Zupa krem z dyni z batatem i serem rokpol (termorobot MRK 18)
Cześć! Dzisiaj bierzemy pod lupę zupę krem z dyni idealnie rozgrzewającą i super jesienną .Jest to moim skromnym zdaniem najlepsza zupa z dyni (moi domownicy tez tak mówią). Zabieramy się za gotowanie!
Składniki:
600 g dyni hokkaido bez pestek i skórki
180 g batatów
80 g sera rokpol
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
kawałek świeżego imbiru(może też byc imbir mielony z saszetki szczypta)
40 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka drobnej soli
pół łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatałowej mielonej
800 ml wywaru z warzyw
Wykonanie :
- 180 g batatów obrać ,pokroić w kawałki lub plastry.600 g dyni obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Bataty i dynię ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem , polać oliwą z oliwek i upiec w piekarniku w temp 180 C przez ok 40 min (ja piekę 25-30 zależy od piekarnik.
- Cebulę obrac i pokroic na 4 częśći , czosnek i imbir obrać (chyba ze mamy gotowy zmielony to nic nie robimy tylko dodajemy )
- Ser rokpol kruszymy na małe kawałki.
4. W naczyniu miksującym umieszczamy nóż,wkładamy 80 g cebuli ,2 ząbki czosnku i kawałek imbiru.Zamykamy pokrywę dzbanka i miksujemy czas 10 s prędkość 6.Dodajemy oliwę i podsmażamy całość prędk 1 temp 120 C czas 4 min.
5. Gdy dynia z batatami się upiecze dodajemy do posiekanej cebuli z przyprawami i wlewamy 800 g wywaru z warzyw .
6. dodajemy 1 łyżeczkę soli,0,5 łyżeczki pieprzu,0,5 łyżeczki kurkumy,szczyptę gałki muszkatałowej.Zamykamy pokrywę dzbanka , gotujemy zupę w temp 100 C przez 20 min.
7.Po 20 min otwieramy zaślepkę ,wsypujemy 80 g pokruszonego sera rokpol.Zamykamy zaślepkę ,miksujemy zupę -czas 1 min ,obroty 8.Wyświetli sie w tym momencie komunikat o wysokiej temp dzbanka ale dajemy dalej i miksujemy .
Voila ! Przepyszna zupa krem z dyni gotowa! Polecam wypróbować. Dajcie znac w komentarzach co sądzicie lub podzielcie się swoimi gotowymi zupkami! Ściskam wasza kucharka Kasia!
Dynia hokkaido jest to odmiana dyni piżmowej, która pochodzi z Japonii. Jej nazwa pochodzi od japońskiej wyspy Hokkaido, gdzie została po raz pierwszy wyhodowana. Dynia hokkaido jest znana ze swojego słodkiego smaku i kremowej konsystencji. Jest również bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina A, witamina C, potas i błonnik.
Właściwości dyni hokkaido:
- Słodki smak i kremowa konsystencja: Dynia hokkaido jest znana ze swojego słodkiego smaku i kremowej konsystencji. Jest to doskonały wybór do zup, sosów, pieczonek i innych potraw.
- ** Bogactwo składników odżywczych:** Dynia hokkaido jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina A, witamina C, potas i błonnik. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i odporności. Witamina C jest ważna dla układu odpornościowego i zdrowia skóry. Potas jest ważny dla zdrowia serca i układu nerwowego. Błonnik pomaga regulować trawienie i kontrolować poziom cukru we krwi.
- Niskie kalorie i tłuszcz: Dynia hokkaido jest niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Jest to dobry wybór dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać zdrową wagę.
Historia dyni hokkaido:
Dynia hokkaido została po raz pierwszy wyhodowana w Japonii na początku XX wieku. Została wyhodowana z odmiany dyni piżmowej, która była już popularna w Japonii. Dynia hokkaido szybko zyskała popularność w Japonii i obecnie jest jedną z najpopularniejszych odmian dyni w tym kraju.
W ostatnich latach dynia hokkaido zyskała również popularność w innych częściach świata, w tym w Europie i Ameryce Północnej. Jest to popularny wybór do zdrowych i smacznych potraw.