy chleb na maślance

Cześć! Dzisiaj zachciało mi się chlebka takiego domowego ,swojskiego nie z marketu czy piekarni. Już mając termorobota, robiłam chleb sama. Teraz mam robota planetarnego i to ciasto wychodzi po prostu jak z Nieba. Nie pamiętam, kiedy ostatnio chleb kupowałam.

I tym razem postanowiłam że zrobie sama ,jak myślisz udało mi się? 😉

Składniki wiejski domowy chleb na maślance:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 500 ml maślanki (ciepłej)
  • 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
  • 50 ml letniej wody (nie może być gorąca bo zabije drożdże)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Maślankę możesz zastąpić jogurtem naturalnym.

Smarowanie:

  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

1.Do ciepłej maślanki wkruszam drożdże, dodaję cukier i mieszam aż drożdże się rozpuszczą.

2.Do misy robota wsypuję obie mąki, dodaję sól, wodę i wymieszaną maślankę z drożdżami.Zagniatam ciasto,nastepnie przekładam do misy i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.

3.Po tym czasie zagniatam ciasto ponownie na podsypanej mąką stolnicy.Formuję bochenek i układam go na posypanym mąką naczyniu żaroodpornym,nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 min.

4.W tym czasie do wrzątku dodaję 1 łyżkę mąki i szczyptę soli, mieszam i tak powstała mieszanką smaruję chleb.

5.Piekę chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 30 min,następnie zmniejszam temperature do 180 C i piekę jeszcze przez przez 20 min.Po tym czasie wyciągam upieczony chleb i studzę go na kratce. Smacznego!

Czytaj też  Domowy chleb orkiszowy(ICookMRK-18)

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *