Sklepów mięsnych online przybywa z roku na rok. Jeszcze do niedawna trudno było znaleźć dobrego dostawcę na odległość, dziś natomiast nie ma z tym większych problemów. Pozostaje jednak pytanie, jak wybrać najlepszy sklep? Oto, czym warto się kierować.
Skąd pochodzi mięso?
Zapoznając się z ofertą sklepu mięsnego online, sprawdź, skąd pochodzi sprzedawane w nim mięso. Najlepiej, by było to niewielkie, ekologiczne gospodarstwo, w którym zwierzęta traktowane są w humanitarny sposób. Źródło pochodzenia ma ogromny wpływ nie tylko na smak, ale też wartości odżywcze.
Dobry sklep z mięsem powinien wyszczególnić takie informacje, ewentualnie podać je w wiadomości prywatnej. Unikaj miejsc, w których wieprzowina, wołowina czy drób hodowane są masowo. W takim przypadku kupujesz zwykłe, marketowe mięso o minimalnych wartościach odżywczych.
Jakość na pierwszym miejscu
Wybierając sklep mięsny online, przede wszystkim zwróć uwagę na jakość oferowanych produktów. Najlepsze sklepy szczycą się certyfikatami jakości i współpracują z zaufanymi dostawcami. Warto poszukać informacji o pochodzeniu mięsa – czy pochodzi ono od sprawdzonych hodowców, czy zwierzęta były hodowane w odpowiednich warunkach. Na przykład, jeśli zależy Ci na wołowinie najwyższej jakości, szukaj sklepów oferujących wołowinę z certyfikowanym pochodzeniem.
Transport i przechowywanie – kluczowe elementy
Sposób dostawy mięsa jest równie ważny jak jego jakość. Profesjonalne sklepy wykorzystują specjalne opakowania termoizolacyjne i wkłady chłodzące, które utrzymują odpowiednią temperaturę podczas transportu. Na przykład sklep Crazy Butcher wysyła mięso specjalnym kurierem DPD Food dostosowanym do transportu jedzenia (dostawa na terenie Warszawa, Wrocław, Trójmiasto, Poznań, Łódź, Kraków, Aglomeracja Śląska).
Różnorodne gatunki mięsa i elementy
Jaki sklep online z mięsem wybrać? Taki, w którym masz duży wybór produktów. My, konsumenci, lubimy różnorodność i chcemy mieć możliwość zakupu wszystkiego, co niezbędne w jednym miejscu. Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe znajdziemy niemal wszędzie, ale już jagnięcina i cielęcina są rzadziej dostępne.
Zwróć też uwagę na elementy poszczególnych gatunków mięs. Niektóre świetnie nadają się na pieczeń, z innych przygotujesz wyśmienite zupy. Jeśli nie masz dużego doświadczenia w tej materii, zapoznaj się z opisami produktów i ich specyfikacją. Dzięki temu unikniesz przykrych niespodzianek. Pamiętaj, że w dobrym sklepie mięsnym nie wszystkie produkty są stale dostępne, co wynika z faktu, iż nie pochodzą one z hodowli masowych. Niemniej jednak sprzedawca powinien zadbać o to, aby każdy klient miał wybór i znalazł odpowiednie dla siebie mięso.
Częstotliwość dostaw mięsa
Dostawy w sklepach mięsnych nie są realizowane codziennie, co wynika ze specyficznych warunków, w jakich muszą być przechowywane produkty. Jeśli nie wybierasz opcji odbioru na miejscu, sprawdź, w jakie dni możesz spodziewać się dostawy.
Dobre sklepy realizują ją co tydzień, bez większych przerw, dzięki czemu klienci nie muszą długo oczekiwać na zamówienie. Zawsze możesz też wybrać sklep, który oferuje możliwość odbioru w punkcie stacjonarnym. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musisz samodzielnie dobierać produktów – zostaną one przygotowane zgodnie z przekazanym zamówieniem.
Sprawdź opinie innych klientów:
- jakie są ich opinie,
- czy są zadowoleni z dokonanych zakupów,
- jak oceniają proces składania zamówienia i dostawy,
- jak oceniają jakość mięsa?
Oczywiście, każda opinia ma charakter subiektywny, jednak dobra ocena otrzymana od wielu konsumentów nie może być kwestią przypadku. Źródłem wiedzy na temat marki są na przykład media społecznościowe. Sprawdzony sklep to taki, który nie działa w ukryciu, a wychodzi naprzeciw swoim klientom, zarówno stałym, jak i potencjalnym.