zapiekanka z jajkiem i z warzywami po wyjęciu z piekarnika-min

Wysokobiałkowa zapiekanka warzywna z jajkiem i serkiem wiejskim

W niedziele mamy taką tradycję, że ja po całym tygodniu gotowania siadam i pachnę, a Stary robi obiad. Tak mu się spodobała ta zapiekanka, że zadeklarował przygotowanie. A że dla niego w posiłku musi być białko, to danie idealnie wpisuje się w nasz jadłospis.

Przepis pożyczyliśmy od Joanny Śledź z piekniejemy.dietetyk.

Śledź Joannę, bo ma mnóstwo fajnych przepisów.

Składniki na zapiekankę z jajkiem i serkiem wiejskim

  • 4 średniej wielkości jaja (klasa L),
  • kubeczek serka wiejskiego 200 g,
  • 400 g cukini,
  • 2 pomidory,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • sól i pieprz,
  • bazylia,
  • zioła prowansalskie,
  • wegeta.
zapiekanka z jajkiem serkiem wiejskim i warzywami składniki-min

Uwaga! Nie dawajcie swojemu facetowi układać składników do zdjęcia.

Myśmy w tym przypadku dali 5 jaj, bo Stary miał małe jaja (kurze, nie własne ?), i dwa kubeczki serka wiejskiego. Wynikło to też po części z tego, że kupiliśmy niewymiarową cukinię, taką ani dużą, ani małą i mamy większe naczynie żaroodporne niż Joanna.

Tabela kaloryczności zapiekanki z jajkiem

SkładnikIlośćKalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)Mikroelementy / Witaminy
Jaja (klasa L)240g37231.6825.442.40Żelazo, Witaminy A, D, B12
Serek wiejski200g19626840Wapń, Fosfor, Witamina B2
Cukinia400g684.81.6122.8Potas, Witamina C, Witamina A
Pomidory300g5430.610.84.5Witamina C, Potas, Likopen
Żółty ser150g60345451.50Wapń, Fosfor, Witaminy B
Całe danie1290g1293 kcal110.4880.6430.77.3
Na 100g100g100 kcal8.566.252.380.57

Zapiekanka z jajkiem i serkiem wiejskim – przygotowanie

1. Cukinię i pomidora pokrój w kostkę, mniej więcej jak na leczo – 1 cm na 1 cm. Sugeruję to zrobić wcześniej, bo cukinia i pomidor muszą puścić sok. Inaczej z zapiekanki zrobi się zupa.

2. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą lub olejem, żeby zapiekanka nie przywarła. Autorka przepisu tego nie robi, ale ja mam jakiś dziwny piekarnik aktualnie i dmucham na zimne. W tym momencie możesz włączyć piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni.

3. Cukinię i pomidora odciśnij z nadmiaru wody. Do naczynia wbij jajka, dodaj serek wiejski, cukinię i pomidora. Posyp przyprawami.

zapiekanka warzywna z jajkiem przed pomieszaniem-min

4. Wymieszaj składniki. Ważne jest, żeby równomiernie rozprowadzić jajka.

wysokobiałkowa zapiekanka warzywna pomieszana-min

5. Posyp serem. W naszym przypadku to był tarty Cheddar z Lidla, ale może być też inny. Autorka użyła parmezanu.

zapiekanka z jajkiem i warzywami już z serem

6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 80 stopni na 35 minut.

7. Zapiekanka z jajkiem gotowa.

zapiekanka z jajkiem i z warzywami po wyjęciu z piekarnika-min

Muszę przyznać, że lubię takie niedziele. Jedyne, co miałam do zrobienia, to przytrzymanie talerza do zdjęcia.

gotowa zapiekanka warzywna z jajkiem-min

Zapiekanka z jajkiem, serkiem wiejskim i warzywami – podsumowanie

  • Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, skoro nawet mój facet sobie z nim poradził. Wykonanie całości zajęło nam maksymalnie godzinę z krojeniem i ze wszystkim.
  • Danie jest świetne, pyszne, lekkie, ma dużo białka jak na porcję, co jest ogromnie ważne.
  • Do zapiekanki można dodać mięso – uprzednio przysmażonego kurczaka lub indyka. Tym razem tego nie zrobiliśmy.
  • Następnym razem damy więcej przypraw, bo wyszła trochę niedoprawiona. Ale tu musieliśmy uważać, bo Stary lubi przesolić.

Podobne wpisy