|

Zupa z mięsem po cygańsku z robota MPM

Dzień dobry w moim drugim poście! Dziś na przełamanie lodów, ciepła i pożywna, idealna na jesienne wieczory rozgrzewająca zupa cygańska z mięsem! To co? Zaczynamy gotowanie!

Zupa po cygańsku z MPM – Składniki (na ok. 5 porcji)

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 150 g marchwi
  • 1 cebula
  • 80 g pora (jeśli ktoś nie lubi, może go pominąć)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g drobnego makaronu (zacierka orzo)
  • 2-3 łyżki śmietany do zup 18%
  • 3 łyżki oleju (lub oliwy)
  • łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki mielonej (ważne, aby papryka była wędzona, wtedy mamy przyjemny posmak i zapach!)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 100 g wędzonego boczku (można też dać zwykły, ale wędzony doda, tak jak papryka, smaczku i aromatu).

Tabela kaloryczności:

SkładnikKalorie (kcal/100g)Białko (g/100g)Węglowodany (g/100g)Tłuszcze (g/100g)
Zupa po cygańsku163,48,98,411,1

Lecimy z wykonaniem tej przepysznej zupy!

Zupa po cygańsku z MPM – przygotowanie

Mięso kroimy w kawałki /kostkę na ok 2 cm ,boczek tak samo. (Ale bez przesady z tymi centymetrami! Nie będziesz kroić z linijką. Pokrój tak, aby składniki weszły do misy ?).

U mnie te kawałki wyglądały mniej więcej tak:

Boczek pokroiłam w takie kawałki. Mój facet lubi mniejsze, ale go nie słucham.

Teraz przygotuj warzywa.

Cebulę obierz, pokrój ją w mniejsze kawałki (na przykład na 4 części), czosnek również obierz. Marchew obierz lub oskrob, a por (jeśli używasz) przekrój na 2 części. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kawałki

Marchew pokroiłam na talarki o grubości ok. 0.5 cm.

Cebulę posiekałam w robocie, bo płaczę podczas krojenia. Jak masz jakiś patent na płacz podczas krojenia cebuli, napisz w komentarzu ?.

W robocie zamontuj mieszadło. Włóż cebulę (i, jeśli ktoś lubi, pora), marchewkę i paprykę, wlej olej lub oliwę, zamykamy naczynie pokrywą dzbanka, otwieramy zaślepkę i podduszamy warzywa.

Gdy poddusimy warzywa, dodajemy pokrojone mięso, boczek, przyprawy i wodę, zamykamy pokrywę dzbanka, zamykamy zaślepkę.

Gotujemy zupę w 100 C przez 30 min ,prędkość 1 .Po tym czasie znów gotujemy zupę przez 10 min ,prędkość 1 . Po tym czasie otwieramy pokrywę, dodajemy do zupy makaron i pomidory z puszki.Zamykamy pokrywę i gotujemy dalej przez 10 min prędkość 1 w 105 C.

Już jesteśmy na samym półmetku naszej jesiennej ,ciepłej zupy! pod koniec gotowania (3 min) przez otwór zaślepki wlewamy śmietanę. Po tym czasie zupa jest gotowa do spożycia, oczywiście jak trochę przestygnie.Chociaż zapach jest nieziemski i trudno się powstrzymać żeby od razu jej nie wszamać !

Zupa jest aksamitna ,delikatna a jednocześnie lekko pikantna ,pożywna i niewielką ilością się najesz. Polecam spróbować.

Historia zupy z mięsem po cygańsku

Zupa z mięsem po cygańsku to tradycyjna potrawa kuchni romskiej. Jej historia sięga wieków i jest związana z wędrownym trybem życia Romów.

Romowie przybyli do Europy z Indii w średniowieczu. Od tego czasu wędrowali po całym kontynencie, szukając schronienia i pracy. Wędrówka była trudna, a Romowie często musieli radzić sobie z trudnymi warunkami życia.

Zupa z mięsem po cygańsku była jedną z potraw, które pomagały Romów przetrwać w trudnych czasach. Była to potrawa tania i łatwa do przygotowania, a jednocześnie była sycąca i pożywna.

Zupa z mięsem po cygańsku jest przygotowywana z prostych składników, takich jak mięso, warzywa i przyprawy. Mięso jest zazwyczaj gotowane z cebulą, marchewką, pietruszką i papryką. Do zupy dodawane są również przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka i majeranek.

Zupa z mięsem po cygańsku jest podawana z pieczywem lub chlebem. Jest to tradycyjna potrawa, która jest nadal popularna wśród Romów na całym świecie.

Uwagi

  • Możesz dodać do przepisu papryczkę chili, jeśli lubisz bardziej pikantne.
  • Świetnie smakuje po wystudzeniu i podgrzaniu, gdy zupa przegryzie się, ale trzeba uważać, bo makaron może “wypić” zupę.

Jeśli Ci się podobał mój drugi post? Proszę daj znać w komentarzu lub po zrobieniu zupy . Zdjęcia mile widziane! do zobaczenia w kolejnym poście , ściskam wasza kucharka Kasia !

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *