Zdrowe i smaczne mrożone warzywa na patelnię
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta jest podstawą dobrego zdrowia. W codziennych posiłkach powinny znaleźć się między innymi owoce i warzywa. Można wybrać świeże produkty lub zdecydować się na warzywa mrożone. To drugie rozwiązanie jest coraz częściej wybierane. Dlaczego warto sięgać po mrożone warzywa na patelnię? Jakie mają zalety? Jakie posiłki można z nich przygotować?

Dlaczego warto wybierać mrożone warzywa na patelnię?
Warzywa na patelnię cieszą się ogromną popularnością. Są wybierane przez osoby, które chcą jeść zdrowo, ale nie zawsze mają czas na przygotowywanie posiłków ze świeżych składników. Mrożonki mają wiele zalet, dzięki nim przez cały rok można cieszyć się smakiem ulubionych warzyw, tj. fasolka, papryka, groszek czy marchewka. Główne zalety warzyw na patelnię to:
Duża dostępność – gotowe mieszanki warzyw dostępne są niemal w każdym sklepie. Są gotowe do smażenia, poporcjowane i oczyszczone. Wystarczy tylko wrzucić je na rozgrzany olej i smaczny, aromatyczny posiłek będzie gotowy.
Oszczędność czasu – dzięki gotowym mieszankom warzyw można zaoszczędzić mnóstwo czasu. Świeże warzywa trzeba czyścić, obierać, gotować – w przypadku mrożonek nie ma takiej konieczności. Zdrowe i szybkie danie powstanie w kilkanaście minut.
Duża zawartość witamin i minerałów – mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw. W trakcie mrożenia zawartość cennych składników nie ulega dużemu obniżeniu. Co ważne, po mrożone warzywa na patelnię można sięgać przez cały rok, nawet wtedy, gdy brakuje świeżych produktów.
Alternatywa do suplementów – obecnie wiele osób sięga po suplementy, które mają dostarczyć do organizmu ważne składniki. Niestety, suplementy nie zastąpią zdrowej diety. Zamiast nich lepiej włączyć do diety mrożone owoce i warzywa, pełne wartościowych substancji. Gotowe mieszanki są bogate w błonnik, antyoksydanty, foliany, witaminy C, B, E, wapń, żelazo. Mają doskonały wpływ na pracę układu trawiennego, funkcjonowanie jelit, odporność, mocne kości, zdrowe serce i dobre samopoczucie.
Wybór warzyw mrożonych na patelnię – na co zwrócić uwagę?
Warzywa na patelnię są w ofercie wielu producentów, można znaleźć je w lodówkach niemal w każdym sklepie. Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę na kilka elementów. Ważny jest skład. Najzdrowsze są same warzywa, do których dołączony jest woreczek z przyprawami. Mieszanki, w których składzie znajdują się utwardzone tłuszcze roślinne, nie są polecane, ponieważ mogą przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych. Nie najlepszym wyborem są także warzywa z sosem, które zazwyczaj zawierają cukry, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, konserwanty. Osoby, które lubią warzywa z sosem, mogą przygotować dip samodzielnie, według własnych upodobań. Skład mieszanek warto dopasować do własnych preferencji kulinarnych – ważna jest jednak różnorodność.
Przepisy na smaczny obiad
Przygotowanie warzyw na patelnię jest niezwykle proste i zajmuje mało czasu. Aby nie doszło do utraty witamin, należy wrzucić warzywa na patelnię zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Zbyt długie przechowywanie poza zamrażarką może spowodować nie tylko utratę składników odżywczych, ale także namnażanie bakterii. Warzywa można jeść jako samodzielny posiłek, jako obiad lub ciepłą kolację. Mieszkankę można smażyć, dusić lub przygotowywać na parze – w zależności od preferencji. Aby zwiększyć wartość odżywczą i sytość, można dodać inne składniki np. ryby, mięso, jaja, sery. Bez problemu można znaleźć przepisy, w których wykorzystywane są mrożone warzywa na patelnię. Co można z nich przyrządzić?
Warzywa na patelnię z kurczakiem po chińsku – mięso drobiowe doskonale komponuje się z warzywami na patelnię. Danie można przyrządzić po chińsku – w takim wypadku najlepiej wybrać mieszankę zawierającą marchew, por, paprykę, a także kiełki fasoli mung, groszek cukrowy oraz grzyby Mun. Danie warto doprawić sosem sojowym, dodać charakterystyczne przyprawy, tj. czosnek, kurkuma, suszony imbir czy pieprz. Do dania warzyw należy dodać podsmażone mięso, podać je z ryżem lub makaronem i surówką. Do smażenia warzyw świetnie nadaje się oliwa lub olej słonecznikowy czy rzepakowy. Przygotowanie całego dania nie powinno zająć więcej niż 30 minut. To świetna propozycja na codzienny obiad.
Warzywa na patelnię po włosku – fani włoskiej kuchni mogą przygotować pyszne danie, wykorzystując mieszankę warzyw po włosku. Znajduje się w niej m.in. papryka, cukinia, bakłażan, brokuły, kukurydza oraz idealnie skomponowana mieszanka. Do przygotowania pysznego dania potrzebna będzie również pierś z kurczaka oraz passata pomidorowa. Na początku należy podsmażyć mięso z przyprawami, następnie dodać mieszankę warzywną. Gdy całość zmięknie, trzeba dodać sos pomidorowy i resztę ziół. Danie należy podawać z makaronem spaghetti. Oczywiście przepisów na dania z warzyw na patelnię jest o wiele więcej. Fani kuchni meksykańskiej do mrożonej mieszanki mogą dodać fasolę Pinto i tabasco, a amatorzy dań greckich fetę. Do warzyw po hiszpańsku idealnym składnikiem będą krewetki. Szybki obiad gotowy. Świetnym wyborem są też warzywa po parysku, rzymsku czy z dodatkiem przypraw staropolskich.
Mrożone warzywa na patelnię to świetna opcja dla osób, które chcą jeść zdrowo i smacznie, ale brakuje im czasu na przygotowanie posiłków. Dzięki temu rozwiązaniu można zaoszczędzić czas, nie rezygnując z wartości odżywczych. Istnieje mnóstwo przepisów, które pozwalają w prosty sposób stworzyć pyszne i pożywne dania. Warto pamiętać o tym, by wybierać zdrowe mieszanki warzyw, bez niepotrzebnych dodatków. Dobrze dobrane mrożone warzywa stanowią smaczną alternatywę dla świeżych produktów i mogą stanowić bazę do wielu szybkich i zdrowych posiłków.