Zupa rybna – przepis (termorobot mrk 18)
Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pełen smaku obiad? Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie! Ten aromatyczny gulasz rybny to prawdziwa eksplozja smaków, która rozgrzeje Cię od środka. Soczyste kawałki dorsza zatopione w gęstym sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem pikantnej chilli to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Danie jest pyszne, ale i niskokaloryczne, więc bez wyrzutów sumienia możesz się nim delektować. Przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotujesz ten wyjątkowy gulasz, który z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych dań.
Składniki na zupę rybną:
- 400 g mrożonych filetów z dorsza (lub jakiejkolwiek ryby)
- 500 g bulionu warzywnego
- 100 g passaty pomidorowej
- 100 g czerwonej papryki
- 15 g papryczki chilli (lub papryki ostrej w proszku)
- 80 g cebuli
- 10 g czosnku
- 30 g oleju.
Ile kalorii ma zupa rybna?
Oto tabela zawierająca wartości odżywcze wszystkich składników oraz całego dania (w przeliczeniu na 100g):
Składnik | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Dorsz (filet) | 82 | 18 | 0.7 | 0 | 0 |
Bulion warzywny | 15 | 1 | 0.2 | 2 | 0.5 |
Passata pomidorowa | 22 | 1 | 0.2 | 4 | 1 |
Papryka czerwona | 31 | 1 | 0.3 | 6 | 2 |
Papryczka chilli | 40 | 2 | 0.5 | 7 | 2 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 23 | 2.1 |
Olej | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Danie (100g) | 251.6 | 6.7 | 2.7 | 1.9 | 0.6 |
Wykonanie zupa rybna:
1.Przygotować rybę ,ok 400 g filetów z ryby umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, usunąć ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki.Przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na naczyniu do gotowania na parze.
2.Warzywa ścieram na tarce .
3.W naczyniu miksującym montuję nóż. Wkładam 80 g cebuli i 10 g czosnku. Zakładam pokrywę i wszystko siekam czas 10 s, prędkość 5.

4.W dzbanku umieszczam mieszadło,wkładam starte warzywa ,wlewam 1,5 l wody dodaję 1 łyżeczkę soli,1 duży laurowy liść,4 sztuki ziela angielskiego,1 łyżeczkę majeranku i 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki.Na dzbanku umieszczam pojemnik na parze z rybą.Gotuję wszystko w temperaturze 105 C czas 25 min.

5.Po tym czasie zdejmuję pojemnik ,rybę wkładam do zupy,wlewam 50 ml śmietanki 18%.Zamykam pokrywę z zamkniętą zaślepką,mieszam zupę czas 10 s ,prędkość 3. Po tym czasie zupa jest gotowa do spożycia.Smacznego!

